Меню сайту

Категорії розділу
НОВИНИ УГКЦ [8]
ЦЕРКОВНІ СВЯТА [81]
ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА [16]
НАБОЖЕСТВА [178]
ПАПА БЕНЕДИКТ XVI [18]
ОГОЛОШЕННЯ [14]
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ [182]
РІЗНЕ [3]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2009 » Грудень » 8 » Місійна подорож мощей Іівана Хрестителя розпочинається з Івано-Франківська
20:44
Місійна подорож мощей Іівана Хрестителя розпочинається з Івано-Франківська

Леся ТУГАЙ

З 13 по 27 грудня мощі івана Хрестителя — одна з найбільших святинь Вселенської церкви — перебуватимуть в Івано-Франківську. Про це повідомив отець Теодозій Янків, голова Центру митрополита Андрея Шептицького «Духовна віднова людини» в Підлютому. Мощі Івана Предтечі є лише в чотирьох країнах світу — Сирії, Чорногорії, Греції та Україні.

Піднести українців на дусі й укріпити у вірі має на меті ідея місійної подорожі мощей святого Івана Хрестителя, котра розпочинається з Івано-Франківська і продовжиться надалі у храмах Західної України. Відбуватимуться не лише поклоніння мощам, а й щоденні місійні науки — проповіді, присвячені дітям, молоді, подружнім парам, церковним громадам, недужим.

З 13 по 20 грудня мощі Івана Предтечі перебуватимуть у церкві Христа Царя, що при монастирі отців василіян на «Майзлях», а 20 грудня їх на чотири дні буде виставлено в храмі Святого Димитрія на «Пасічні».

У привезеній срібній скриньці зберігається частина кисті правої руки святого, якою Іван Хреститель хрестив Ісуса Христа,  і позолочений обруч з написом по-грецьки. Поруч з мощами — давні печатки східних патріархів, що засвідчували цю реліквію, а грамота на воловій шкурі, датована 1720 роком,  підтверджує автентичність святині.

Іван Хреститель, якого ще називають Предтечею, своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад богопосвятного життя. Він закликав людей до покаяння, кажучи: «Слідом за мною іде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв’язати ремінця Його сандалів. Я вас хрестив водою, а Він хреститиме Святим Духом» (Мк. 1, 7-8).

Місійна зустріч з Іваном Хрестителем проходитиме в храмі Христа Царя, починаючи з 9 години ранку 13 грудня. О 10 годині відбудеться архієрейська Служба Божа, о 13 та 18 годині — літургії з місійними науками.

У понеділок, вівторок і четвер Служби Божі правитимуть о 7.30, 10, 14 та о 18 годині. У середу — день для родини, — і в п’ятницю — день для хворих, — Служби Божі відбуватимуться о 7.30, 10 та о 18 годині.

Субота — день для представників влади, науки і медицини. Відправи та місійні науки проводитимуть о 7.30, 10 і о 18 годині, а о 15 годині біля святих мощей вібудеться благословення малих дітей.

О 10 годині в неділю, 20 грудня, відбудеться архієрейська Служба Божа з наукою місійною та віднова обітниць святого Хрещення. За словами отця Теодозія Янківа, задля отримання повного відпусту необхідно вислухати три місійні науки, приступити до святої тайни Покаяння, а по закінченні святих місій взяти участь у Службі Божій і спільно приступити до святого Причастя.
Прощання з мощами святого Івана Хрестителя та процесія із мощами до храму Святого Димитрія розпочнеться о 15 годині в храмі Христа Царя.

 

Мощі Івана Хрестителя з’явилися в Україні  з Антіохії (Туреччина), куди їх доправив апостол Лука. Звідти їх перевезли до Константинополя, а потім вони потрапили до рук волоського володаря ієремії Могили. У 1673 році  їх  у дар отримав бережанський шляхтич Сенявський для каплиці Бережанського замку. Він зберігав мощі як родинну реліквію. 1773 року замок занепав і митрополит Атаназій Шептицький за участі кількасот священиків переніс мощі до  церкви Святої Трійці, в якій для святині добудували бічний престол. 
Після Другої світової війни мощі зникли, тривалий час вважалося, що безслідно. 1946 року храм Святої Трійці в Бережанах закрили. Здавалося, що духовну цінність для України втрачено назавжди, однак у 2000 р.  в ризниці небайдужі люди відшукали святиню.  В  січні 2001-го мощі Івана Предтечі знову виставили для вшанування вірними.


Галичина


Схожі матеріали:

Категорія: НОВИНИ УГКЦ | Переглядів: 1639 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Мощі Івана Хрестителя, Святий Іван Христитель | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика