Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Березень » 3 » Часопис "Пізнай Правду" » Святий - це той, хто вибрав хрест
18:02
Святий - це той, хто вибрав хрест
Сьогодні, у часи ХХІ століття, людина живе на землі для СЕБЕ, щоб почувати СЕБЕ щасливою. Людське щастя надзвичайно часто трактується суб’єктивно. Добробут, самореалізація, прагнення до вищих ідеалів – це тільки маленькі відтінки великого спектру кольорів різнобарвної веселки, якою є справжнє щастя. Проте існує єдиний важливий елемент-фундамент, без якого неможливо побачити себе щасливим. Цією основою є відчуття Правди, а значить – Христа. Відчуття Того, за Кого ти можеш щось пожертвувати, чогось позбутись, навіть віддати своє життя. Скажете: «важко»… Хтось скаже: «неможливо»… І чи потрібно для того, щоб бути досконалим, святим, віддавати своє життя? Чи, може, можна бути „просто” не таким, як всі? І хто є ті, кого називаємо святими? Хтось скаже: «це люди, які присвятили своє життя вповні Богові, люди, які подвизались духовним подвигом, посники, затворники, мученики…» Поглянувши сьогодні на життя світу, ми побачимо дуже мало таких людей. Мабуть не тому, що святі – це люди минулого, але тому, що цей список не є вичерпний і повний для того, щоб описати всі можливі варіянти Божої дії на людину, яка підносить її до досконалости. Церковна історія є повна фактів святости різних людей - старців і дітей, чоловіків і жінок, монахів і священиків, воїнів і лікарів та ин. То які ж тоді критерії сучасної святости..? Яким мав би виглядати святий ХХІ століття? На ці питання я спробую відповісти одним із прикладів мученицької смерти воїнів, які віддавали своє життя за віру в правдивого і діяльного Бога.


           Одним із таких недавніх для нас прикладів є розповідь про російського солдата Євгенія Родіонова, який у 1996 р. загинув у Чечні. Ця смерть сталась „лише” за те, що солдат відмовився зняти нагрудний хрестик. Можливо, хтось скаже, що ця розповідь більше стосується байдужости державної влади та невідповідального ставлення «великих командирів у погонах» до своїх підлеглих – молодих та зелених вояків. Хтось инший – що це несправедлива війна чужого для нас народу. Однак для нас, християн, факт мученицької смерти молодих хлопців, які твердо та до кінця вірили, що віддають життя за щось велике, є свідоцтвом Божої волі, яка веде людей до святости. Отож, його історія…


           В ніч із 13 на 14 лютого 1996 р., тоді ще 18-літній рядовий Євгеній Родіонов разом із трьома своїми побратимами, такими ж молодими і необстріляними, як він, виконував патрульну службу на незахищеному і відкритому пості (хоч це місце дуже важко назвати постом) на чечено-інгуському кордоні. Раптом до них під’їхала звичайна, на перший погляд, машина швидкої допомоги, у якій виявилось у декілька разів більше озброєних і досвідчених бойовиків. Бій навіть не відбувся – хлопців захопили у полон. Лише тоді, коли машина із полоненими проїхала без перешкод ще три пости, хлопці остаточно усвідомили, що це справді полон. Він тривав три місяці, протягом яких вони терпіли страшні знущання і приниження. Їм наказували зректись християнської віри, прийняти іслам, «стати братами» і воювати проти своїх. Саме Євгеній був єдиним, хто мав на собі хрестик, з яким він ніколи не розлучався. Це викликало особливу жорстокість з боку ісламських солдатів, від нього вимагали зняти його і відректись Христа. Євгеній цього не зробив, бо вибрав свій хрест, який ніс мужньо до кінця. 23 травня 1996 р., в день народження Євгенія (!), за остаточну відмову зняти хрестик йому відрубали голову. Трьох його співбратів чекала подібна доля. Згодом, 20 листопада 1996 р., тіло Євгенія було перевезене матір’ю до Росії і належно поховане. Серед закатованих та безголових тіл мати впізнала тіло власного сина завдяки тому ж таки хрестику…


           Якими б високими не були державні кордони, вони не в силі стримати материнської любови… Якими б не були стосунки між державами, перед смертю всі рівні… Скільки б не було найрізноманітніших і найбезглуздіших різниць між людьми, святість завжди і всюди буде святістю… І приклади невідомих воїнів, які тримали в своїх руках хрестик аж до смерти, є виявом цієї святости та живої віри Церкви, яка є даром для застанови для кожного з нас.


Ростислав ВИСОЧАН



http://magazine.lds.lviv.ua/

Схожі матеріали:

Категорія: Часопис "Пізнай Правду" | Переглядів: 1903 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика