rtb
Довідник корисної інформації



Меню сайту

Категорії розділу
ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ [56] ГРИБИ [5]
ВИЖИВАННЯ [68] СУСПІЛЬСТВО [200]
ЛІКУВАННЯ [99] ПРИВІТАННЯ [3]
КУЛЬТУРА [30] ПРОГРАМИ [6]
КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ [71] ЦІКАВА ЛІТЕРАТУРА [13]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » Довідник » КУЛІНАРНІ РЕЦЕПТИ

Баклажани: максимум користі, мінімум калорій
06.09.2015, 10:55
На Сході баклажан називали овочем довголіття. І робили це, напевно, справедливо. Адже баклажан надзвичайно цілющий, добре справляється з багатьма недугами, тому заслуговує на те, щоб бути на столі у кожного. Баклажани містять клітковину, пектин, білки, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, вітаміни С, В1, В2, В5, РР. У сезон вони можуть стати дешевою альтернативою м’ясу або свіжим доповненням до нього. Цей овоч добре підходить для приготування на грилі і в духовці,  чудово поєднується з помідорами, горіхами та сиром.
Куряче філе з баклажанами
0,5 кг курячого філе, по 2-3 середні баклажани і томати, 150 г твердого сиру, 1-2 зубчики часнику, майонез, сіль, олія, чорний перець.
Злегка відбити куряче філе і замаринувати в солі з перцем. Баклажани нарізати вздовж на смужки, злегка посолити і відкласти, щоб вони пустили сік, а потім обсмажити з обох боків. Форму для запікання сильно змастити олією, викласти шарами: шар баклажанів, шар курячих відбивних, потім ще шар баклажанів. Зверху викласти нарізані кружальцями помідори, посолити їх і посипаючи подрібненим часником, змастити майонезом. Вкінці — шар натертого сиру. Запікати у духовці 30 хв.
 
Ікра з баклажанів 
3 баклажани, 2 помідори, 1 ст. л. подрібнених волоських горіхів, 1 червона цибулина, 2 зубчики часнику, сіль.  
Баклажани помити, нарізати шматочками і вимочити у воді. Цибулю почистити і розрізати на четвертинки. Змастити маслом деко, викласти на нього цибулю і баклажани, збризнути олією і запекти до м’якості в духовці. Помідори ошпарити і протерти через сито. Додати волоські горіхи і подрібнений часник. Протерти через сито охолоджені овочі і перемішати з помідорно-горіховою масою, посолити і поперчити за смаком.
 
Баклажани-вежі
По 500 г баклажанів та помідорів, 200 г твердого сиру, 2 яйця, 1 ст. лож. борошна, олія для смаження, сіль, перець.
Баклажани нарізати кружальцями товщиною  до 0,5 см. Яйця розбити в миску, посолити, поперчити, збити. Додати борошно. Баклажани обмакати в яйці і смажити на сковороді до золотистого кольору. Помідори ошпарити окропом, очистити від шкірки і нарізати кружельцями. Сир нарізати. Викладати у пательню, формуючи тришарову гірку: баклажан, помідор, сіль, сир. Останнім шаром має бути сир. Випікати в духовці при 180 °C, поки не розплавиться сир (приблизно 25 хв).
 
Смажені баклажани
2 баклажани, 2 цибулини, 2 яйця, сіль, перець, спеції, олія.
Баклажани почистити і порізати кубиками, яйця збити, залити баклажани, перемішати і залишити на 1 год. Впродовж цього часу 5-6 разів перемішувати, в результаті чого яєць не повинно залишитися навіть на дні посуди. Дві цибулини порізати соломкою і посмажити на олії до м’якості, додати баклажани, сіль, перець, грибну приправу і смажити до готовності.
 
Баклажани з грибами в сметані
4-5 баклажанів, 400 г печериць, 3-4 цибулини, 3 зубчики часнику, 3 ст. л. сметани, петрушка, олія, сіль, чорний мелений перець.
Баклажани порізати кубиками, посолити і залишити на 15-20 хв. щоб пустили сік, потім промити. Цибулю нарізати кубиками, посмажити до ледь золотистого кольору. Додати подрібнений часник і смажити ще 1 хв. До цибулі додати нарізані гриби, посолити, перемішати і тушкувати 10-15 хв., додати баклажани і тушкувати ще близько 10 хв. До баклажанів з грибами влити сметану, трошки води, поперчити, посолити і тушкувати, помішуючи, 5 хв. До страви додати подрібнену зелень петрушки, ще один зубчик часнику, перемішати.
 
Запечені баклажани
5-6 баклажанів, 250 г кисломолочного сиру, 200 г твердого сиру, 1 яйце, 3-4 зубчики часнику, петрушка, базилік, перець, сіль.
Баклажани розрізати уздовж навпіл, зберігши плодоніжку. Відварити їх в киплячій підсоленій воді близько 15-20 хвилин. Відкинути на друшляк й охолодити. У мисці змішати натертий на великій тертці твердий сир,  кисломолочний сир, яйце, нарізану зелень, подрібнений часник, додати спеції. З половинок баклажанів вийняти за допомогою ложки трохи м’якоті і додати її в сирну масу, добре перемішати. Начинити половинки баклажанів сирною начинкою і помістити в розігріту до 1800С духовку на 30 хвилин.
 
