Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2019 » Березень » 10 » Наука Церкви » СВЯТИЙ ВЕЛИКИЙ ПІСТ. ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ
00:29
СВЯТИЙ ВЕЛИКИЙ ПІСТ. ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ
Розмова зі священиком про піст

З якого віку належить розпочинати піст дітям? Чи повинні постити немовлята?

- Піст - це аскетичний подвиг людини, який потребує поступовості та підготовки. У традиційних церковних сім'ях це питання вирішується поступовим навчанням дитини свідомого духовного посту. Взагалі, для дітей піст може починатися з певних тимчасових обмежень. І не тільки в їжі. Це може бути й відмова від перегляду деяких телепрограм, музики або комп'ютерних ігор. Важливо, щоб це був вибір дитини, а не тільки заборона батьків. Дивлячись на батьків, маючи їх за приклад, дитина повинна навчатися основ віри і християнського життя. Розпочинати привчати дитину постити треба змалку чи з 7 років (саме з цього віку Церква перестає вважати дитину немовлям) або хоча б від часу Першого Святого Причастя. Але й до церковного повноліття ще дуже далеко. Тому ще раз нагадаю, що у церковному вихованні дитини важлива поступовість. Мають пройти роки, поки вже доросла людина зробить свій свідомий вибір і скаже: "Я хочу і буду належно зберігати піст".

- Якщо в мене день народження в піст, як його правильно відсвяткувати?

- Існує давня духовна традиція утримуватися від святкувань протягом посту. Бо в людини, яка перебуває у каятті та спокутуванні гріхів, повинен бути і відповідний настрій. Тому за краще було б перенести святкування дня народження. Але якщо ви все ж таки вирішили святкувати свій день народження в піст, то й проводити його потрібно відповідно. Стіл має бути доволі скромним і пісним, адже пісні страви теж можуть бути смачними і вишуканими. Від вживання алкоголю християнам необхідно утримуватися. А розважальну музику і танці для молоді, без яких не обходяться святкування, можна замінити спілкуванням. І таке свято може стати справжньою дієвою проповіддю для ваших друзів, які ще не живуть церковним життям.

- Якщо мене в піст запросили на свято, відмовитися неможливо, а на столі непісна їжа? Як себе поводити? Чи відразу казати, що я пощу?

- Святе Євангеліє навчає нас, що піст, перш за все, повинен бути перед Богом, а не перед людьми. Тому, якщо немає можливості утриматися від участі у святкуванні, то завжди існує можливість утриматися від споживання непісної їжі. І це зовсім не обов'язково робити з викликом для оточуючих. Пам'ятайте, що від Вашої поведінки буде залежати, чи виникне бажання жити християнським життям у того, хто поки що не постить. Якщо люди, які поруч з Вами, знають, що ви постите, але все одно вмовляють Вас скуштувати непісної їжі, то краще відмовитися без злості, але переконливо. Знайте, що це спокуса, не стільки для Вас, скільки для цих людей, які за Вашою поведінкою будуть судити про Церкву і церковних людей. А як вчить Святе Письмо: "Горе такій людині, через яку спокуса приходить"...

- Кажуть, що тим, хто подорожує, дозволяється порушувати піст. Чи це справді так?

- Справді, для тих, хто подорожує, піст послабляється, але не відміняється. До того ж, правило послабляти піст для подорожуючих було впроваджене в життя, коли подорож була випробуванням, пов'язаним зі значними фізичними навантаженнями та тривала від декількох днів до кількох місяців, а іноді й років. Сьогодні транспорт і обслуговування на ньому розвинуто так, що подорожування перестає бути випробуванням. А якщо подорожувати легко, то й постити під час такої подорожі не важко. Коли ж під час подорожі вас супроводжують, зустрічають або приймають люди, що не постять, або з інших причин немає можливості суворо дотримуватися правил посту, тоді дозволяється послаблення посту як виняток, а не як правило для подорожуючих. До речі, піст може бути послабленим для літніх людей, хворих, дітей та вагітних жінок, але все це може бути лише з благословення Церкви і її духовенства.

