Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2009 » Жовтень » 21 » Життя Святих » Св. Бенедикт, покровитель Європи
19:48
Св. Бенедикт, покровитель Європи
Св. Бенедикт, покровитель Європи

БЕНЕДИКТ НУРСІЙСКІЙ, СВ. (ок. 480–547?), родоначальник західного чернецтва. Народився в Нурсиі, містечку в Сабінськіх горах в Умбрії, Італії, ок. 480; помер в Монте-Кассино ок. 547. Два головні джерела відомостей про життя і служіння св. Бенедикта – друга книга Співбесід св. Григорія Велікого, написана ок. 597, і Святий статут, написаний самим Бенедиктом для створених їм чернечих общин.
Цицерон характеризував сабінян як severissimi homines – тобто як людей, що традиційно відрізняються суворістю вдачі. У своїй сім'ї – сім'ї дрібних землевласників – Бенедикт, ймовірно, одержав виховання у дусі старовинних римських чеснот ЀсерйозностіЀ (gravitas) і ЀстрогостіЀ (severitas), пом'якшених християнським благочестям і мораллю. Немає достатніх підстав довіряти переказу в тому, що він походив із знатного роду Аніциев. У 14-річному віці Бенедикт для завершення освіти був посланий до Риму у супроводі його годувальниці Кирілли. Проникшись огидою до неробства, розкоші і порочності столичного життя і відчуваючи в собі міцніюче чернече покликання, Бенедикт біг з Риму і на деякий час поселився в місті Эффіде (нині Аффіда), де його поселила община Ѐблагочестивих чоловіківЀ. Обтяжуючись придбаною репутацією чудотворця, він вирішив стати відлюдником і віддалився в гірську печеру в долині Аніо, недалеко від Субіако.

У своїй печері Бенедикт провів в повній самоті три роки, ведучи суворе аскетичне життя, зразком для якої служили подвиги єгипетських отцов-пустинножітелей. Проте його самоту було порушено – спершу якимсь пресвітером, який в свято Великодня приніс йому обід, а потім безліччю людей, які шукали у нього спасенних повчань і навіть Ѐпоспішали поступити під його початокЀ (Співбесіди 2). Поступаючись проханням, він погодився стати на якийсь час настоятелем монастиря Віковаро, проте покинув монастир, оскільки ченці визнали його правило дуже строгим і спробували отруїти Бенедикта. У Субіако Бенедикт поклав початок нової організації чернечого життя, основними рисами якого були сумісне здійснення добового циклу богослужінь із загальним співом, читання і наукові заняття, а також фізичну працю. Тут же до нього приєдналися два самих прославлених з його учнів, Мавр і Плакидій, згодом канонізований.

Врешті-решт, із-за утисків з боку іподиякона Флоренцію Бенедикт вимушений був покинути засновані їм в Субіако 12 невеликих чернечих общин і відправився в Монте-Кассино. Земельний наділ на вершині знаменитої Кассинськой гори, що стала тепер, був дарований Бенедикту якоюсь знатною вельможею. Тут св. Бенедикт влаштувався на все життя, що залишилося, збудувавши для своєї общини перший з великих кассинськіх монастирів.

У Монте-Кассино Бенедикт написав свій Статут. Цей чудовий документ, що складається з 73 коротких главок і вступи, залишався незаперечною нормою чернечого життя в Західній Європі на протязі майже 5 століть. Статут відрізняє відносна м'якість (порівняно з украй суворими правилами життя східного чернецтва). Головний акцент в ньому робиться на принципах чернечого гуртожитку як головного засобу досягнення святості життя, і на чеснотах упокорювання і слухняності. У статуті строго проводиться принцип єдиноначальності: абат несе відповідальність за свої рішення тільки перед Богом, хоч і передбачено зсув поганих абатів владою місцевого єпископа. Детально розписано, яким чином повинен здійснюватися добовий круг богослужінь разом з монастирським horarium (читання Годинника), в якому відводиться час для занять і для фізичної праці. Містяться розпорядження відносно їжі, одягу, взуття і інших речей, причому особливо підкреслюється необхідність загального володіння майном. Доськонально викладена система підпорядкування старшим. Якщо община дуже велика, абат може делегувати частину своєї влади пріору або деканам; зі всіх серйозних питань абат повинен радитися із старими ченцями.

Завданням Бенедикта, як він сам про те говорить, було створити Ѐшколу служіння ГосподовіЀ. Цій ЀшколіЀ належало зіграти важливу роль в збереженні християнської культури впродовж раннього Середньовіччя і у визначенні характеру подальшого розвитку середньовічного суспільства.

Бенедикт, засновник ордена, аббатЖ

Народився в Нурсиі, Італії, ок. 490 р., помер в Монте Кассино, 543 р., його дні раніше наголошувався 21 травня.

ЀЯкщо ви істинно слуга Христова, хай ланцюги любові міцно вас тримають у ваших намірах, але не ланцюзі залізні.Ѐ

ЀЛінощі - ворог душі.Ѐ

ЀПерша ознака упокорювання - це слухняність без зволікання.Ѐ
–Св. Бенедикт

Майже все, що нам відомо про святого Бенедикта, викладено в Діалогах Святого Тата Григорія Велікого і з того, що ми можемо черпнути з його Правил.

У ті дні чернецтво вважалося найпобожнішим способом життя, і хоча воно приводило до безлічі нерозумінь, оскільки вважали, що кращий спосіб служіння Богу - це зречення від світу, саме святий Бенедикт приніс чернецтву новий сенс, порядок і значення. Він народився в центральній Італії в хорошій сім'ї, навчався в Римі, а у віці 14 років приєднався до групи християн за містом, і потім жив як відлюдник в гірській печері. У цей період він старанно вивчав Писання, і все своє життя, повної самозречення, віддавав Богу все, що Він просив. я в гори.

