Існує багато їстівних грибів, вони регулярно вирощуються і збираються у всьому світі. Гриби мають специфічний смак і запах, деякі з них є делікатесами і мають високу ціну.
Березовик, підберезовик, бабка темна
Місцева назва – підберезовик.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте переважно в березових і мішаних (з березою) лісах; у травні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Заготовляють на Поліссі. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують, солять.
Білий гриб, боровик
Зустрічається по всій Україні: росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною, ялиною) лісах; у червні – жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Містить алкалоїд герцинін (властивий також столовим бурякам). Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі.
На білий гриб схожий неїстівний гриб гірчак, який відрізняється тим, що спори у нього рожеві, сітка на ніжці чорна, м’якуш дуже гіркий.
Боровик жовтий
Поширений на Поліссі, у Прикарпатті та в Лісостепу. Росте у листяних і мішаних лісах, під дубом; у липні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас сушать.
Боровик жовто-коричневий синіючий,
боровик укорінений
Поширений на Поліссі, у Прикарпатті та в Лісостепу. Росте у листяних (дубових, переважно букових) лісах; у червні – жовтні. Прекрасний їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.
Боровик королівський
Поширений у Прикарпатті. Росте в листяних (переважно букових) лісах на вапнякових ґрунтах; у червні – вересні. Рідкісний цінний їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.
Гігрофор золотистий
Місцева назва – мокриця золотиста.
Поширений по всій Україні. Росте у листяних (букових, дубових), рідше хвойних лісах; у серпні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Гігрофор модриновий
Місцева назва – мокриця модринова.
Росте у модринових лісах; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Гігрофор пізній
Місцева назва – мокриця бура.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у соснових лісах, здебільшого групами; у вересні – листопаді. Зустрічається часто. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, а також сушеним.
Гігрофор ранній
Поширений по всій Україні. Росте у хвойних та листяних, переважно гірських лісах; рано навесні, їстівний гриб високої якості. Використовують свіжим.
Гігрофор сирожкоподібний
Місцева назва – мокриця червона.
Поширений на Поліссі, у Прикарпатті та Лісостепу. Росте в листяних лісах; у серпні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Гіропор березовий синіючий, синяк
Росте у листяних і мішаних лісах, переважно під березою, у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Гнойовик білий
Місцева назва – гноївка біла.
Зустрічається по всій Україні. Росте у лісонасадженнях, на відкритих угноєних місцях, групами; у липні – листопаді. Добрий їстівний гриб у молодому стані. Використовують свіжим: при вживанні разом з алкоголем викликає отруєння.
Гнойовик чорнильний
Зустрічається по всій Україні. Росте на угноєному ґрунті, здебільшого у траві, часто край дороги; у травні – листопаді. Добрий їстівний гриб у молодому стані, але при вживанні разом з алкоголем викликає отруєння.
Гриб зимовий
Місцева назва – лубинка зимова.
Зустрічається по всій Україні на пеньках та стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев; групами; у вересні – грудні. Добрий їстівний гриб у молодому стані (їстівна лише шапка). Використовують свіжим та сушеним.
Гриб-зонтик великий
Місцева назва – ковпак високий.
Зустрічається по всій Україні: в лісах, парках і садах, край доріг, на галявинах, іноді групами; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим (лише шапки молодих грибів).
Гриб-зонтик червоніючий
Зустрічається по всій Україні: у лісах, парках і садах; у жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Дощовик їстівний
Місцева назва – курявка, порхавка.
Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, степах, на луках; з весни до осені. Дуже добрий їстівний гриб у молодому стані, поки м’якуш білий. Використовують гриб свіжим і тільки в день збирання, поки м’якуш чисто-білий.
Ентолома садова їстівна
Поширена в Лісостепу та Степу. Росте в садах, полезахисних смугах, у насадженнях абрикос, зрідка під іншими кісточковими; навесні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим.
Заячий гриб, гіропор каштановий
Росте у хвойних, листяних і мішаних лісах. Поширений на Поліссі та в Прикарпатті; у серпні – вересні. Використовують свіжим.
Клітоцибе бокалоподібний, грузлик бокалоподібний
Поширений у Лісостепу, на Поліссі та в Закарпатті. Росте у лісах, на галявинах, серед мохів, на трав’янистих місцях, зрідка на гнилій деревині; у вересні – листопаді, їстівний гриб. Використовують свіжим.
Клітоцибе величезний, грузлик величезний
Поширений у Криму та в Карпатах. Росте у хвойних та мішаних, переважно гірських лісах, на галявинах і пасовищах, великими групами, утворюючи так звані “відьмині кільця”; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим.
Ковпак
Місцева назва – панчішка.
Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних лісах; у серпні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.
Лепіота червонопластинчаста
Місцева назва – ковпак червонопластинчастий.
Зустрічається по всій Україні; у мішаних лісах, на галявинах, узліссях, у садах, на полях та на пасовищах; у липні – серпні. Добрий їстівний гриб (форма жовтіюча – неїстівна). Використовують свіжим.
Лепіста фіалкова
Місцева назва – панчішка.
Поширена на Поліссі, у Лісостепу та в Прикарпатті. Росте у листяних лісах, садах, на вологих місцях, луках великими групами; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Лисичка справжня
Поширена по всій Україні. Росте у хвойних і листяних лісих; у липні – листопаді. Добрий їстівний гриб, у м’якуші якого міститься вітамін В2. Використовують свіжим, про запас маринують, солять. Заготовляють у Прикарпатті та в усіх областях Полісся.
До лисички справжньої подібна лисичка несправжня.
Ліофіл зрослий, рядовка зросла
Місцева назва – голубінка зросла.
Поширена на Поліссі і в Прикарпатті. Росте у листяних і хвойних лісах великими тісними групами, в яких ніжки зростаються біля основи; у липні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Ліофіл скупчений, рядовка скупчена
Зустрічається по всій Україні. Росте в листяних лісах (здебільшого на галявинах), поза лісом на відкритих місцях, великими тісними групами; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Ліофіл травневий, рядовка травнева
Місцева назва – майки.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у степах, на луках, на пасовищах, в лісах на відкритих місцях; у травні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Маслюк звичайний
Місцеві назви – козляк, козар.
Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і мішаних лісах; у липні – листопаді. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Заготовляють у Прикарпатті, на Поліссі.
Маслюк зернистий
Місцева назва – масляк справжній.
Зустрічається по всій Україні у соснових лісах, на піщаних ґрунтах; у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб, проте швидко псується. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують.
Маслюк модриновий
Росте у модринових лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.
Маслюк слизький, маслюк модриновий синіючий
Росте у модринових лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Моховик тріщинуватий
Зустрічається по всій Україні. Росте у хвойних та листяних лісах; у липні – жовтні, їстівний гриб низької якості. Використовують свіжим.
Мухомор цезарів
Зрідка зустрічається на Закарпатті в дубових і букових лісах; у липні – вересні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, сушеним, маринованим.
Опеньок луговий
Зустрічається по всій Україні. Росте на відкритих трав’янистих місцях, луках, пасовищах; з травня по листопад. Добрий їстівний гриб (їстівна лише шапка). Використовують свіжим та сушеним. Містить лікарські речовини.
Опеньок осінній справжній
Місцеві назви – підопеньок, козир.
Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, садах, на пеньках, стовбурах, корінні дерев та чагарників великими, тісними групами; паразит; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб (їстівна лише шапка). Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.
Розміри і забарвлення гриба дуже мінливі, тому, збираючи його, треба звертати увагу на колір пластинок, щоб помилково не взяти отруйний сірчасто-жовтий несправжній опеньок.
Осиковик, підосоковик, бабка червона
Місцеві назви – красноголовець, краснюк.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних і мішаних лісах, під осикою та вільхою; у травні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують, засолюють. Заготовляють на Поліссі.
Павутинник каштановий слизький
Зустрічається по всій Україні. Росте у хвойних лісах під соснами, на піщаному ґрунті; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим.
Павутинник мінливий
Поширений по всій Україні. Росте у хвойних і листяних лісах. Збирають у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Печериця звичайна, печериця степова
Місцеві назви стернівка, печірка.