- Якщо я не постив від початку посту, коли краще його розпочати? Можливо, вже наступного року?

- Не треба відкладати справу свого спасіння до наступного року. Починати постити ніколи не запізно. Тому, якщо Ви вирішили розпочати піст сьогодні, не треба відкладати це не тільки на рік, але й навіть на завтра.

- Я чув, що церковні люди постять майже півроку. Навіщо так багато пісних днів?

- Заповідь постити була дана людям ще в раю. І саме через порушення цієї заповіді люди були позбавлені райського блаженства, а в наш світ увійшли хвороби і смерть. Старозавітні пророки й праведники постили й закликали до посту тих, хто згрішив перед Богом. Саме постом і молитвою в усі часи люди намагалися відвести від себе гнів Божий та заслужити Його милість. Сам Господь перед початком свого служіння постив у пустелі, де переміг спокуси диявола. До того ж, Господь повчав своїх учнів і апостолів, як треба нелицемірно постити. Церква з самого початку свого існування встановила посні дні - середу і п'ятницю - на згадку про страсті Господні. Багатоденними постами Вона готує своїх вірних до гідної зустрічі великих свят Воскресіння та Різдва Христового. Піст і молитва - це ліки від гріха. Це засіб подолання духовних, та навіть і тілесних хвороб. Та, як повчає святитель Йоан Золотоустий: піст і молитва - це два крила, які легші за вітер, бо підносять людину до спілкування з Богом.

- Чому напередодні посту ми просимо один в одного пробачення?

- Неділя прощення є останнім днем перед початком Великого посту. Піст - це наша своєрідна жертва Богові. А Святе Письмо вчить, що якщо несеш свій дар Богові та пригадаєш, що брат твій має щось до тебе, то "піди, помирись перше з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар твій", - говорить Господь (Мт. 5; 23 24). До того ж, піст є часом каяття та молитов до Господа про прощення гріхів. А ми кожен день промовляємо у молитві "Отче наш": "і остави нам долги наша, якоже і ми оставляєм должником нашим..." І от у неділю перед початком Великого посту під час вечірнього богослужіння ми звертаємося один до одного зі словами: "Прости мені" і чуємо у відповідь: "Хай Бог простить, і я прощаю".

- Що б Ви порадили тим, хто вирішив постити вперше?

- По-перше, пригадати слова Самого Христа, який каже: "Ярмо бо Моє любе й тягар Мій легкий" (Мт. 11, З0). Тобто не треба думати, що постити - це сумно і важко. Християни традиційно називають піст радісним та легким - справжньою весною душі. По-друге, нізащо не залишати розпочатої справи посту. Піст - це шлях. І якщо трапляються падіння, треба знаходити в собі сили підводитися і крокувати далі. І останнє, піст - це не дієта. Слід пам'ятати, що головним є піст душі. Тому необхідно приділити увагу молитві і добрим справам. Необхідно читати Святе Письмо, відвідувати храм, сповідатися, приймати Найсвятіші Тайни, допомагати ближнім, відвідувати хворих тощо. При цьому треба пам'ятати слова Христа про те, що піст не повинен бути зовнішнім для людей, а внутрішнім таємним, і тоді "Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі" (Мт. 6, 18).

Піст - це шлях. І якщо трапляються падіння, треба знаходити в собі сили підводитися і крокувати далі.

- Чи вважаються морепродукти (наприклад, кальмари, мідії, креветки) рибними стравами? Якщо ні, то чи можна вживати їх у піст?

- Справді, за церковною традицією кальмари, мідії, креветки, а також краби, раки, устриці та омари не вважаються рибними стравами. Про те, що їх дозволяється вживати у суботні та недільні дні посту, є вказівка у богослужбовому уставі - Типіконі. Ми живемо не в Греції, і продукти, про які йдеться, у нас є делікатесами і коштують значно дорожче за м'ясо. А піст -
це не час для зайвих ласощів. Тож краще кошти, які ви заощадите, купуючи традиційну пісну їжу, витратити на допомогу безпритульним та нужденним.

- Як Церква ставиться до споживання у піст соєвих продуктів?