Жюльєн з баклажанів і кабачків
2 середні баклажани, 1 кабачок, 1 цибулина, 300-400 мл вершків (10%), 100 г твердого сиру, петрушка, кріп, базилік, олія, сіль, перець.
Баклажан і кабачок очистити від шкірки. Нарізати соломкою. Цибулю нарізати кубиками й обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати овочі і готувати ще 10-15 хв., помішуючи. Влити вершки, зменшити вогонь і готувати до загустіння. Додати базилік. Розкласти жюльен у форми для запікання, присипати подрібненими у блендері сиром і зеленню, запікати до розплавлення сиру.
 
Баклажани в сирному соусі
3 баклажани середнього розміру, 2 болгарські перці, 1 цибуля, 50 г масла, 1 ст. л. борошна, 300 мл молока, 1 пач. плавленого сиру, сіль, горіх мускатний (мелений), петрушка.
Баклажани ріжемо кружальцями і тушкуємо на олії з водою. Потім окремо тушкуємо перець і цибулю. Баклажани, перець і цибулю посолити за смаком, перемішати й викласти у форму для запікання. Для сирного соусу потрібно розтопити 50 г вершкового масла, додати борошно і добре вимішати, щоб не було грудок. Потім влити молоко і, помішуючи, варити 3-4 хвилини. У соус додати м’який плавлений сир, приправу, сіль. Коли сир розплавиться, овочі залити соусом і запікати у духовці 20-25 хвилин.
 
Котлети з баклажанів
2 баклажани, 50 г черствого хліба, 125 мл молока, 2 яйця, 100 г твердого сиру, м’ята, базилік або петрушка, борошно, сіль, перець чорний мелений, олія.
Хліб замочити в молоці. Баклажани порізати дрібними кубиками, покласти в друшляк, посолити і залишити на годину, щоб стекла гіркувата рідина. Бланшувати в киплячій солонуватій воді 5 хв. Відкинути їх на друшляк. Сир натерти на тертці. Змішати баклажани, хліб, яйця, сир і подрібнену м’яту. Можна також додати базилік або петрушку за смаком. Посолити, поперчити, сформувати котлети, обваляти їх у борошні й обсмажити.
 
Баклажани в аджиці 
5 кг баклажанів, по 4 цибулини, морквини, болгарські перчини та яблука, 50-100 г часнику, 1 стручок гострого перцю, 2 л томатного соку, 1 склянка оцту, 2 скл. цукру, 1 скл. олії, 2 ст. ложки з верхом солі.
Кожен баклажан розріжте на 8 частин (брусочками). Приготувати аджику: змішати томатний сік, оцет, цукор, олію, сіль і довести до кипіння. Через м’ясорубку пропустити цибулю, моркву, болгарський перець, яблука, часник, гострий перець. Овочі додати в томатний соус, варити 5 хвилин. Додати в аджику порізані баклажани і варити 15-20 хвилин, розкласти в стерилізовані банки, закатати і укутати банки пледом.
 
Баклажани в перчинах
60 перчин, 20 баклажанів. Маринад: 0,5 л води, 0,5 л олії, 2 склянки оцту, 100 г солі, 15 г цукру. Соус: 1,5 л томатного соку, 1,5 склянки цукру, 1 склянка олії, 0,5 склянки оцту.
Підготовлений перець проварити в маринаді 3-4 хвилини. У ньому ж варити до готовності обібрані баклажани, порізані вздовж на пластинки. Ними начинити перець, викласти в банки і залити соусом. Стерилізувати літрові банки 20 хвилин.
 
Баклажани в майонезі
6 кг баклажанів, 2,5 кг цибулі, 500 мл майонезу, 100 г оцту (9%), 400 г олії, перець чорний, сіль (за смаком).
Баклажани очистити і порізати кубиками (приблизно 1,5х1,5 см), засипати 2 жменями солі і залишити на 1 год. Цибулю порізати соломкою і посмажити до світло-золотистого кольору. Баклажани добре відтиснути і трохи підсмажити. Цибулю і баклажани скласти у каструлю, додати майонез, оцет, перець. Добре перемішати, посолити, скласти у півлітрові банки, стерилізувати 40 хв.
 
Баклажани по-корейськи
3 кг баклажанів, 300 г солодкого перцю, 300 г моркви, 1 склянка часнику, 300 мл олії, 300 г 9% оцту, 100 г цукру, 1 ст. л. солі, 1 пачка приправи для корейської моркви.
Баклажани кілька разів проколоти виделкою і відварити у підсоленій киплячій воді 5-7 хвилин. Дістати з води і покласти їх під гніт на 4-6 годин, щоб з них вийшла вся гіркота. Нарізати баклажани кубиками або пластинками. Моркву натерти на тертці для корейської моркви, перець нарізати соломкою, часник пропустити через прес. Додати сіль, цукор, соняшникову олію, оцет і приправу для корейської моркви. Все  розкласти по банках і стерилізувати: півлітрові — 15 хвилин, літрові — 20 хвилин.

http://visti-kalush.com.ua
Схожі матеріали:
Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Джерело матеріалу - http://visti-kalush.com.ua | Теги: баклажани, кулінарні рецепти, приготування
Переглядів: 1530 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



© 2008-2024 Свята Традиція УГКЦ
Яндекс.Метрика