Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Січень » 19 » Часопис "Пізнай Правду" » Чи варто вірити снам?
01:49
Чи варто вірити снам?

Сон – що це? Напевно, кожен із нас хоча б раз замислювався над цим питанням. Пере­горнувши сторінки історії, можна зауважити, що це питання турбувало багатьох, зокрема представників християнства. Філософи, Отці Церкви, сучасні вчені намагалися і намагаються дати відновідь на це питання. Часто, прокидаючись зранку, ми запитуємо себе, що це за сон, або чуємо від инших: «Це був гарний сон, що б він міг означати?» Як сон пов’язаний з нашим духовним життям, чи варто вірити снам, переживати з їхнього приводу?

Сучасні вчені, які досліджують сон, стверджують, що це фізіологічний стан, який періодично настає у людини і тварин; характеризується майже повною відсутністю реакцій на зовнішні подразнення, зменшенням активности ряду фізіологічних процесів. Розрізняють нормальний (фізіологічний) сон і декілька видів патологічного сну (наркотичний, летаргічний і инші).

При засинанні людина занурюється в повільний сон, послідовно проходячи 4 стадії: дрімоту (1), поверхневий сон (2), сон помірної глибини (3) і глибокий сон (4). Психічна активність в повільному сні представлена уривчастими неемоційними думками, а час, проведений у сні, звичайно недооцінюється.

Повільний сон завершується зміною пози, після чого йде різкий перехід у фазу парадоксального сну. При цьому повністю розслабляються всі гладкі м’язи тіла і виникають швидкі рухи очей. Крім того, спостерігаються нерівномірність пульсу і дихання, сіпання лицьових м’язів, пальців, кінцівок. Час перебування у сні часто переоцінюється. Фаза парадоксального сну займає біля 20 % часу сну. Повільний сон і наступний за ним парадоксальний формують цикл з періодом бл. 1,5 години. Нормальний нічний сон складається з 4-6 таких циклів.

Отже, у момент швидкого сну ми бачимо сновидіння, які часто змушують нас замислитися над ними, а иноді затуманюють голову на цілий день. То що ж таке сон – фізіологічний процес, що виникає в людському мозку чи зв’язок зі світом, в якому ми ведемо инше життя, реалізуючи всі свої мрії?

Звернімося до Святого Письма. Читаючи його сторінки, можна зауважити, що Господь не лише керує нашими снами чи промовляє через них, а й може діяти в наших тілах. Так, у книзі Буття Бог насилає сон на Адама, потім в чудесний спосіб виймає з нього ребро і творить з нього Єву (Бут. 2, 21-22). Виглядає так, що коли ми засинаємо, то повністю не володіємо собою, а віддаємо себе в руки Творця. Проте тут Господь не промовляє до Адама, а той лише потім здогадується, що жінка ця від нього походить, бо каже: «Це справді кість від моїх костей і тіло від мого тіла. Вона зватиметься жінкою, бо її взято від чоловіка» (Бут. 2, 23). В иншому випадку Бог посилає сни, щоб у непрямий спосіб сповістити про майбутнє і, наприклад, прославити Йосифа (сина патріярха Якова, який став потім намісником Єгипту). Але сни ці сняться його братам, які почувши, що вони означають, лютують і продають того в рабство, виконуючи Божий задум. У Єгипті Йосиф пояснює сни чашника і пекаря, а пізніше і сновидіння фараона, що і робить його правителем цього краю. Сам Йосиф, будучи простим робітником на батьківській ниві, отримав неоціненний дар від Господа і скористався ним, будучи керований Святим Духом. Тут сни впливають не лише на життя Йосифа чи на тих, що оточують його, вони відображаються на долі багатьох людей, змінюють хід історії, рятують країну від голоду і смерти. Важливість цих снів незаперечна, не повірити їм було б серйозною помилкою.

Але відкриймо инше джерело: у книзі Ісуса, сина Сираха, автор подає й инший бік переконання про сон: «Надії нерозумного – пусті та марні, і безглуздого окрилюють самі сновиддя. Хто вірить сновиддям, скидається на того, що за тінь хапається і за вітром женеться. Це сновиддя – згідне з отим, що подоба обличчя в дзеркалі. Що від нечистого може вийти чисте, а від брехливого – що  правдиве? Ворожба, чарування, сновиддя – речі порожні, це бо маріння вагітної жінки. Коли їх у відвідинах Всевишній не зіслав, – не прихиляйся до них своїм серцем. Бо сновиддя багатьох збили з пантелику, й ті, що на них надіялись, – розчарувались» (Сир. 34, 1–7). Цей уривок засуджує кожного, хто вірить снам, крім того, автор називає таку людину нерозумною і безглуздою, а  також порівнює сновидіння з чарами, які неприємні Господеві. Також додає, що сновидіння багатьох збили з пантелику, і є небезпека, що і ми можемо зробити багато некорисного, зазнавши розчарування.

Існує ще инший, надзвичайно важливий аспект в історії нашого спасіння. В Євангелії від Матея описується народження Христа і важливість снів у здійсненні цієї події. Євангелист описує сон святого Йосифа, обручника Марії, де ангел переконує його не відпускати Богородицю, але опікуватися нею, бо «те, що народиться – від Духа Святого» (Мт. 1, 20). У той час в ізраїльському народі дівчина, яка завагітніла без шлюбу, мала бути каменована. Уявімо собі, що б сталося, якби Йосиф не повірив сну? Але він вірив і пізніше саме в такий спосіб Господь підказав йому, що має робити, аби зберегти дитятко від усіх його ненависників.

Йосиф повірив, бо відчув, що в сні до нього говорить посланець Божий, відчув Божу благодать, та чи можемо ми вірити схожим сновидінням? Чи взагалі варто вірити будь яким снам? Монахи з добре відомої нам гори Атон застерігають, кажучи, що який би сон не був, не варто довіряти йому, бо не знаємо, хто посилає ці видіння: Бог, сатана чи може це просто природні сни, бо, стикаючись з повсякденними проблемами, можемо бачити їх і в снах. Монахам, які моляться по вісім годин, а иноді і довше, часто сняться різні подвижництва і божественні речі, але вони відкидають їх, бо якщо почнуть вірити, можна впасти в небезпеку гордости. Звичайно, цілком можливо, що Господь може посилати нам сни, щоб застерегти, попередити про небезпеку, чи навпаки – якусь радість. Але цього не потрібно шукати самому. Але коли все ж таки якийсь сон не дає спокою – краще помолімся, щоби Бог нам відкрив, чи Він хоче щось цим сном сказати, чи щоб відвернув диявольський напад, поговорімо на цю тему з духівником, але в жодному разі не листаймо «сонники», не звертаймось до ворожок, бо не вони є причиною наших снів і не можуть їх правильно пояснити. Тому варто молитися, щоб сни були лише снами і нічим иншим, і пам’ятати – якщо приснилося немовлятко, це зовсім не означатиме, що вас спіткають проблеми. Можливо, ви просто готуєтеся стати батьком чи матір’ю, а може просто недавно на вулиці побачили це миле створіння...

«Пізнай Правду»



Схожі матеріали:

Категорія: Часопис "Пізнай Правду" | Переглядів: 2498 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика