Навіть в строгий піст можна іноді тішити себе і свою сім’ю смачною випічкою та десертами.
Ягідний пиріг
Для тіста: 2 склянки борошна, 3 ст. ложки цукру, 6 ст. ложок олії, 7 ст. ложок води, 1 пакетик ванільного цукру, 0,5 ч. ложки соди.
Для начинки: 1,5 скл. заморожених ягід (вишні, полуниці, чорниці), 2 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки цукру. Перемішати 1 склянку борошна, соду, цукор та ванільний цукор. Додати олію та попередньо охолоджену в холодильнику воду. Додати решту борошна і замісити еластичне тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на годину. Ягоди розморозити, рідину злити. Додати цукор і борошно, перемішати. Тісто розділити на дві частини (одна має бути трохи більшою від другої). Розкачати тісто товщиною приблизно 0,5 см. Більшу частину викласти на дно форми, змащеної олією, і сформувати бортики. На тісто викласти начинку і накрити зверху другою частиною тіста. Наколоти тісто виделкою, випікати в розігрітій до 1800С духовці 20-25 хвилин.
Шоколадно-апельсиновий кекс
1,5 скл. апельсинового соку, цедра 4 апельсинів, 1,5 скл. цукру, 8 ст.л. какао, 1 скл. олії, 1 скл. води, 2-2,5 скл. борошна, 1,5 ч.л. соди, 1 ч.л. розпушувача. З’єднайте олію, сік апельсина і соду, перемішайте. Додайте розпушувач, какао, воду, цукор і цедру. Розмішайте і поступово додавайте стільки борошна, щоб тісто вийшло, як сметана. Випікати близько години у духовці, розігрітій до 160-180 ° С. Готовий кекс вийміть з форми, укутайте рушником і витримайте протягом 15 хвилин.
Пісні оладки
2 склянки борошна, 1,5 склянки води, 2 ч. л сухих дріжджів (або 20-25 г пресованих), 1 ст.л цукру, сіль за смаком. Дріжджі розвести в половині склянки теплої води, додати трохи цукру і розмішати. Чекаємо, доки дріжджі почнуть діяти і з’явиться піна. Потім влити дріжджі в борошно, додати решту води, покласти цукор, сіль і замісити тісто, як дуже густа сметана. Поставити тісто в тепле місце приблизно на 1 год. Відтак — посмажити на сковороді. Щоб тісто менше прилипало до ложки, її потрібно занурювати у склянку з холодною водою.
Млинці на “мінералці”
0,5 л мінеральної води, 1-1,5 склянки борошна, 3 ч. л цукру, 0,5 ч. л солі, 1-2 ст. л олії. Борошно змішуємо з мінеральною водою, цукром і сіллю. Тісто має вийти не занадто рідке, інакше воно може порватися під час смаження. Добре розігріту сковороду змащуємо олією і обсмажуємо млинці з двох сторін до золотистого кольору. До пісних млинців можна подавати варення, мед, тушковані яблука чи приготувати начинку з грибів або картоплі з цибулею, капустяну або гречану начинки.
Медовий пряник
2-3 склянки борошна, 1 скл. цукру, 2-3 ст. л меду, 1 скл. води, 1/2 скл. олії, 1 ст. л какао або дрібно меленої кави, 1 ч. л. соди, 1/2 скл. родзинок, 1/2 скл. горіхів, жменька сухофруктів (чорнослив, курага). Спеції: мелена кориця і гвоздика, мелений мускатний горіх. Цукор і мед змішати з водою і олією і підігріти в каструлі на слабкому вогні до повного розчинення. В трохи остиглу суміш ввести соду, какао (каву). Додати горіхи, сухофрукти, родзинки. Борошно змішати зі спеціями і додати його стільки, щоб тісто за консистенцією нагадувало густу сметану. Форму для запікання змастити олією і присипати борошном. Викласти тісто завтовшки 1 см, випікати 35-40 хвилин при 180-200°С (залежно від потужності духовки). Перш ніж вийняти пряники з форми, дати їм охолонути.
Печиво “Банановий рай”
300 г борошна, 100 г бананів, 80 г цукру, 140 г олії, 100 г родзинок, 1/4 ч. л ваніліну, 1 ч. л розпушувачу. Банани, цукор, олію, ванілін і розпушувач засипаємо в блендер і змішуємо. Потім додаємо борошно і також добре перемішуємо. Родзинки промиваємо і заливаємо гарячою водою приблизно на 10-15 хвилин. Воду зливаємо і додаємо розм’якшені родзинки до тіста. Печиво можна сформувати руками або викласти чайною ложкою на деко, а можна скористатися спеціальними силіконовими формочками для печива. Печиво посипаємо цукром, горіхами або кунжутом. Випікаємо в розігрітій до 200°С духовці 15-20 хвилин.
Мигдальний кекс
150 г борошна, 50 г меленого мигдалю, 0,5 ч. л солі, 0,5 ч. л соди, 200 г цукру, сік і цедра половини лимона, 1 ч. л мигдального екстракту (за бажанням), 80 мл олії, 150 мл холодної води. В мисці змішуємо борошно, мигдаль, сіль, соду і цукор. У суміш сухих інгредієнтів додаємо по черзі сік і цедру половини лимона, мигдальний екстракт, рослинну олію і воду. Все добре перемішуємо до однорідності. У форму (для такої кількості інгредієнтів 15 см в діаметрі) викладаємо тісто, посипаємо зверху пелюстками мигдалю і випікаємо в духовці при 175°С протягом 30-40 хвилин. Перевіряємо готовність зубочисткою.