Меню сайту

Категорії розділу
НОВИНИ УГКЦ [8]
ЦЕРКОВНІ СВЯТА [81]
ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА [16]
НАБОЖЕСТВА [178]
ПАПА БЕНЕДИКТ XVI [18]
ОГОЛОШЕННЯ [14]
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ [182]
РІЗНЕ [3]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Квітень » 4 » Великодні привітання та послання
22:48
Великодні привітання та послання


Великоднє послання "Urbi et Orbi" (Містові Риму і світові) Вселенського Архиєрея Бенедикта XVI

"Cantemus Domino: gloriose enim magnificatus est".

"Заспіваймо Господеві, бо Він дійсно прославився!"

(Літургія Годин, Пасха, Антифон 1).

Дорогі брати й сестри!

Представляю вам звіщення Пасхи цими словами Літургії, в яких звучить відлуння дуже стародавнього єврейського гімну хвали на честь переходу через Червоне Море. Розповідає Книга Виходу, що коли вони перейшли море по суходолі і побачили єгиптян, потоплених у водах, Міріам, сестра Мойсея та Арона, й інші жінки, пританцьовуючи, співали цю пісню радості: «Співайте Господеві, славно бо прославився; коня і вершника скинув у море». Християни в усьому світі повторюють цю пісню під час Пасхального Чування, а окрема молитва пояснює її значення; молитва, яку тепер, у повноті світла Воскресіння, з радістю вчиняємо нашою: «Боже, також і нині сяють перед нами Твої давні чудеса: те, що колись Ти вчинив Твоєю могутньою рукою, щоб визволити один народ від переслідувань фараона, сьогодні Ти через води Хрищення ведеш усі народи до спасіння; вчини, щоб усе людство увійшло до числа Авраамових Синів та отримало гідність вибраного народу».

Євангеліє об'явило нам здійснення давніх прообразів: Своєю смертю та воскресінням Ісус Христос визволив людину з радикального рабства, рабства гріха, і відкрив їй дорогу до обітованої Землі, Божого Царства, Вселенського Царства справедливості, любові та миру. Цей «вихід», перш усього, відбувається всередині самої людини, і полягає в новому народженні у Святому Дусі, наслідкові Хрищення, яке Христос нам дарував саме в пасхальному таїнстві. Стара людина звільняє місце для нової людини, попереднє життя за плечима, можна прямувати у нове життя. Але духовний «вихід» є початком цілісного визволення, здатного відновити кожен, особистий та суспільний, вимір людини.

Так, браття, Пасха є справжнім спасінням людства! Якщо Христос, Божий Агнець, не пролив би Свою Кров за нас, ми б не мали жодної надії, нашою і цілого світу долею була би, без виключення, смерть. Але Пасха змінила напрямок: Христове Воскресіння є новим сотворенням, немовби щепленням, яке може відродити усю планету. Це подія, яка змінила глибинне спрямування історії, перехиливши її один раз і назавжди в сторону добра, життя, прощення. Ми - вільні, ми - спасенні! Ось чому з глибини серця взиваємо: «Заспіваймо Господеві, бо Він дійсно прославився!»

Християнський народ, що вийшов з вод Хрищення, посланий на весь світ свідчити про це спасіння, нести усім плоди Пасхи, які полягають в новому житті, звільненому від гріха і відновленому в своїй початковій красі, своєму добрі та істині. Безперервно, протягом двох тисяч років, християни, а особливо святі, збагатили історію живим досвідом Пасхи. Церква є народом виходу, тому що постійно живе пасхальним таїнством і поширює свою оновлюючу силу в кожній епосі й у кожному місці. Також і в наші дні людство потребує «виходу», не поверхневих виправлень, але духовного і морального навернення. Потребує Євангельського спасіння, щоб вийти з кризи, яка є глибокою, і як така, вимагає глибоких змін, починаючи від сумлінь.

