Усього на території нашої держави налічується близько 650 видів ґрунтів, а загальна кількість ґрунтових відмін становить кілька тисяч.
Переважають в Україні родючі чорноземи, темно-сірі лісові та лугові ґрунти (становлять 2/3 території).
Грунти — не лише джерело поживних речовин для рослин, середовище проживання деяких тварин; це унікальне природне утворення, до складу якого входять мінерали, пе-регнилі залишки рослин, коріння, мікроорганізми і тварини. До складу ґрунтів входять також вода і гази. Будь-який вплив на ґрунти позначається на всій природі і, навпаки, зміни природних умов зумовлюють значні зміни ґрунтів.
Процес ґрунтоутворення відбувається дуже повільно. У середніх широтах помірного поясу, де розташована Україна, родючий шар ґрунту завтовшки 0,5 – 2 см утворюється приблизно за 100 років. Повністю ж сформований ґрунт має потужність 1 – 2 м і складається з кількох шарів – горизонтів. У розрізі ґрунту (ґрунтовому профілі) видно його шарувату будову
Дивовижна Україна
Непоказні дощові черв’яки
Мабуть не знайдеш іншої тварини в світі, яка відіграла б таку велику роль у природі. Армія цих підземних копачів на 1 га ґрунту становить 130 тис. особин загальною масою близько 400 кг. За рік вони перевертають понад 30 т землі.
Грунт на французьких виноградниках вважається таким дорогоцінним, що працівники повинні відскрібати його з черевиків, щоб повернути грунт назад.
В багатьох регіонах земної кулі вміст гумусу в ґрунтах за останні 30-40 років зменшився на 30 %.
Пестициди від pestis – «чума»
Пестицидами називають велику групу речовин переважно штучного походження, які використовують для знищення або великого пригнічення небажаних для людини видів рослин або живих істот. Пестициди - узагальнюючий термін, тому дуже поширені назви вужчих груп:
інсектициди - створені для знищення шкідливих комах;
гербіциди - використовують для пригнічення бур’янів на полях культурних рослин;
нематоциди - застосовують проти черв’яків із цієї групи;
фунгіциди - антигрибкові речовини.
В наш час на одну людину планети припадає всього 0,4 га ріллі. За даними Б.Г. Розанова (1984), для виробництва продуктів харчування для одного мешканця Землі потрібно 0,3 га орної землі І 0,07 - 0,09 га для життя.
Шар в один сантиметр снігу, що злежався за зиму, дає 25-35 кубометрів води на 1 га.
Приблизно 1/3 від земної поверхні складають пустелі
Щороку загальна площа пустель розширюється на 27 мільйонів гектарів ( що приблизно дорівнює всім пшеничним полям Австралії). Через це людство втрачає 25 мільярдів тонн родючого ґрунту щорік.
На землях, розташованих в екологічно неблагополучних регіонах забруднених важкими металами і радіонуклідами, краще всього вирощувати капусту, буряк, кабачки, гарбуз, томат – продукція цих культур нагромаджує мінімум токсичних речовин. А ось салат, лук, часник, редис менш стійкі і акумулюють більше отрути з довкілля
Щорік більше 10 мільйонів тонн азоту приноситься на Землю грозами Блискавки приносять користь. У своєму «блискавичному» польоті вони встигають вихватити з повітря мільйони тонн азоту, «зв'язати» його і направити в землю. Це безкоштовне добриво збагачує ґрунти, на якому зростають злаки.
100 г багатого перегноєм сухого глинистого ґрунту може утримувати в собі 50 г і більше води, а 100 г піщаного ґрунту – лише 5…..20 г. В більшості випадків 100 г орного шару суглинних і глинистих ґрунтів може утримувати 30-40 г води, а торф’яний грунт – 100 г і більш.
Щоб виростити 1 кілограм картоплі потрібно витратити 100 літрів води, 1 кілограм рису - 4000 літрів води, 1 кг пшениці – бл. 190 літрів води, 1 кілограм яловичини - 13000 літрів води.
Щороку приріст населення нашої планети становить 80 млн. чоловік Щоб забезпечити все населення продуктами харчування, слід щороку збільшувати їх виробництво на 24-30 млн. т. На жаль, такого приросту немає. І в результаті 0,5 млрд. людей голодує, а ще 1 млрд. хронічно недоїдає. Підраховано (Ковда, 1981), що для повноцінного збалансованого харчування не вистачає 230 млрд. калорій, або 37 млн. т пшениці на рік
Найбільш цінні оброблювані землі займають всього 11% світового земельного фонду.
Близько 80% всіх зрошувальних площ розташовані в Зарубіжній Азії та Північній Америці
Сівозміна — це економічно і агротехнічеськи обгрунтоване чергування культурі обліком спеціалізації господарства, що забезпечує підвищення родючості грунту і врожайності вирощуваних культур. Переважна більшість хворобливих бактерій зберігається в грунті від 2 до 6 років. Тому більшість рослин і слід повертати на колишнє місце приблизно через 3–6 років.
За багаточисельними даними, маса тварин на 1 га хвойних лісів складає 200-400 кг, листяних, - 1000-1200 кг, для лугових чорноземних степів - 1200-1500 кг При цьому велика частина їх маси припадає на частку дощових черв'яків (50-90%).
Гризуни прокладають величезну кількість ходів, механічно перемішуючи грунтові шари до глибини 40-100 см. Вони деколи переривають від 13 до 36 т/га землі, а звичайні кроти - від 3,9 до 55 т/га.
Поле за 1 добу може втратити шар грунту завтовшки в 5 см за через дію вітру.