Зустрічається по всій Україні: на луках, полях у цілинних степах, групами; у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб використовують свіжим, про запас сушать, засолюють маринують, у печериці звичайної виявлено антибіотики з широким спектром дії.
Замість печериці звичайної часом помилково збирають печерицю рудіючу отруйну та смертельно отруйні мухомори – білий смердючий і бліду поганку.
Печериця їстівна
Зустрічається по всій Україні у садибах, у містах на тротуарах, у степах, на полях (на щільному ґрунті); у червні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Печериця польова
Місцеві назви – стерниця, печериця царинка.
Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, на галявинах, уздовж доріг, у полезахисних смугах, парках, садах, на пасовищах; у червні – жовтні. Збираючи цей гриб, треба звертати увагу на запах м’якуша, щоб не взяти помилково печерицю рудіючу отруйну. Печерицю польову іноді збирачі грибів плутають з смертельно отруйними мухоморами – білим, білим смердючим та блідою поганкою.
Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим. Про запас сушать, солять, маринують.
Печериця садова, печериця двоспорова
Зустрічається по всій Україні у степах, на пасовищах на садибах, у садах; у липні – листопаді. Штучно культивується на угноєному ґрунті, їстівний гриб. Використовують свіжим про запас сушать.
Печіночниця звичайна
Місцеві назви – глива, язця печінкова.
Поширена на Поліссі та в Прикарпатті. Росте в листяних лісах, найчастіше розвивається на живих стовбурах, біля основи стовбурів (у дуплах) старих дубів і буків як паразит; у серпні – жовтні. Молодий гриб добрий їстівний. Використовують його свіжим.
Підвишень
Місцеві назви – садовик, вишняк.
Зустрічається по всій Україні: у листяних і мішаних лісах, на галявинах, у садах, на трав’янистих місцях; у червні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.
Плеврот черепичастий
Зустрічається по всій Україні. Росте групами на стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев; у вересні – жовтні. Вживають у їжу лише молоді гриби, бо старі плодові тіла жорсткі, їстівний гриб. Використовують свіжим і сушеним.
Поліпил зонтичний
Місцева назва – гриб баран.
Рідкісний гриб. Зустрічається на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у листяних лісах, біля основи стовбурів і пеньків листяних дерев (переважно дуба), на коріннях яких розвивається як паразит; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Польський гриб
Місцева назва – пісочник.
Поширений на Поліссі, в Лісостепу та в Прикарпатті. Росте у хвойних і мішаних (з сосною) лісах, переважно на піщаному ґрунті; у липні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.
Порхавка гігантська
Зустрічається по всій Україні. Росте у лісах на галявинах, у садах, на луках, у степах рідко; восени. Дуже добрий їстівний гриб лише молодий, поки всередині білий. Використовують свіжим, заготовляють про запас – сушать, порізаний на тонкі частки, лише в день збору, поки м’якуш чисто-білий. У порхавці гігантській виявлено цінний антибіотик кальвацин.
Рижик смачний
Місцева назва – ридз, рижок.
Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних лісах; у серпні – жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють. Рижику властивий цінний антибіотик.
Рядовка зелена, зеленушка
Місцева назва – голубінка зеленувата.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах, на піщаних ґрунтах. Плодові тіла напівзаглиблені в піщаний ґрунт; у вересні – листопаді. Заготовляють на Поліссі. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють, маринують.
Рядовка наземна
Місцева назва – голубінка сіра.
Поширена в Лісостепу, на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних та мішаних лісах, іноді великими групами; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим та засушують.
Рядовка темно-сіра
Росте на Поліссі у соснових лісах, групами; у вересні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Рядовка тополева
Місцева назва – голубінка тополева.
Зустрічається по всій Україні у насадженнях тополі; у серпні – листопаді, їстівний гриб. Використовують свіжим, маринованим, засоленим.
Рядовка тополева зовні схожа на отруйну рядовку червонувато-коричнювату, що росте в соснових лісах під соснами.
Рядовка червона
Росте на Поліссі та в Лісостепу у хвойних лісах, під соснами, на піщаних ґрунтах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Рядовка червонувата
Місцева назва – голубінка червонувата.
Поширена на Поліссі, у Прикарпатті, в Лісостепу. Росте у листяних, рідше хвойних лісах; у серпні – вересні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим.
Сироїжка ароматна
Місцева назва – смердюк.
Зустрічається по всій Україні у листяних і хвойних лісах; у липні – листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим.
Сироїжка бездоганна
Поширена на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних (соснових) та листяних лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим та засолюють.
Сироїжка біла
Рідкісний гриб. Зустрічається на Поліссі та в Лісостепу у листяних і хвойних лісах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб, використовують свіжим, про запас солять.
Сироїжка болотяна
Росте на Поліссі в соснових лісах, на вологих місцях, часто серед чорниці; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим та засолюють.
Сироїжка зелена велика
Зустрічається по всій Україні в листяних (переважно березових) та мішаних (під березою) лісах у серпні – вересні, їстівний гриб. Використовують свіжим або засолюють.
Сироїжка їстівна
Місцеві назви – підпенька, голубника.
Поширена на Поліссі, в Лісостепу та Прикарпатті. Росте в листяних, зрідка хвойних лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас сушать, засолюють.
Сироїжка коричнево-лілова
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних або мішаних лісах (під дубом, березою); у серпні – жовтні. Їстівний гриб. Використовують свіжим.
Сироїжка луската, товстуха
Місцева назва – щеблячка.
Поширена на Поліссі та в Лісостепу. Росте у листяних (дубових і березових) та мішаних лісах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють.
Сироїжка різнопластинчаста
Поширена у Прикарпатті та на Поліссі. Росте у листяних (переважно букових), зрідка хвойних лісах; у липні – вересні, їстівний гриб. Використовують свіжим та сушать.
Сироїжка світло-жовта
Зустрічається по всій Україні в листяних лісах (переважно під березою та вільхою), на вогких місцях; у червні – вересні, їстівний гриб. Використовують свіжим.
Сироїжка синьо-зелена
Місцева назва – сироїжка синя.
Поширена у Лісостепу та на Поліссі. Росте у листяних (дубових і букових) лісах; у серпні – жовтні, їстівний гриб. Використовують свіжим і засолюють.
Сироїжка чорно-пурпурова
Зустрічається по всій Україні у листяних (букових, дубових) та хвойних (соснових) лісах; у жовтні, їстівний гриб, використовують свіжим.
Спарасис кучерявий, гриб баран
Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у соснових лісах; у серпні – жовтні. Добрий їстівний гриб у молодому стані. Використовують свіжим.
Трутовик сірчано-жовтий
Паразитний гриб. Зустрічається по всій Україні. Росте в листяних, зрідка в хвойних лісах на живих і відмерлих стовбурах дерев. Молоді плодові тіла їстівні. Використовують свіжими. Гриб містить антибіотичні речовини.
Хрящ-молочник перцевий
Місцева назва – біляк.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у листяних (переважно дубових і березових), хвойних та мішаних лісах; у червні – листопаді.
Їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють після відварювання (відвар вилити). Використовують при бленореї та сечокам’яній хворобі як сечогінний засіб.
Замість хряща-молочника перцевого часом збирають умовно їстівний хрящ-молочник повстистий.
Хрящ-молочник справжній
Поширений у Західному Поліссі. Росте у березових та мішаних (під березою) лісах, групами; у липні – вересні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас засолюють.
Хрящ-молочник червоно-коричневий
Поширений на Поліссі, в Лісостепу та Прикарпатті. Росте у листяних (дубових) хвойних та мішаних лісах; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють.
Часничник великий
Поширений у Карпатах і Криму. Росте у листяних (переважно букових), зрідка хвойних лісах, на листі, гнилій деревині, ґрунті; у травні – листопаді. Використовують свіжим, сушеним.
Часничник дрібний
Місцева назва – полост часниковий.
Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у лісах, переважно хвойних, на піщаних ґрунтах, на опалих хвої, гілочках та інших рослинних рештках; у липні – жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать. Вживають як приправу до деяких страв. Виявлено онкостатичну речовину.
Часничник дубовий
Поширений на Поліссі. Росте у дубових та мішаних лісах, на опалому дубовому листі; у жовтні – листопаді, їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.