Якщо смак згущеного молока з магазину вас не влаштовує — це вагома причина зробити його власноруч, до того ж, процес дуже простий. І хоча на приготування згущеного молока витратите не менше 1-2 год, але смак вас приємно здивує.
Домашнє згущене молоко
1 л молока, 350 г цукру, ванілін — за смаком.
Варити у товстостінній каструлі на дуже слабкому вогні 1-2 год. “Згущенку” можна закатати у стерильні банки і зберігати у холодному місці кілька місяців.
Змішати у посудині тепле молоко, сухе молоко і цукор, додати ваніль. Суміш в невеликій каструлі поставити на водяну баню (велику каструлю з киплячою водою). Зменшити вогонь і варити суміш близько години, періодично помішуючи до загустіння. Виходить 0,5 л чудового домашнього згущеного молока.
Згущене молоко з какао
1 літр молока 3.2% жирності, 500 г цукру, 1/4 склянки води, 1-2 ст. л. какао.
Варити молоко, як вказано в інших рецептах. Вкінці всипати через сито какао і ретельно вимішати до однорідної маси, дати покипіти ще одну хвилину. Охолодити.
“Згущенка” за 10 хвилин
400 г молока, 400 г цукру, 40 г вершкового масла.
Змішати всі інгредієнти, поставити на слабкий вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи. Коли почне кипіти, вогонь збільшити і варити не більше 9-10 хвилин. Буде дуже сильно пінитися! Після 10 хвилин маса буде рідка, але так і повинно бути. Вилити молоко в банку, охолодити.
Згущене молоко “Іриска”
1 л молока (3,5%), 500 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 1/3 ч.л. соди.
Молоко закип’ятити, додати цукор, ванілін і соду, розчинену у кількох столових ложках води (буде пінитися!). Варити, постійно помішуючи дерев'яною ложкою, приблизно 1,5 год. Густоту і колір домашнього згущеного молока можна регулювати за рахунок уварювання молока. Чим довше молоко варити, тим темнішим і густішим воно буде. Але треба врахувати, що молоко при застиганні ще загусне. Каструлю зі звареною “згущенкою” покласти в холодну воду і кілька хвилин постійно помішувати, щоб не утворювалася плівка. Перелити її у банку й охолодити в холодильнику 2 год. Згущенка на смак нагадує “Іриску”, її можна подавати з пісочним печивом або свіжим хлібом.