У Господа Ісуса молю, щоб на Близькому Сході, а особливо в Землі, освяченій Його смертю та воскресінням, народи звершили справжній та остаточний «вихід» від війни та насильства до миру і злагоди. Християнським спільнотам, які, особливо в Іраку, зазнають випробувань та страждань, Воскреслий повторює слова, повні втіхи та заохочення, які скерував до Апостолів у Світлиці Тайної Вечері: «Мир вам» (Ів 20,21).

Тим латиноамериканським та карибським країнам, які досвідчують небезпечного загострення злочинності, пов'язаної з наркобізнесом, Христова Пасха нехай позначить перемогу мирного співжиття і пошани до спільного добра. Улюблений народ Гаїті, спустошений жахливою трагедією землетрусу, нехай звершить свій «вихід» з жалоби і безнадійності до нової надії, підтримуваної міжнародною солідарністю. Улюблені чилійські громадяни, пригнічені іншою великою трагедією, але випростуванні вірою, хай з наполегливістю розпочинають діло відбудови.

Силою воскреслого Христа у Африці нехай буде покладено край конфліктам, які продовжують спричиняти руйнування та терпіння, і нехай буде осягнено такий мир і таке поєднання, які є запорукою розвитку. Особливо ввіряю Господеві майбутнє Демократичної Республіки Конго, Гвінеї та Нігерії.

Нехай Воскреслий підтримає християн, які задля своєї віри переносять переслідування і навіть зазнають смерті, як у Пакистані. Країнам, позначеним тероризмом та суспільною чи релігійною дискримінацією, нехай Він уділить сили розпочати дорогу діалогу та спокійного співжиття. Провідникам усіх народів Христова Пасха нехай додасть світла та сил, щоб економічна та фінансова діяльність була нарешті спрямована згідно з критеріями істини, справедливості та братньої допомоги. Нехай огорне усе людство спасенна сила Христового Воскресіння, щоб воно подолало численні та трагічні прояви «культури смерті», яка поширюється, і таким чином, будувати майбутнє любові та істини, в якому кожне людське життя буде шановане і прийняте.

Дорогі брати й сестри! Пасха не діє в магічний спосіб. Як після Червоного Моря євреї знайшли пустиню, так само Церква, після Воскресіння, завжди знаходить історію, з її радостями та надіями, болями та тривогами. І все-таки, ця історія змінена, позначена новим і вічним союзом, дійсно відкрита на майбуття. Тому, надією спасенні, продовжуймо наше паломництво, несучи в серцях стародавній і завжди новий гімн: «Заспіваймо Господеві, бо Він дійсно прославився!»

www.christusimperat.org

Великоднє послання Єпископату Івано-Франківської єпархії УГКЦ


altХристос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

Високопреподобні Отці душпастирі, преподобні монахи і монахині, возлюблений у Господі український віруючий народе!

 

Лише Ісус Христос, Слово Боже, з Духа Святого Втілене з Діви Марії, міг сказати про себе: «Я воскресіння і життя» (Ів.11: 25); і «Я кладу Моє життя, щоб знову його взяти. Владу маю його покласти і владу маю його назад забрати» (Ів.18: 17-19).

 

Христос — Богочоловік під час своєї місійної благовісті, кілька разів заповідав свою смерть і своє славне Воскресіння. Він виразно говорив своїм учням: «Син Чоловічий буде виданий первосвященикам і книжникам, і засудять Його на смерть. I віддадуть його поганам, щоб ті глумилися, катували і розіп’яли Його, а третього дня Він воскресне» (Мт.20: 18-19). Тоді як померле тіло Христа вже лежало в гробі, фарисеї просили намісника Пилата: «Звели, щоб гробниця була добре запечатана, аж по третій день!» Пилат дав свою згоду. «Вони пішли й забезпечили гробницю, запечатавши камінь, і поставили сторожу» (Мт.27: 63-66). Але не допомогли ворогам сторожі й печаті та великий камінь, бо Христос-Богочоловік своєю Божою силою вийшов з гробу живий. Він своєю смертю людську смерть подолав і тим самим життя вічне для нас усіх дарував.

 

Своїм Воскресінням Христос довів тріумф правди над всякого роду брехнею. Він доказав, що правдиве, вічне, духовне життя перемагає всяку смерть. Христос, наш Спаситель, Володар всесвіту, Володар життя і смерті, встав у сяйві слави і закликав на весь світ: «Бадьоріться, я смертю смерть подолав!» (Ів.16:33)

 

Так відвічна правда перемогла людську злобу, ненависть і брехню, світло неба прогнало остаточно темряву пекла і всяку нечисть.

 

Христос Воскрес — отже Він Бог! Христос Воскрес — отже вся Його Євангельська наука правдива! Христос Воскрес — отже й наша віра певна, що як в Адамі всі умирають, так у Христі всі оживуть!

 

Своїм хрестом, смертю і Воскресінням Ісус збудував міст між небом і землею, що його зруйнували були наші прародичі через свій первородний гріх, привертаючи людству ласкавість Небесного Отця та гідність дитинства Божого.

 

Своїм Воскресінням Христос проголосив цілому світові, що наше спасіння і всіх людей на землі остаточно завершене, доконане у Христі Ісусі. Своїми появами Христос скріпив віру тих, котрі мали щастя бачити Його Воскреслого і Живого.

 

Дорогі в Христі брати і сестри, у цей величний празник Воскресіння Христового ми повинні понад усе скріпити свою віру у наше воскресіння і сильну надію у щасливе вічне життя з Воскреслим Ісусом у Небесному Царстві. Але не можемо забувати й про те, що Воскресіння здобувається болісним трудом, терпеливістю і боротьбою, не раз аж до проливу крові.

 

Ми радіємо цією правдою нашої віри, що всі ми воскреснемо, але це воскресіння не буде однакове для всіх. Бо лише ті люди, які живуть на землі й вірно зберігають природний і позитивний Божий закон, віру в Ісуса Христа та Його науку, воскреснуть до життя щасливого, блаженного і вічного в Бозі і з Богом. А всі ті, що відвертаються від Бога, нехтують Його законом і волею, а йдуть за поривами своїх пристрастей і тіла, воскреснуть на осудження.

 

Тож пам’ятаймо, дорогі в Христі, і увесь наш український народе, що вся марнота і горе цього світу промине, а Воскресіння Христове нехай буде джерелом нашої несхитної віри й сильної надії, що ми воскреснемо з Христом до вічного життя з Бозі і з Богом.

 

У цей день Воскресіння, що його дарував нам Христос, «радіймо й веселімося в нім!» Цієї великої радості й Божої благодаті бажаємо перш усього духовенству, монашеству та всім вірним християнам Української Греко-Католицької Церкви, як рівно ж нашим братам і сестрам, яких доля закинула у чужі краї, далекі від своїх родин і громад, сіл та міст України.

 

У день Воскресіння Христового єднаємось також молитовно з усіма вами, хто прикутий до ложа недуг і болів, з ув’язненими, осамітненими старцями чи опущеними сиротами України.

 

До Вас усіх, дітей Божих, з щирого серця кличемо: «Воскресіння день! Просвітімося торжеством, одні одних обнімімо та скажімо: Браття, і тим, що ненавидять нас, простім все з воскресінням, і так заспіваймо: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував!»

 

Благословення Господнє Воскреслого Христа — Бога та світло Святого Духа нехай зійде на вас усіх і перебуває з усіма вами тепер і навіки! Амінь.

 

† Єпископ Кир Володимир (ВІЙТИШИН) - Правлячий Архієрей Івано-Франківський УГКЦ.

 

† Єпископ-Емерит Софрон (МУДРИЙ), ЧСВВ.

http://www.if-eparchia.org.ua/


Великоднє привітання Настоятеля  Братства Святого Священномученика Йосафата для вірних

Христос воскрес!

Під час Великодніх свят ми співаємо пісню, яка має глибокий зміст: «Согласно заспіваймо, веселімся разом днесь». Ця пісня каже, щоб ми в один голос, єдиним серцем і устами прославили Того, який повстав із гробу, і щоби радість охопила весь світ, людей у різних країнах, на різних континентах, тих, які належать до різних християнських традицій, тих, які мають різні народні звичаї... Бо кожна душа, не зважаючи на різницю у мові, культурі, прагне одного – прагне Бога. І ось Бог прийшов до своїх дітей, Бог став одним із нас. Ми не впізнали Його, ми відкинули Його і розіп’яли на хресному дереві. Але Він, якщо можна так сказати, не спротивився тому, а навіть, як ми розважаємо на Хресній дорозі, радо зустрів терпіння, з любов’ю прийняв хрест і віддав Своє життя, для того щоб нас наблизити до Себе, щоби нас об’єднати, нас благословити. І в тому полягає великий зміст пасхальної радості. Людство, яке терпіло і страждало, відчуло весняний подих. Як навесні усе оживає, так і людська душа, стомлена, прибита, пригнічена, яка плаче і сумує, в цей день не має права плакати, бо Христос приносить духовну радість, Божу ласку, благодать.

Часто люди сприймають великодню радість якось хаотично: застілля, гаївки, гостини. Хоч це є гарно, я не проти цього, проте ця земна радість триває кілька днів чи тиждень… Воскреслий Христос мусить торкнутися Своєю благодаттю нашої душі, нашого серця, і тоді ми відчуємо справжню велику радість. І тоді вже не буде мати значення, чи ми накриваємо великий чи малий стіл, чи ми є в рідному краю, чи далеко на чужині. Якщо Христос торкнеться нас тією пасхальною радістю, ми відчуємо полегшу у нашому серці та душі, ми відчуємо присмак неба так, як відчули його апостоли на горі Тавор, коли Ісус преобразився. Бажаю собі і всім рідним, близьким, знайомим, тим, які тільки чули про нас, які відвідують наш сайт і користають з нього, зичу всім, а навіть найбільше нашим неприятелям, великої пасхальної радості.

У Воскресній Утрені співаємо: «Обіймім друг друга радістю». Бажаю собі і всім, щоби Серце Христове, яке було пробите копієм Лонгіна, обійняло нас усіх Своєю любов’ю. Бажаю, щоб Милосердний Ісус поблагословив нас. Так деколи є прикро, коли дивишся на людей, які в урочисті святкові дні мають поверхневу радість, а навіть радість у гріхах. Це є дуже сумно та боляче. Тому зичу кожній родині справжньої радості, а особливо тим родинам, в яких немає взаємної любові, поваги, а є та поверхнева радість. Напевно, не одна мама чекає радості, коли зміниться доля її родини, коли вона почує тепле слово від чоловіка, подяку від дітей… Нехай справжня великодня радість завітає до кожної нашої родини, до кожного серця.

Усім зичу щасливих, благословенних, щедрих на Божу ласку свят Христового Воскресіння! Нехай воскреслий Ісус, який сказав: «Мир вам», промовить сьогодні до кожного людського серця, до кожного народу і цілого світу. Нехай людство відкриє свої серця для Божого миру. Тоді ми подолаємо все: і кризи, і страх, і неспокій, які панують у цьому світі. У Воскреслому Ісусі ми знайдемо відповіді на всі болючі питання нашого сьогодення.

Генеральний Настоятель Священичого Братства Святого Священномученика Йосафата о. Василь Ковпак

http://www.saintjosaphat.org.ua/


Схожі матеріали:

Категорія: ЦЕРКОВНІ СВЯТА | Переглядів: 3635 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: празники, свята, Великодні привітання, пасхальні привітання, привітання з Великоднем | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика