Цілющі властивості меду дозволяють використовувати його для нормалізації роботи печінки. Зокрема, мед сприяє поліпшенню обмінних процесів у цьому органі завдяки впливу на печінку плодових і виноградних цукрів, мінеральних солей і вітамінів. Крім збільшення вмісту в печінці глікогену, мед підвищує її захисні сили проти інфекції. При багатьох захворюваннях печінки практикується внутрішньовенне введення глюкози у великих кількостях.
Дана речовина є головною складовою цукрів, що містяться в меді, тому уколи або крапельницю можна цілком замінити вживанням меду. Більш того, такий метод лікування більш корисний, оскільки крім глюкози з меду в організм надходять вітаміни, ферменти, і мікроелементи, що стимулюють роботу печінки.
Науково доведено, що мед ефективно бореться з гепатитом і захворюваннями жовчного міхура. При цьому особливо корисний акацієвий, луговий, яблуневий і стільниковий мед, а найбільш благотворно на печінку впливає мед з шипшини. Для посилення лікувального ефекту рекомендується поєднувати застосування меду з вживанням маточного молочка.