Проте тепер він не міг залишатися наодинці, його оточували учні. Це були люди всіх станів, і його печера перестала бути зручною для зустрічей. Його також ревно переслідував місцевий священик. Тому в 527 році він поїхав в Монте Кассино, 85 миль на південний схід від Риму, на висоту, де стояв вівтар Аполлону; тут він руйнував язичницьке капіще і заснував один з найбільших і найвідоміших монастирів, який став будинком бенедіктінського ордена. Саме місце було символічне, де на величезній скелі він побудував храм Богу. Коли він помер, було 14 бенедіктінськіх общин, а до XIV століття їх стало більше 30 000.

У Монте Кассино він написав своє знамените Правило, яке змінило і відновило чернече життя в Європі. Він виступав проти бродяження, аморальності і інших гріхів в чернечих орденах. Чернець повинен бути солдатом Божіїм, Ѐчленом духовного гарнізону, що несе службу за Христа у ворожому світіЀ; і бути завжди на варті. Це була велике і щасливе братерство з сильною сімейною згуртованістю, таким що куди б її члени не йшли, вони усюди відчували себе зв'язаними загальними узами, і несли в собі силу з своєї обителі в Кассино, побудованого на скелі.

Він вірив в моральну цінність праці, тому що лінь, говорив він, ворожа душі, а ручна праця - частина дійсного способу життя. Так праця і учення радісно переплелися, і кожен монастир став колонією Бога, місіонерським центром, освітлюючим темну ніч північної Європи. На землях, завойованих мечем, він і його послідовники діяли хрестом, приносячи людям мистецтво і чесноти миру. ЀХаос імперії був протилежністю ЦерквиЀ. Розвалини Фонтена, Рьево, Тентерна (Fountains, Rievaulx, Tintern) і інших аббатств показували розмір тих християнських поселень, а Кентерберійській собор, як і багато інших, був заснований бенедектінцамі (Gill).

Діалоги закінчуються так: ЀЯ вам говорив, що Бенедикт чогось бажав і не міг одержати це. Якщо вдуматися в причини, не залишиться ніякого сумніву, що він хотів, щоб небо залишалося таким же чистим, коли він прибув; але його волі перешкодило диво, яке одержало серце жінки від Всемогутнього Бога. І не дивно, що він повинен був бути покірний цією жінкою, яка хотіла бути з своїм братом довгий час, як написано від Іоанна: “Бог - це любов.” Тому по волі Божої, чим більше вона любила, тим ставала сильнішоюЀ.
З Правила святого Бенедикта:
Допомагайте тим, хто в біді.
Утішайте хворих.
Перевагу нічого не віддавайте над любов'ю Хрістової.
Говоріть правду вустами своїми з серця свого.
Вважайте все добре, що у вас, Божіїм, а не вашим.
Бажайте вічного життя всім завзяттям душі своєї.
З полюванням слухайте Святе Писання.
Щодня сповідайте свої минулі гріхи Богу в своїх молитвах із сльозами і стогонами, а в майбутньому виправляйте їх.
Завжди виконуйте накази абата, навіть якщо, Боже, він заблукає в своїх шляхах, пам'ятаючи, що говорив Господь: Ѐвсе, що вони велять вам дотримувати, дотримуйте і робіть; у справах же їх не поступайтеЀ (Мф. 23:3)
Не намагайтеся видати себе святого, не став їм насправді, так що про вас істинно не скажуть, що ви святий.
Почитайте старших.
Любіть молодих.
Моліться за ворогів ваших з любовію Хрістової.
Укладайте мир до заходу сонця з тими, з ким ви були розлучені сваркою.
І ніколи не втрачайте надію в милості Божієй.

Джерело: Католицький Петербург

Покровитель Європи (Павло VI в 1964 р.), дослідників печер (1957 р.), мідників, вчителів, школярів, вмираючих.

День пам'яті святого 11 липня.

catholic.baznica.info

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Монастир Бенедіктбоєрн, розташований на півдні Німеччини, біля підніжжя Баварських Альп, є одним з найстаріших і відоміших в країні. Він був заснований в 739–740 роках. Первинна назва монастиря – Бурон. Ось вже більше 1200 років тут зберігаються потужності преподобного Венедикта (Ѐ 543 або 547), якого почитали і Православна Церква (пам'ять 14/27 березня), і Католицька. Потужності (променеву кістку правої руки) преподобного Венедикта (Бенедикта) Нурсийського подарував монастирю протегуючий Церкві франкській король Карл Великий (742–814) незадовго до проголошення його в 800 році імператором. Завдяки цій цінній реліквії чернеча обитель Бурон здобула широку популярність, а згодом і нове іменування – Бенедіктбоєрн.

Тато Римський Павло VI в 1964 році проголосив Венедикта Нурсийського небесним покровителем Європи за вплив, наданий їм і бенедіктінськімі ченцями на формування християнської культури. У католиків день пам'яті святого Венедикта доводиться на 11 липня. Цього дня в Бенедіктбоєрн прибувають паломники зі всієї Німеччини, а також з Австрії, Швейцарії і північної Італії.

Спеціально для потужностей преподобного Венедикта, що зберігаються в баварському монастирі, мюнхенський майстер Петер Штрайзель в 1794 році виготовив оригінальний релікварій у формі правої руки святого. Крізь вмонтоване в срібний релікварій скло можна побачити увиті стрічкою, прикрашеної коштовними каменями потужності святого.

http://katolikforum.ru/index.php?showtopic=365


Схожі матеріали:

Категорія: Життя Святих | Переглядів: 2195 | Додав: traducionalist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика