Меню сайту

Категорії розділу
НОВИНИ УГКЦ [8]
ЦЕРКОВНІ СВЯТА [81]
ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА [16]
НАБОЖЕСТВА [178]
ПАПА БЕНЕДИКТ XVI [18]
ОГОЛОШЕННЯ [14]
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ [182]
РІЗНЕ [3]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2014 » Листопад » 27 » Різдвяний піст (Пилипівка)
21:56
Різдвяний піст (Пилипівка)
28 листопада починається Різдвяний піст. Він називається ще Пилиповим, оскільки починається наступного дня після святкування пам’яті святого апостола Пилипа. Триває піст до сьомого січня і готує християн до зустрічі одного з найважливіших церковних свят – Різдва Христова Різдвяний піст не такий строгий, як Великий піст перед Великоднем. Основні правила Пилипівки: заборона вживання м’яса, вершкового масла, молока, сиру та яєць. Рибу можна вживати в суботні та недільні дні й на свята. Лікарі не рекомендують постити людям із певними хворобами шлунково-кишкового тракту. І радять готуватися психологічно до відмови від улюблених ласощів. Священики нагадують, що саме лиш обмеження в їжі душі не очистить. Люди повинні боротися не лише з апетитом, а й із гріховними думками, сварками і честолюбством

Піст - шанс зупинитися і замислитися

Сучасна людина часто не може сказати собі "ні", навіть якщо усвідомлює, що чинить гріх. Ми дуже тісно пов'язані з їжею, і коли під час посту віруючий відмовляє собі в задоволенні від певного виду їжі, він вчиться опановувати себе. - Часто буває, що вітрини продуктових магазинів, які до посту викликали байдужість, під час нього спокушають із неймовірною силою, - розповідає священик Свято-Преображенського кафедрального собору Віталій Голоскевич. - Із початком посту з'являється дуже багато спокус, іде внутрішня боротьба. Піст - це час випробування. До речі, після його завершення байдужий погляд на продукти повертається. Деякі люди кажуть, що головне не грішити, а дотримуватися посту в їжі необов'язково. Звичайно, якщо прихожанин постить і разом із тим погано ставиться до інших, не може стримати себе від гніву, то його намагання зводяться нанівець. Однак усе тісно пов'язано, і дотримання посту в їжі також дуже важливе. Якщо людина не вміє утриматися від такої дрібниці, як їжа, не може відмовитися від цукерочки, то однозначно вона не зможе відмовитися від великих грошей, які запропонують, наприклад, за порушення закону.

До церкви в цей період треба ходити якомога частіше і принаймні кілька разів прийти до причастя. Щодня нас переслідує суєта, по вулиці люди ходять сумні та заклопотані. У них просто немає часу замислитися над своїми вчинками. А коли вони заходять на святу службу, то отримують можливість зупинитись і подивитись на своє життя збоку, помолитись і отримати полегшення. Людина не залишається, як завжди, наодинці зі своїми проблемами, вона просить у Господа допомоги і отримує її.

Пилипівка готує до Різдва

У середу, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст, другий за тривалістю після Великого посту.

- Напередодні православні відзначають свято апостола Пилипа, тому цей піст ще називають Пилипівкою чи Пилиповим постом, - розповідає диякон Владислав Демченко. - Він готує віруючих до зустрічі одного з найбільших християнських свят - Різдва Христового. За суворим монастирським статутом, весь час, аж до Різдва, не дозволяється вживати нічого м’ясного та молочного. Рибу можна їсти тільки в суботу-неділю та у великі свята. Однак звичайна відмова від їжі - це дієта. Щоб Ісус народився в серці кожної людини треба очистити душу від гріховних думок, утримуватися від сварок, лихослів'я, честолюбства...

Перестаньте переїдати

- Піст - це особиста справа кожного, і кожен має прийти до нього сам, - каже лікар-гастроентеролог міського гастроцентру МКЛ №2 Наталія Бурка. - До посту треба бути психологічно готовим. Якщо людина налаштувалася на це, навіть за наявності хвороб шлунково-кишкового тракту загострення в неї не буде. Якщо ж психологічно була неготова – захворіє, навіть якщо до цього була абсолютно здоровою.

За словами лікаря, не можна постити людям під час загострення відкритої виразки шлунку (аби вона загоїлася, потрібен тваринний білок), ерозивних гастродуоденітів, хронічних панкреатитів і хворим на цукровий діабет. Їм необхідно вживати м'ясо.

Шлунок налаштований на певну їжу та об'єм. Тому до посту потрібно готуватися ще за тиждень. Для початку треба перестати переїдати, потім обмежити вживання жирної їжі, м'яса, зменшити самі порції. Так само повільно треба виходити з посту: в дуже обмежених кількостях вживати копчені та смажені м'ясні продукти, поступово вводити в раціон сметану, сало та інші жирні продукти.

Тваринні білки на час посту можна замінити рослинними. На них багаті такі продукти, як соя, квасоля та горох. У цей період розвантажується травна система й організм очищається. Під час посту порції також не повинні бути великими: багато людей товстішають, зловживаючи вуглеводами. Урізноманітнити свій раціон можна оліями, багатими на жиророзчинні вітаміни та амінокислоти: кукурудзяною, оливковою, лляною... Варто "піднажати" на фрукти й овочі, дуже корисно їсти горіхи, ізюм, курагу.

Сім’ю з посту краще не починати

Виставляючи свої принади напоказ, майже сині від осіннього холоду, дефілюють сходами РАЦСу чарівні наречені на височенних шпильках. І хоч піст, і зима на носі, це їх не страшить. Звідки ростуть ноги весільного буму-2007, знає начальник Вінницького міського РАЦСу Галина Левицька:

- Зазвичай у піст заяв на реєстрацію шлюбів набагато менше. Але у більшості не через сильну віру, а тому що мама-баба сказали. Таким молодятам невідомо, що таке піст, сповідь, навіть дороги до церкви не знають. Останнім часом у нас спостерігається справжній шлюбний бум. По-перше, наступає Різдвяний піст, по-друге, наступний рік високосний. І багато забобонних пар поспішають одружитися до кінця цього року. Упродовж 2007 року приблизно на 15 відсотків збільшилася кількість одружень порівняно з минулорічним періодом. Влітку по 40 пар на день реєстрували.

- Весілля - це початок спільного сімейного життя, день, коли молодята розділяють теплоту фізичної та духовної радості сімейних пут, - розповідає настоятель Свято-Успенського храму села Прибузьке отець Никифор. - А піст - це завжди стримування тих чи інших бажань: у їжі, слові, розвагах, веселощах, інтимному житті. Коли люди вступили в шлюб під час посту, вони повинні щиро розкаятися, понести стримання подружнього життя, вернутися у лоно церкви і повінчатися. А що стосується розмов про високосний рік, то вони не мають ніякого підґрунтя, адже ми живемо по милості Божій, а не під впливом високосного року. Для Бога не існує високосного чи невисокосного року, він не спитає, в який рік ви повінчалися. Дуже прикро, що люди не знають Євангелія, а вірять у пережитки язичництва, і не лише в цьому питанні.

РІСУ


Схожі матеріали:

Категорія: ЦЕРКОВНІ СВЯТА | Переглядів: 7355 | Додав: traducionalist | Теги: християнський піст, піст, пилипівка, Піст і молитва, Різдвяний піст, наука Церкви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика