Меню сайту

Категорії розділу
НОВИНИ УГКЦ [8]
ЦЕРКОВНІ СВЯТА [81]
ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА [16]
НАБОЖЕСТВА [178]
ПАПА БЕНЕДИКТ XVI [18]
ОГОЛОШЕННЯ [14]
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ [182]
РІЗНЕ [3]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Лютий » 18 » Великопосне послання 2010 р.Б. Єпископа Івано-Франківського УГКЦ
00:08
Великопосне послання 2010 р.Б. Єпископа Івано-Франківського УГКЦ

ВСЕЧЕСНІ ОТЦІ, ПРЕПОДОБНІ МОНАХИ ТА МОНАХИНІ, ДОРОГІ БРАТИ І СЕСТРИ У ХРИСТІ! Наближається час Чотиридесятниці - Великого Посту - час особливої молитви, покути, час добрих діл, час роздумів над власним життям. Тому звертаюся до Вас, дорогі душпастирі, браття та сестри, з побажанням, вдало його використати, щоб дійсно ми змогли разом з Христом переживаючи терпіння і страсті, з Христом також насолоджуватися славою Його Воскресіння. Цих декілька тижнів будуть для кожного з нас чудовою нагодою переглянути наші відносини з Богом та зрости у любові до Бога.


Своїми посними богослужіннями Церква запрошує нас пережити таїнства з життя Ісуса Христа: Тайну Вечерю, Гетсиманію, Хресну Дорогу, аж до Голготи, зраду та вірність найближчих учнів, незрадливу любов Його Святої Матері та готовність служіння Йосифа з Ариматеї. I так, переживши Велику п'ятницю з відкритим серцем та радістю вітати Христа Воскреслого. А що ж нам допомагає осягнути цю радість, цей внутрішній мир і спокій, як не життя, примирене з Богом та ближніми, як не три добрі діла: молитва, піст і милостиня, три покутні практики, які закорінилися у християнській традиції і які мають як ціль - допомогти християнину святкувати більш гідно свято Воскресіння Христового, стараючись бути вірним Богові через праведне життя.


Не може пережити радість Воскресіння той, хто не користатиме з дібр Церкви - Святих Таїнств. Чи той, хто не старатиметься протягом часу Посту брати участь у богослужіннях, приступаючи до Святих Тайн. Через свої богослужіння, Святі Тайни, проповіді, Церква закликає нас до покаяння, прагнучи порушити нашу совість, яка часто є приспана світом, а це стається тоді, коли людина оправдує свою пасивність відносно життя Церкви та відносно свого духовного зросту. Євангельські слова закликають нас до виправлення нашого життя - не загально, але у конкретних ситуаціях.


Піст має велике значення. Його цінність полягає у стриманості від чогось, заради вищої мети, заради впорядкування своїх прив'язаностей та цілковитого навернення до Бога. У книзі пророка Захарії (7,5) читаємо: «Коли ви постили й плакали... чи ж то ви справді для мене постили?». Це говорить нам про те, що є піст, приємний Богові. Тілесний піст має гармонійно поєднуватися із постом духовним, що полягає у праведному житті, як про це навчає апостол Павло (Євр. 12,1-2 ), закликаючи: «...відкиньмо всякий тягар і гріх, що так легко обпутує нас, і витривало біжімо до змагання, що призначене нам, дивлячись, на Ісуса, засновника й завершителя віри».


Йоан Золотоустий навчає: «Хто розуміє піст, як тільки одне утримання від їжі, той дуже ганьбить його. Не лише одні уста повинні поститися. Ні! Нехай постують і око, і слух, і руки, і ноги, і все наше тіло».


Піст служить людині, щоб прогнати з людини те, що недобре, те, що гріховне, те, що руйнує людину, бо власне про це згадав нам Христос, коли сказав, що цей рід можна вигнати: «...тільки молитвою та постом» (Мр. 9,29).


Піст, що його чинимо, маємо доповнювати ділами милосердя щодо наших ближніх: допомагати, прощати, старатися про їхнє добро - про спасіння їхніх душ. Піст, приємний Богові - є той, про який говорить пророк Ісая, передаючи слова Господні: «Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливості розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати, з голодним своїм хлібом поділитися, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись» (58,6-7).


Зміст посту - головно у покаянні, в усвідомленні своїх гріхів та зміні способу життя, і тоді він буде цінніший та корисніший, коли супроводжуватиметься участю в церковних богослужіннях, в Таїнствах Покаяння та Пресвятої Євхаристії.


Нехай Господь благословить всі наші добрі наміри на цей благодатний час Великого Посту, щоб ми духовно укріпилися та гідно приготувалися до Світлого Свята Христового Воскресіння.


З АРХИЄРЕЙСЬКИМ БЛАГОСЛОВЕННЯМ

† ВОЛОДИМИР (ВІЙТИШИН) Єпископ Івано-Франківський УГКЦ


Дано при Катедральному Соборі Св. Воскресіння ГНІХ в м. Івано-Франківську в день Перенесення Мощей св. Йоана Злотоустого 09 лютого 2010 р.Б.

http://www.if-eparchia.org.ua


Схожі матеріали:

Категорія: НОВИНИ УГКЦ | Переглядів: 1677 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика