Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2015 » Січень » 14 » Секти, культи, окультизм » Фен-шуй
08:29
Фен-шуй

Словосполучення «фен-шуй» перекладається з китайської як «вітер-вода». Це поняття з’явилося в Китаї у IX ст. для позначення напрямку, послідовники якого стверджують, що їхньою метою є відновлення гармонійних відносин людини з собою та оточуючим світом.

Практично це досягається налагодженням правильного руху так званої животворної енергії «ці», яка нібито пронизує все живе. Вона буде правильно рухатись, якщо будувати своє житло лише в певному місці, відповідно до вашого знаку зодіаку, розміщувати меблі також відповідно до енергетичних потоків тощо. Послідовники фен-шуй стверджують, що саме від правильної циркуляції цієї енергії залежить особисте щастя людини, її взаємовідносини з іншими, кар’єрне зростання та матеріальний достаток.

У середньовічному Китаї секрети фен-шуй зберігалися в суворій таємниці. Вони були доступні лише панівній верхівці: імператорам, аристократам та багатіям. Сьогодні фен-шуй — це стиль життя багатьох азіатських країн. У Гонконгу, Сінгапурі, Тайвані до майстрів фен-шуй звертаються не тільки окремі люди, які шукають гармонію й удачу в своєму житті, а й окремі корпорації. У Китаї фен-шуй приділяється настільки велика увага, що без консультації зі спеціалістами й без урахування всіх вимог цього вчення не будують навіть сучасні бізнес-центри та наукові лабораторії.

Широке розповсюдження отримав фен-шуй і в західних країнах. Його проникнення в європейську й особливо американську культури почалося ще в XIX ст., але особливу популярність фен-шуй завоював у 70–80-х рр. минулого століття, разом із східними філософськими та містичними вченнями, бойовими мистецтвами, нетрадиційною медициною.

В останні роки захоплення фен-шуй дійшло й до пострадянських держав. Цьому сприяє масова «фен-шуйська» істерія, яка заполонила й нашу країну. Література з фен-шуй широко представлена в книжкових магазинах. В інтернеті йому присвячені різноманітні сайти. У популярних телевізійних програмах часто дають поради консультанти з фен-шуй. У крамницях є спеціальні відділи, де можна придбати різноманітні талісмани та інші предмети, які використовують у фен-шуй.

Узагалі можна сказати, що фен-шуй сьогодні в моді. Але наскільки глибоко ті, хто ним захоплюється, розуміють природу цього явища?

Отож, що ж таке фен-шуй?

Існує легенда, згідно з якою китайський імператор У Ся, перший із трьох міфічних імператорів Китаю, проводив зі своїми підданими роботи на річці Хуанхе. В один момент із річки виповзла велетенська черепаха. Це було хорошим знаком, оскільки в ті часи вважали, що під панциром черепах живуть боги. Коли ж імператор придивився, то побачив на спині черепахи правильний магічний квадрат, утворений лініями панцира. У ньому сума чисел у кожному із вертикальних, горизонтальних рядів та діагоналей дорівнювала 15.

Роздуми над лініями на панцирі привели до створення знаменитої «Книги перемін» — Іцзин, китайської астрології, нумерології та основ китайської філософії. Саме на цьому фундаменті побудований і класичний фен-шуй.

Фен-шуй є одним із напрямків китайської даоської релігійної традиції. У буквальному перекладі «дао» означає — шлях. Не дорогу чи напрямок руху, а саме життєвий шлях, місце людини в житті, її долю, зв’язок із оточуючим світом. Поняття «дао» в чомусь схоже з індійською «кармою».

Напевно, ви бачили круг, у який вписані дві фігури, схожі на дві коми. Одна з них «янь» чорна з білою крапкою, а друга «інь» — біла з чорною крапкою. Символ «інь-янь» — це даоський символ всесвіту, знак рівноваги, взаємного доповнення й проникнення.

Даоси вірять у існування енергії «ці», яка розповсюджується скрізь. «Ці» людини — це дух, який керує її діяльністю. Надмір чи недостатність «ці» в тілі визначає здоров’я та життєдіяльність людини. У даосизмі матерія та дух єдиносущі, вони існували завжди й не знали Творця. Даоси прагнуть злитися з «ці» і так отримати безсмертя. Слід зауважити, що даосизм учить не управляти природою, а, скоріше, віддавати себе їй. Мета — не змінити світ, а злитися з ним. Звідки даоси дізналися про «ці»? Через медитації в результаті містичних просвітлень.

У сучасному Китаї лікування за допомогою «ці» давно отримало офіційне визнання й широко застосовується. Поняття «ці» лягло в основу багатьох систем оздоровлення, не обходяться без нього й бойові мистецтва.

Звичайно, у фен-шуй «ці» займає одне з головних місць серед джерел гармонії й засобів її досягнення. У книгах з фен-шуй можна зустріти фрази не тільки про рух «ці», але й про приманювання та відлякування, ніби про живу сутність або про якогось духа.

Таким чином, теоретична база фен-шуй ґрунтується на релігійній доктрині даосизму. Чи має це щось спільне з християнством? Однозначно — ні! Для цього достатньо порівняти їх віровчення.

Християнство є монотеїстичним, даосизм — пантеїстичний.

Християнство сповідує Бога-Творця, у даосизмі Бога взагалі немає.

Для даоса космос є Бог і Бог є космос. Ідея створення світу з нічого, яку сповідує християнство, також заперечується у даосизмі.

У даосизмі немає ідеї безсмертної душі, яка є в християнстві.

Даос сприймає світ як неперервний процес перетікання одних форм енергії «ці» в інші. Цей процес вічний і безособовий.

За висловом Ліліан Ту, популярного гуру сучасного фен-шуй, «найкращим підходом у використанні фен-шуй є розвиток істинного благоговіння перед енергіями Землі й перед самою Матір’ю-Землею». А хіба християнин не повинен благоговіти лише перед Богом, а землю берегти?

Викликають сумнів і головні цілі фен-шуй, які з погляду християнського віровчення можна класифікувати просто як користолюбство! Християнство не проти матеріального благополуччя, але не ставить його собі за мету. Християнин шукає перш за все Царства Небесного: «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою?» (Мт. 16:26). А ідея всепоглинаючої зосередженості на досягнення багатства, яке досягається за допомогою фен-шуй, християнству просто ворожа.

У фен-шуй використовуються медитативні практики, елементи шаманства, які повністю несумісні з християнством.

Які висновки можна зробити з того, що ми дізналися про фен-шуй?

До науки фен-шуй не має ніякого відношення. Основи його лежать у релігійній доктрині даосизму. При цьому, якщо даоси прагнуть злиття з енергією «ці», сучасні послідовники фен-шуй явно намагаються нею маніпулювати.

З християнством фен-шуй несумісний. Це типове марновірство.

А тим, хто цікавиться ним та дотримується всіх порад, можна адресувати слова зі Святого Письма: «Цурайся нечистих та бабських байок, а вправляйся в благочесті» (1 Тим. 4:7).

Друзі, будьте пильні! Не купуйтеся на рекламу та красиві слова й обіцянки!

Перш ніж зануритися в нове модне вчення, подумайте: чим ви збираєтесь займатись? Кому ви починаєте служити?

Коли бачиш, що фен-шуй займаються невоцерковлені люди, розумієш, що людина завжди прагне до загадкового й таємничого. Але стає дуже сумно, коли бачиш, як люди суміщають християнство та фен-шуй, та ще й ображаються або обурюються, коли намагаєшся пояснити, що це неможливо поєднувати.

Як виявляється все легко й просто! Не потрібно працювати над собою: каятись у своїх гріхах та молитися, постувати та причащатися, виконувати Божі заповіді. Потрібно просто придбати в крамниці й повісити на стіни картинки з відповідними символами, розмістити в «правильних» місцях фонтанчики, фігурки тварин, божка хоттея, свічки… — повірити у все це й чекати, коли на тебе зваляться з небес удача, багатство та ще й сім’я укріпиться, стосунки з дітьми налагодяться.

…Як спритно відводить нас лукавий від Бога і Його заповідей. Навчіться розпізнавати його хитрощі. Бережіть чистоту душі та здоровий глузд.

Із шкільного курсу фізики ви, ймовірно, пам’ятаєте, що в кожної дії є протидія. Питання: а який же зворотний бік медалі під назвою фен-шуй?
Чи готові ви розплачуватися за сумнівне задоволення потішити своє самолюбство відчуттям причетності до чогось таємничого, відчувши себе «господарями» своєї долі? Згадайте слова Ісуса Христа: «Ніхто двом панам служити не може, — бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматися одного, а другого знехтує. Не можете Богові служити й мамоні» (Мт. 6:24).

Наталія Зайчук / http://dc.lviv.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Секти, культи, окультизм | Переглядів: 1371 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: секти і культи, культи, східні, фен-шуй | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика