Калину звичайну в Україні з давніх-давен визнавали як найпривабливішу, найкрасивішу, найпоетичнішу рослину, вона стала символом Батьківщини, символом дівочої краси. Калина такою мірою зріднилася з українським народом, що у певні часи її називали "націоналістичним кущем".
Приваблювала калина ще і тим, що у двобої з морозами виходила переможницею, і її пишні грона ставали ще солодшими. Тож висіли пучки калини на горищі в кожній хаті і слугували людям для насолоди, харчу і здоров'я протягом усієї немилосердної зими, коли інших живих ягід уже не було. Саме цими полум'яними гронами прикрашали весільний коровай, з калиною пекли хліб, а на свята пироги та ватрушки, варили кисіль, варення, квас, а з соку робили мармелад.
У плодах калини є цукри, дубильні та пектинові речовини, вітамін С та бета-каротин, органічні кислоти та мікроелементи - фосфор, магній, калій, залізо, марганець, мідь, йод.
Тому постійне вживання свіжих ягід зміцнює загальну опірність організму, робить його невразливим до застуд. І навіть віруси грипу рідко вражають ту людину, яка дружить з калиною.
У разі застуди калину вживають як жарознижувальний та потогінний засіб, вона лікує сухий кашель та захриплість голосу.
Рецепт простий: 1 ст. л. ягід залити склянкою окропу, пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день, бажано з медом. Або 1-2 ст. л. сирого калинового варення (для цього ягоди перетерти та змішати з цукром, додати на кожен кілограм по 0,7-1 кг цукру) залити 1 склянкою теплої перевареної води.
Відомий лікар-дієтолог Світлана Ільїна радила розводити щоденно 2-3 ложки соку калини в склянці охолодженої перевареної води і випивати ранком натще з метою зміцнення нервової системи, запобігання стресам, а 15-20 ягід разом з кістянками вживати для профілактики утворення каменів та оздоровлення печінки. Це ще добрий м'який сечогінний засіб. Лікар наголошувала, що "калиновий сезон" має тривати аж до квітня.
У народі рекомендують свіжі плоди з кісточками вживати у разі захворювань серця та нирок, що супроводжуються водянкою, гіпертонічної хвороби, головного болю, атеросклерозу, спазмів судин; катару, коліту чи виразки шлунка, запору; туберкульозу: 1 ст. л. ягід розім'яти, з'їсти за 30 хв перед їдою 3-4 рази на день.
За гіпертонічної хвороби радять 4 пучки калини розтерти з 0,5 л меду чи 2-3 склянками цукру, поставити на 2 тижні в темне місце. Вживати по 1 ст. л. тричі на день за 20-30 хв до їди.
Для лікування геморою слід 10 ягід залити склянкою окропу і випити протягом дня разом з кісточками.
Настій плодів калини допомагає у разі порушень обміну речовин, що проявляються ураженнями шкіри: фурункулами, карбункулами тощо. А вугри, екзематозну шкіру та інші висипання одночасно змащують калиновим соком.
Однак кущ калини давав цілющу сировину з усіх своїх частин: кори, цвіту, коріння. І кору, яку збирали рано навесні в період початку сокоруху, застосовували значно ширше. Щоб позбутися застуди, кашлю, задухи, готували відвар: 1 ст. л. кори слід залити склянкою окропу, кип'ятити 20 хв, настояти 4 год, процідити і вживати по 1 ст. л. тричі на день. Його вживали, як і ягоди калини, для лікування перерахованих хвороб. А ще корою калини лікували жіночі нездужання, адже кора справляє кровоспинну дію, посилює тонус м'язів матки, збільшує тривалість дії снодійних засобів. Препарати з кори калини (рідкий екстракт чи відвар) призначає й офіційна медицина у разі маткових кровотеч, зокрема в клімактеричний та післяпологовий період, для заспокоєння болю під час менструацій. Екстракт вживають для запобігання викидням. Ці ж препарати використовують за гемороїдальних та носових кровотеч.
Екстракт готують так: висушену потовчену кору заливають 50% спиртом чи горілкою (1:1). Після тижневого настоювання п'ють по 30-40 крапель на воді 2-3 рази на день до їди.
Кровоспинну та антисептичну властивості калини використовують, коли виникають проблеми в ротовій порожнині: 1 ст. л. кори залити склянкою окропу, настояти 30 хв, процідити, полоскати ротову порожнину у разі гінгівіту, стоматиту, пародонтозу.
Калина червона: від застуди, нервів, надмірної ваги та тиску
Кажуть, що назва "калина" походить від кольору плодів. Дозріваючи, вони ніби розжарюються до червоного. Про те, що калина має багато цілющих властивостей, знали ще цілителі в сиву давнину. І сьогодні вона залишається одним із найвідоміших засобів при лікуванні простуди або гіпертонії.
Калина особливо корисна для тих, хто страждає на атеросклероз (а це практично всі без винятку особи, яким вже за шістдесят), хто має зайву вагу (ця ягода активізує жировий обмін) і високий тиск (має сечогінну дію).
Калина піде на користь і тим, хто відчуває надмірні нервові перевантаження, страждає від занепаду сил - як фізичних, так і психічних - вона справляє тонізуючу дію на організм, стимулює роботу серця, допомагає справитися з нервовим перенапруженням. У поєднанні з медом має яскраво виражену протизапальну та відхаркувальну дію, тому незамінна при простудах, які супроводжуються кашлем.
Оскільки вона насичена вітамінами і корисними мінералами, то допомагає тримати імунітет на належній висоті, а значить, корисна для всіх, особливо в період епідемій грипу або ГРЗ, а також навесні, коли організму катастрофічно не вистачає вітамінів.
Відвар ягід - відмінна примочка при екземі та фурункульозі, а також ефективне полоскання при ангіні, корисне пиття при гастритах та запорах.
Калину добре вживати у всіх видах: чи то відомі пиріжки з пареною калиною, тушена з калиною каша, чи калиновий чай.
У народній медицині високо цінуються профілактичні властивості калини. Калиновий сік нормалізує кров'яний тиск, поліпшує кровотворення, стимулює діяльність серця, має антисептичні та ранозагоювальні властивості. Його використовують як загальнозміцнювальний засіб. Вважається, що систематичне вживання плодів калини поліпшує самопочуття хворих на злоякісні пухлини органів травлення.
Починати смачне лікування можна з напоїв.
Свіжий сік калини з м'якоттю. Потрібно 1 кг калини, 1 кг цукру або 0,5 кг меду.
Калину протерти в ступі, віджати крізь подвійний шар марлі, змішати з цукром або медом. Готовий сік розлити по банках або пляшках. Зберігати в холодному місці. Банки можна закрити як металевими, так і поліетиленовими кришками.
Кисіль "Калина". Потрібно 200 г калини, 80 г цукру, 40 г крохмалю, 480 мл води. Свіжі або сушені ягоди калини розварити, протерти через сито, заздалегідь охолодивши. Потім змішати з відваром, в якому варилися ягоди, і довести до кипіння. Влити розведений холодною водою крохмаль, розмішати і охолодити.
Для того щоб на киселі не утворилася плівка, посипте його зверху цукром. Такий кисіль - не тільки смачний напій, це справжні ліки, особливо при простудних захворюваннях.