Мозок дитини, що росте, бере величезну кількість поживних речовин з їжі (більше, ніж будь-який інший орган). Тому дуже важливо давати дітям правильну їжу для їхнього нормального розвитку.
Ось десять видів продуктів, що сприятливо впливають на роботу головного мозку. Їх варто внести в дитячий раціон.
Лосось
Жирна морська риба містить корисну для мозкової функції жирну кислоту омега-3, вживання якої покращує когнітивну функцію мозку. Дитині можна давати з собою бутерброд із смаженим або тушкованим лососем і овочами (нарізаним огірком, помідором або листям салату).
Яйця
Жовтки містять холін — елемент, що покращує пам’ять. Школяру можна на обід дати смажене яйце або омлет між двома шматочками хліба з цільного зерна.
Арахісове масло
Арахіс — джерело вітаміну Е, антиоксиданту, що захищає нервові мембрани в мозку. Несолоний арахіс можна додавати в будь-які салати, а арахісове масло дуже смачне зі свіжим хлібом.
Цільне зерно
Людський мозок для нормального функціонування вимагає певну кількість глюкози. Цільне зерно містить і глюкозу, і клітковину (регулює, скільки глюкози надходить у кров), а також вітаміни групи Б, що живлять нервову систему. Купуйте для себе і своїх дітей вироби з невибіленої цільної муки або печіть хліб самі.
Вівсянка
Вівсянка — це кращий сніданок для дитини, оскільки містить вітаміни Е, В, калій та цинк. Ці елементи й вітаміни допоможуть вашим дітям повністю реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Якщо ви робите овочеві і фруктові соки вранці, покладіть трохи сирої вівсянки в сік.
Ягоди
Полуниці, чорниці, вишні, малина, ожина містять антиоксиданти, що запобігають онкологічним захворюванням. Дослідження показали, що зокрема полуниці і чорниці покращують пам’ять, а насіння в малині, полуниці, ожині та суниці багате омегою-3 . Свіжі (взимку — заморожені) ягоди можна додавати в салат, овочеві страви, мюслі або їсти просто так.
Бобові
Дуже корисні квасоля, горох, нут (баранячий горох) і сочевиця, завдяки вмісту протеїну і так званих складних вуглеводів (які трохи підвищують рівень цукру в крові) та клітковини, плюс вітамінів і мінералів. Бобові можна їсти з будь-яким томатним соусом як гарнір або як доповнення до салату.
Різнокольорові овочі
Помідори, броколі, баклажани, гарбуз, морква, шпинат, болгарський перець, кукурудза — овочі яскравих насичених кольорів містять велику кількість антиоксидантів, що поновлюють пошкоджені клітини. Давайте дітям нарізані свіжі овочі або робіть соуси до макаронів із великою кількістю овочевих інгредієнтів.
Молоко і йогурт
Молочні продукти багаті протеїном і вітамінами групи Б — важливими компонентами росту мозкової тканини, утворення нейротрансмітерів і ензимів. Купуйте дітям несолодкий йогурт, нежирну сметану, молоко, ряжанку і кефір для повноцінного сніданку перед школою.
Нежирна яловичина
Нежирне м’ясо — джерело заліза і цинку, що сприяють покращенню когнітивної функції мозку. Вживання нежирного м’яса разом із їжею, багатою вітаміном С (помідори, болгарський перець, апельсини, полуниці), допомагають організму краще засвоювати залізо.