- Соєві продукти не є жирними, і тому їх можна вживати у піст. Але слід звернути увагу на головну особливість посту. Піст - це не дієта. Піст - це аскетичний подвиг самообмеження заради Христа. А про яке самообмеження або аскетичний подвиг можна говорити, коли ви схотіли молока - будь-ласка, ось вам штучне молочко. Скучили за м'ясом - будь-ласка, ось вам штучне м'ясо. Тому гадаю, що такі продукти скоріше для дітей або для тих, хто лише привчається постити.

- Як постити дітям?

- Цю суворість дитячого посту вирішують батьки, але не варто бути занадто суворими. Дитина повинна свідомо сприймати піст, а не вбачати в ньому тільки заборону або, ще гірше, покарання. Треба щоб піст був під силу дитині. Якщо немовля не може обійтися без цукерок, то краще дати йому цукерки, ніж провокувати його на нещирість. Традиційно до семи років діти не обмежуються у їжі. Для немовлят піст - це не сваритися з друзями, слухатися батьків і допомагати їм по господарству. Дитині інколи можна нагадати, що у піст необхідно обмежити час на перегляд телевізора чи комп'ютерні ігри. Добре було б, коли б батьки під час посту взяли за традицію читати дітям Святе Письмо або житія святих. Але головне, що треба пам'ятати батькам: не можна вимагати від дитини робити те, чого вона ще не розуміє або не усвідомлює.

Один із святих казав, що тіло - це осел, який везе нас до Царства Небесного. Якщо його недогодувати - він вмре, а якщо перегодувати - сказиться.

- Чи можна у Піст вживати вітаміни або різні трав'яні настоянки для підтримання імунітету. Чи не є це недовірою до Господа, Який підтримує тих, хто постить?

- Один із святих казав, що тіло - це осел, який везе нас до Царства Небесного. Якщо його недогодувати - він вмре, а якщо перегодувати - сказиться. Тож постити треба таким чином, щоб були сили виконувати той послух або роботу, яку на вас покладено. А вітаміни та відвари з трав не є жирною їжею. Тому їх можна вживати у піст.

- У чому потрібно себе, перш за все, обмежувати під час посту?

- Під час посту потрібна стриманість в усьому, а не тільки обмеження себе в їжі. Невживання тієї чи іншої їжі є допоміжним засобом, а не метою посту. Як кажуть святі отці: ми постимо тілом, щоб було легше постити душі. Тому головними обмеженнями під час посту, та й не тільки, є обмеження бажань та стримання почуттів. Людина повинна стримувати свій язик і не балакати багато та даремно. Не обговорювати й не засуджувати іншого, не скаржитися на життя і не докоряти ближньому. Від роздратування та сварок теж потрібно стримуватися. Стримувати необхідно й очі від зайвих і безсоромних споглядань. Людина повинна стримувати і власні бажання. Бо не кожна мета, яку собі ставить людина, є допоміжною на шляху до спасіння душі. А навчитися цього всього людина може тоді, коли постить. Бо обмежити себе у їжі є найпростішим у порівнянні з тим, про що ми говорили. Ось і виходить, що коли ми постимо тілом, то допомагаємо і навчаємо постити душу.

- Як постити вагітній жінці або матері, яка народила і годує дитя груддю?

- Згідно з церковними правилами і традиціями, для вагітних жінок та тих, які годують немовлят, піст послаблюється. Разом з тим нагадаю, що лише обмеження в їжі не є метою посту. Це є засобом для досягнення головної мети - духовного зростання. Тому вагітній жінці або молодій матері слід визначитися з переліком вкрай необхідних продуктів. Після цього необхідно порадитися з духівником та взяти благословення на їх вживання під час посту. Гадаю, священик, який має духовний досвід, ніколи не відмовить у такому благословенні. Жінки мають достатньо часу бути наодинці з собою та дитиною, який треба використовувати для молитви, духовного читання або піснеспівів, і це буде дуже корисно.

http://www.saintjosaphat.org


Схожі матеріали:

Категорія: Наука Церкви | Переглядів: 2265 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: піст, наука Церкви, великий піст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика