Меню сайту

Категорії розділу
НОВИНИ УГКЦ [8]
ЦЕРКОВНІ СВЯТА [81]
ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА [16]
НАБОЖЕСТВА [178]
ПАПА БЕНЕДИКТ XVI [18]
ОГОЛОШЕННЯ [14]
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ [182]
РІЗНЕ [3]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу

Головна » 2010 » Листопад » 8 » 9 листопада – День української мови та писемності
19:36
9 листопада – День української мови та писемності
День української мови та писемності встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою.

Цього року 9 листопада, у День української мови та писемності, в Україні та світі планують провести акції солідарності на захист мови. Організатори, серед яких – Рух добровольців «Простір свободи», Громадянський рух «Відсіч», Громадська кампанія «Новий громадянин» – закликають усіх небайдужих приєднатися до акції.

«Це– день нашої солідарності. Влада, яка хоче знищити нашу мову, має зрозуміти – ми не дамо їй цього зробити» - наголошуть організатори.

У повідомленні також зазначено:

«9 листопада, в День української мови, виходь на вулицю. Відзначимо наше свято акціями солідарності:

14.30 - збір на Контрактовій площі біля пам’ятника Сковороді, коротка акція й хода до Адміністрації Президента

15.30 – акція протесту біля адміністрації президента. Збір біля будинку Спілки письменників України (вул. Банкова, 2). Вимагаємо від Януковича займатися обіцяним «покращенням життя», а не нацьковувати «язик» на мову.

17.30 – Мистецьке дійство «Відчуй смак рідної мови» на Майдані Незалежності. Приходимо зі свічками, смолоскипами й відкритим серцем і разом творимо дійство зі Слова, Руху й Вогню.

Разом з нами на акції солідарності вийдуть українці в різних куточках України та світу. Разом захистимо свою мову і не дамо владі шматувати Україну!»

Організатори наголошують, що акція проходить під державними прапорами, без партійної символіки.

  Свято отримало своє продовження також і в інтернеті під назвою UA DAY. Суть проекту полягає в популяризації вживання української мови в усіх сферах суспільного життя.

Організатори акції UA DAY пропонують 9 листопада розмовляти та писати виключно українською, щоб цей день справді став українським. У цей день пропонується6 перейти на українську у буденному житті, написати українською у блозі, прочитати українську книгу тощо.

Стартував Міжнародний конкурс знавців української мови імені Яцика

У Дніпропетровську сьогодні урочисто відкрили ХІ Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Конкурс відбуватиметься у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Як повідомили в оргкомітеті, організатори конкурсу – Ліга українських меценатів та Міжнародна громадська організація «Інститут Україніки» за підтримки управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

У міжнародній громадській організації «Інститут Україніки» кажуть: проведення конкурсу знавців української мови саме на Дніпропетровщині є знаковою подією для регіону.

Конкурс, як і раніше, пройде у чотири етапи за олімпійською системою – шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський. Передбачається, що цього року в ньому загалом візьме участь понад п’ять мільйонів школярів та студентів. Нагородження переможців проведуть у травні.

Конкурс знавців української мови імені Петра Яцика проходить в різних куточках світу і має на меті утвердження української мови.

Раніше Михайло Слабошпицький, співголова координаційної ради конкурсу, виконавчий директор Ліги українських меценатів, заявив, що Міжнародний XI конкурс знавців української мови імені може не відбутись, адже Міністерство освіти й науки України «одноосібно вийшло з числа організаторів конкурсу».

кредо


Схожі матеріали:

Категорія: ОГОЛОШЕННЯ | Переглядів: 2075 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: українська мова, Україна, 9 листопада, державна мова, українська писемність, день української мови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика