Меню сайту

Категорії розділу
НОВИНИ УГКЦ [8]
ЦЕРКОВНІ СВЯТА [81]
ЦЕРКВА І ДЕРЖАВА [16]
НАБОЖЕСТВА [178]
ПАПА БЕНЕДИКТ XVI [18]
ОГОЛОШЕННЯ [14]
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ [182]
РІЗНЕ [3]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Травень » 24 » 24 травня 2010 року - Святого Духа. Пресвятої Тройці. Св. свящмуч. Мокія. Свв. рівноап. Кирила і Методія, учителів слов'янських.
03:03
24 травня 2010 року - Святого Духа. Пресвятої Тройці. Св. свящмуч. Мокія. Свв. рівноап. Кирила і Методія, учителів слов'янських.

Святого Духа. Пресвятої Тройці

Євреї розуміли свою віру в Бога, як в єдиного Отця і Творця. Ісус Христос об'явив, що Бог є один, але в трьох особах. Крім Бога Отця - першої Божої особи, є ще і Син - друга особа Божа, і Дух Святий - третя особа Божа, які між собою рівні у славі і які творять єдине нероздільне Божество.

Цієї віри в Пресвяту Трійцю свята Церква навчала вірних від самих початків і встановила празник для її почитання ще у V ст.

Святий Мокій

Святий Мокій був пресвітером в Македонії, в місті Амфіполе. Під час гоніння на християн імператора Діоклетіана (284-305) святий Мокій переконував язичників, що зібралися для святкування язичницькому божеству Діонісу (Бахусу), залишити беззаконні і погані звичаї, що супроводжували це торжество, покаятися, звернутися до Господа Ісуса Христа і очиститися в святому хрещенні. Святий був приведений на суд до правителя Лаодикії, визнав перед ним істинну віру, а на погрози відповідав: "смерть за Христа - велике надбання для мене". Святого Мокія піддали катуванням, які він переносив з подиву гідним терпінням, не припиняючи викривати гріх ідолопоклонників. Відтак святому Мокієві відсікли голову біля 295 року. Згодом імператор Костянтин побудував на честь священномученика Мокія храм і переніс до нього святі мощі страстотерпця.

Святі Кирило і Методій

Святі Кирило і Методій народилися в місті Солуні (Тессалоніці), столиці грецької частини Македонії, і були рідними братами. Методій прийшов на світ 815 року, а Кирило - 827 року. Вони прославилися своєю місійною діяльністю, зокрема у Корсуні на Кримському півострові, де вони віднайшли мощі св. Папи Климента, а потім у Моравії. Існує здогад, що певний час Кирило перебував і в Києві.

Заслугою Кирила і Методія є те, що Папа поблагословив Богослужбу слов'янською мовою і наказав висвятити перших священиків для слов'янського народу, а також створив окрему церковну слов'янську митрополію. 869 року Кирило закінчив своє святе життя у віці 42 років. 870 року Методія, який став ще й папським легатом на слов'янській землі, було висвячено на Моравського архиєпископа. Помер Методій 885 року.

Кирило і Методій уклали першу слов'янську абетку, переклали церковні книги слов'янською мовою і своєю апостольською працею поширили Христову віру серед слов'янського народу.


Послання ап. Павла до Ефесян 5, 9-19


Люди, поводьтеся, як діти світла. Плід світла є у всьому, що добре, що справедливе та правдиве. Шукайте пильно того, що подобається Господеві. Не беріть участи в безплідних ділах темряви, а радше їх картайте, бо що ті люди потай роблять, соромно й казати. Все, що ганиться, через світло виявляється, а все, що виявляється, стає світлом. Тому говорить: Прокинься, сплячий, і встань із мертвих, а Христос освітить тебе. Тож уважайте пильно, як маєте поводитися: не як немудрі, а як мудрі, використовуючи час, бо дні лукаві. Тому не будьте необачні, але збагніть, що є воля Божа. І не впивайтеся вином, бо в нім є блуд, а сповнюйтеся Духом. Проказуйте між собою вголос псалми й гимни та пісні духовні, співайте і прославляйте в серцях ваших Господа.


Євангеліє від Матея 18, 10-20


Сказав Господь: Глядіть, щоб ви з ніким з оцих малих не гордували: кажу бо вам, що ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя Мого Отця небесного. Бо Син Людський прийшов спасти те, що загинуло. Що ви гадаєте? Коли хто має сто овець і одна з них заблудить, чи він не кине дев'ятдесят дев'ять у горах і не піде шукати тієї, що заблудила? І коли пощастить найти її знову, істинно кажу вам, що він радіє нею більше, ніж дев'ятдесят дев'ятьма, що не заблудили. Так само і в Отця вашого небесного немає волі, щоб загинуло одне з тих малих. Коли брат твій завинить супроти тебе, піди і докори йому віч-на-віч. Коли послухає тебе, ти придбав брата твого. Коли не послухає тебе, візьми з собою ще одного або двох, щоб усяка справа полагоджувалась за словом двох або трьох свідків. І коли він не схоче слухати їх, скажи Церкві; коли ж не схоче слухати Церкви, нехай буде для тебе, як поганин і митар. Істинно, істинно кажу вам: Усе, що ви зв'яжете на землі, буде зв'язане на небі, і все, що розв'яжете на землі, буде розв'язане на небі. Істинно ще раз кажу вам: Коли двоє з вас згодиться на землі просити що б там не було, воно буде дано їм Моїм Отцем небесним; бо де двоє або троє зібрані в Моє ім'я, там і Я серед них.

Схожі матеріали:

Категорія: ЦЕРКОВНІ СВЯТА | Переглядів: 2836 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: учителів слов'янських., церковні празники, Святого Духа, СВЯТО, свята, 24 травня 2010 року, Св. свящмуч. Мокія, празник, Пресвятої Тройці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика