Про цілющі властивості моркви, напевно, відомо всім. У ній міститься чимало корисних вітамінів. Морква також багата калієм, магнієм, залізом, кобальтом, фосфором та іншими необхідними нашому організму мінералами. З моркви можна приготувати багато дуже смачних і корисних страв.
Індійський морквяний суп
2 ч.л. олії, 3 великі моркви, тонко нарізані кружечками, 1 картоплина, порізана кубиками, 1 середня цибулина, 2 нарізані стебла селери, овочевий бульйон, 2 чашки молока (360мл), сіль і перець за смаком. Обсмажити на олії всі овочі на слабкому вогні, додати бульйон, накрити кришкою і тушкувати все на маленькому вогні, доки овочі не стануть м’якими. Процідити бульйон,подрібнити овочі з допомогою сита або в блендері. Отримане пюре покласти в каструлю, додати молоко, сіль і перець. Суміш довести до кипіння, потім відразу ж подавати на стіл з гарячими грінками.
Салат “Шафрановий захід”
1 морква, 1 зубчик часнику, 3 кураги, 2 ст. л. оливкової олії, 0,5 ч.л. лимонного соку, сіль і перець.
Натерти моркву на терці, дрібно нарізати курагу, видавити в курагу зубчик часнику, ретельно перемішати. Змішати лимонний сік і оливкову олію, поперчити, посолити і заправити салат.
Нарізати моркву великими шматочками, покласти в киплячу підсолену воду, 3 хв варити, злити воду і викласти моркву в форму, посипати мускатом, кмином, сіллю. Полити олією і медом, перемішати. Готувати в духовці 20 хв. Така морква підійде до страв з риби, м’яса, птиці, можна їсти її як закуску.
Морквяне пюре
3-4 морквини, 1 цибулина, 1 скл. овочевого бульйону, 50 г масла, 1 ст. л. олії, 0,5 ст. л. цукру, трошки меленого перцю чілі, сіль.
Нарізану моркву і цибулю посипати цукром і посолити. Пасерувати близько 5 хвилин з олією і маслом. Додати в сковороду 1/2 скл. овочевого бульйону і тушкувати моркву на повільному вогні під кришкою до м’якості. Коли морквина стане м’якою, висипати вміст сковороди в блендер (разом з рідиною від тушкування) і зробити пюре. Готове пюре приправити сіллю і перцем до смаку.
Салат морквяний з сиром
70 г сиру ковбасного плавленого, 4 моркви, 3-4 ст.л. консервованої кукурудзи, 1 ст.л. майонезу, зелень за смаком.
Відварену моркву порізати кубиками. На великій тертці потерти сир. З’єднати кукурудзу, сир, моркву, перемішати, додавши зелень і майонез. 1 год. витримати салат в холодильнику.
Маринована морква
500 г моркви, по 125 мл оцту 3%, білого сухого вина і води, 1 лавровий лист, 1 зубчик часнику, 4 ст.л. оливкової олії, по 1 гілочці кропу, чабера і/або петрушки, 1 ч.л. гірчиці, по пів ч.л. цукру і солі, червоний мелений перець.
Моркву очистити, нарізати шматочками до 2 см завтовшки. Для маринаду перемішати в каструлі оцет з вином, водою і олією, всипати цукор і сіль, додати подрібнений часник, лавровий лист, кріп, петрушку, поперчити і на сильному вогні довести до кипіння. Всипати в маринад моркву, варити її до легкої м’якості. У маринад покласти гірчицю, розмішати і покласти в холодильник на 2-3 дні.
Морква в глазурі з коричневого цукру
1 кг моркви, 2/3 скл. коричневого цукру, 50 г вершкового масла, 1 ч. л. тертої цедри апельсина.
Моркву очистити і нарізати скибочками завтовшки 5-6 мм, висипати в каструлю з киплячою водою і варити 15 хвилин на малому вогні. На сковороді нагріти суміш з коричневого цукру, масла, апельсинової цедри і солі. Помішуючи, довести до кипіння. Головне — не перетримати і вчасно зняти сковороду з вогню.Варену моркву витягнути з води і викласти в цукрову суміш. Потім потримати на слабкому вогні близько 5 хвилин, постійно акуратно помішуючи, доки морква не покриється глазур’ю. Подавати як десерт до чаю чи екзотичний гарнір до м’яса.
Морквяні котлети
190 мл води, по 75 г пшона або рису, 70 г моркви, 30 г сметани, по 10 г сухарів мелених, олії і вершкового масла, 1 яйце, дрібка цукру.
Відварену моркву збити блендером і додати в приготовлену з рису або пшона в’язку кашу. Додати цукор, масло, яйце, підсолити, сформувати котлетки, обкачати в сухарях і обсмажити. Подавати зі сметаною.
Морквяні оладки
250 мл теплої води (молока), 200 г борошна, 1 морква, 1-2 ч.л. цукру, 1 ч.л. сухих дріжджів, сіль, олія.
Просіяти і перемішати з цукром борошно, додавши дріжджі і сіль, поступово влити теплу воду, замісити тісто і залишити на 1 год в теплі. Почищену моркву потерти на дрібній тертці, домішати у тісто. Викладати тісто на сковороду столовою ложкою, смажити до світлої скоринки. При бажанні посипати цукровою пудрою.
Морквяні кекси
2 склянки борошна, 2/3 скл. цукру, 1 ст. л. розпушувача для тіста, 1 ч. л. меленої кориці, 1скл. молока, 1/2 скл. моркви (терта), 1/2 скл. яблук (терті), 100 г вершкового масла, 1 яйце. Для глазурі: пудра цукрова і сік апельсина. Для декорування: по 1/2 склянки води і цукру, 1 морквина.
В одній мисці змішати борошно, цукор, розпушувач, корицю, в іншій — молоко, моркву, яблука, масло, яйце. Влити рідину в борошняну суміш і швидко розмішати. Тісто розкласти в паперові формочки для кексів. Випікати мафіни в гарячій духовці приблизно 25 хвилин при температурі 1800С. Перевіряти на готовність дерев’яною паличкою.
Морквяні цукати. Воду і цукор довести до кипіння. Додати моркву, нарізану тонкими смужками. Варити 15 хвилин. Процідити. Розігріти духовку до 1050С. Морквяні смужки намотати на дерев’яні палички, формуючи спіралі,викласти на деко. Підсушити в духовці близько 30 хв.
Приготувати глазур. Змішати цукрову пудру і апельсиновий сік (додавати сік поступово, щоб отримати потрібну консистенцію).
Коли мафіни повністю охолонуть, зверху прикрасити глазур’ю і морквяними цукатами.