Опеньки намочити у холодній воді з лимонною кислотою. Відцідити і варити 10 хв. Воду злити, залити новою, посолити, вкинути 2 лаврові листки і варити, доки опеньки не впадуть на дно.
У 1 л банку влити 1 ст. л. оцту, 1 ст. л. олії, взяти 2-3 горошини перцю (за бажанням). Покласти гриби з рідиною, в якій вони варилися, і стерилізувати 0,5 л — 30 хв., 1 л — 1 год.
Гриби за 30 хвилин
6,5 кг опеньків намочити і промити 7-8 разів. 5 ст.л солі, 3,5 скл. води, 1,5 скл. оцту, 0,5 ч. л. лимонної кислоти довести до кипіння. Всипати у каструлю опеньки і варити, знімаючи піну, 20-30 хв. Набрати опеньки у банки і стерилізувати 0,5 л — 15-20 хв., 1 л — 1 год.
Мариновані опеньки з томатом
3 л зварених грибів, 1 кг цибулі, 500 г томату (соусу), 0,5 л олії.
Цибулю смажити на олії до жовтого кольору, потім додати томат і лавровий листок, перець, сіль, гриби. Всескласти в банки. Стерилізувати 0,5л. — 25хв., 1л. — 30хв.
Грибна ікра
2 кг варених опеньків, 0,5 кг цибулі, 0,5 л томату або 1 кг помідорів змелених, 0,5 кг моркви, 2-3 болгарські перчини (за бажанням), 0,5 л олії, 100 г часнику (можна не давати), 2 ст. л. оцту, 1 ст. л. цукру, перець, сіль до смаку.
Гриби помолоти на м’ясорубці, цибулю порізати кубиками і підсмажити на олії, додати томат і ще трохи протушкувати. Моркву натерти на дрібній терці і теж потушити. Перець нарізати дуже дрібно і вимішати з грибами. Все приправити до смаку спеціями. Варити на малому вогні 1 годину. В кінці додати часник. Розкласти у стерильні банки і закрити.
Салат з опеньків
2 кг опеньків зварених, 1 кг перцю, 1 кг капусти, 1 кг провареної моркви, 1 кг цибулі, 200 г оцту, 100 г солі.
На олії спасерувати цибулю, нарізану соломкою, натерту моркву. Капусту і перець нарізати соломкою. Все змішати. У 0,5 л банку покласти шматок лаврового листка, 2-3 горошини перцю, салат, зверху влити 1 ст. л. олії. Стерилізувати 4 год. Закрити.
Салат з опеньків
3 кг зварених опеньків, 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 0,5 л олії, 1 ст. л солі, 1 ч. л. чорного меленого перцю.
Гриби промити 7-8 разів, проварити 10 хв., воду злити. Залити свіжою водою, посолити і варити, поки не впадуть на дно каструлі. Цибулю (дрібну) нарізати кружальцями і тушкувати на олії. Помідори нарізати півкружальцями, посолити і теж тушкувати. Все змішати, додати гриби і трішки відвару з грибів, сіль, перець. Розкласти у банки і стерилізувати 40 хв.
Салат з опеньків
4 кг опеньок 1,5 кг цибулі, 1,5 кг болгарського перцю, 100 мл оцту, олія, сіль до смаку.
Опеньки варити 30 хв., промити водою. Цибулю і перець нарізати соломкою. На олії окремо обсмажити цибулю і перець, додати овочі до грибів, посолити, влити оцет, перемішати і тушкувати 40 хв. Гарячий салат розкласти у півлітрові банки, накрити кришками і стерилізувати 30 хв. Закрити.
Грибний салат
2 кг зварених опеньків, 1кг цибулі, 1кг моркви,0.5 л. олії, 0.5 л. томатного соусу, 2 ст. л.солі, 4-5 ст. л. цукру.
Цибулю нарізати кубиками і пасерувати, моркву натерти, додати до цибулі і ще пасерувати. Потім додати гриби, томат, сіль, цукор і тушкувати 2 години. Набрати у стерильні банки і закрити.
Солянка грибна
6 кг капусти, 3 л відварених опеньків, 1,5 кг цибулі, 1,5 кг моркви,750 мл олії, 500 мл томатного соусу (можна не давати), сіль, перець мелений до смаку.
Цибулю нарізати соломкою, моркву натерти на терці і пасерувати окремо на олії. На дно каструлі покласти цибулю, моркву, капусту, додати 150 г цукру, 2-3 лаврові листки, перець, сіль до смаку і тушкувати. Додати 250 г оцту і ще тушкувати 30 хв. Накласти в банки, стерилізувати 30 хв.
Квашені опеньки
Опеньки — 3 кг, 100 г солі, 5-6 лаврових листків, по 20 горошин пахучого і чорного перцю, 1 пучок кропу, 2 перчини чілі, 2-3 головки часнику.
Опеньки проварити 15-20 хвилин з сіллю і лимонною кислотою. Відкинути на друшляк і остудити. В емальовану каструлю викладати шарами: на дно — 1/4 частина прянощів, гриби, знову прянощі, т.д. Верхнім має бути шар грибів. Зварити маринад (на 1 л. води — 3 столові ложки солі і 1 ложка цукру) і залити гриби в посуді на 1,5 см вище грибів. Накрити кришкою або чистою серветкою, зверху покласти невеликий вантаж і залишити на 3-5 днів. Потім можна перекласти в банки і зберігати в холодильнику або погребі. Гриби будуть готові через 2 - 3 тижні. Перед подачею гриби промити і заправити олією з оцтом. Додати за смаком цибулю.