«Тілесний піст неможливий без посту духовного, – каже паніматка Тетяна
Козка із с. Микуличів Володимир-Волинського району, – адже тоді це буде
проста дієта... Звісно, можна постувати, як кажуть, заради спортивного
інтересу, скинути кілька кілограмів. Але для душі потрібно набагато
більше. Відомо ж: не бійтеся того, що йде у вуста, бійтеся того, що з
них виходить. По-справжньому постує той, хто не тільки дотримується
канонів, а й живе за Божими заповідями, ходить у храм, допомагає
стражденним».
Від паніматки Тетяни ми дізналися, що у першу й
останню седмиці Великого посту не можна їсти рідких страв (за винятком
середи й п’ятниці – тоді дозволяється зварити легенького супчику). Рибні
страви можна готувати лише на Благовіщення й у Вербну неділю. Тоді ж не
гріх випити трохи вина. А після того, як винесуть Плащаницю, тобто по
обіді в Страсний четвер, віряни узагалі не їдять, аж доки не почують
«Христос Воскрес!» (звичайно, для цього потрібно мати міцне здоров’я!). У
Велику суботу для парафіян, які прийшли на Літургію й лишаються чекати
Всеношної, священик освячує хліб і воду. І ще – піст завше послаблювали
для вагітних, дітей до 14 років, хворих, старих та тих, хто тяжко працює
(для цього треба отримати благословення у священика).
А
загалом, вважає паніматка Тетяна, постувати – не означає морити себе
голодом. Піст теж може бути смачним! Отож пропонуємо вам рецепти страв,
що їх можна приготувати у Великий піст.
КАРТОПЛЯНІ ПИРІЖКИ З ГРИБАМИ Потрібно
відварити 10 картоплин, потовкти їх на пюре (використовуючи воду, в
якій картопля варилася), додати 4–5 ст. ложок борошна, посолити й
вимішати, щоб вийшло в’язке тісто. Для начинки замочити сушені гриби
(приблизно 70 г) у воді на 2–4 години, відтак зварити їх у тій самій
воді, відцідити на друшляк. Дрібненько порізати й обсмажити в олії з
двома посіченими цибулинами, трохи посолити. Тісто мокрими руками
розділити на кульки, сформувати млинці, викласти на них начинку,
защипати краї й обсмажити з обох боків в олії.
До речі, начинка до цих пиріжків може бути різна: скажімо, смажена квашена капуста з часником або гречана каша з цибулею.
ЗАКУСКА З КАПУСТИ Капустину
розібрати на листки, занурити в окріп на кілька хвилин, відкинути на
друшляк. Поки листки холонуть, приготувати начинку: почистити 5 морквин і
натерти на тертці з великими отворами, додати 2–3 подрібнені зубці
часнику, посічену зелень, сіль. Усе гарненько вимішати. Цю начинку
загорнути у капустяне листя, поскладати в каструлю й залишити на два
дні. Страва готова!
САЛАТ КАРТОПЛЯНИЙ Для
цього салату потрібно взяти 4 варені картоплини, 2 свіжі чи квашені
огірки, 1 скл. зеленого горошку, 1,5 цибулини, зелень, 1 варену
морквину, салатну заправку (або ж олію), консервовану рибу. Картоплю,
моркву й огірки порізати на кубики, цибулю подрібнити. Усе вимішати із
заправкою, викласти у салатник, а по краю – рибу. Салат дуже смакує,
якщо до нього додати 2–3 ч. ложки журавлини чи брусниці.
РИБА ПІД ОВОЧЕВИМ МАРИНАДОМ 800
г філе будь-якої риби порізати, обкачати у борошні й обсмажити в олії. 1
кг моркви натерти на тертці з великими отворами, а 0,5 кг цибулі
порізати півкільцями. Усе обсмажити, залити невеликою кількістю води,
посолити, додати 0,5 ст. ложки томатного соусу й тушкувати до
готовності. У глибоку посудину на дно викласти частину овочевої суміші,
відтак – рибу, а зверху прикрити тією частиною суміші, що лишилася.
Трохи потушкувати, зняти з вогню й дати настоятися.
САЛАТ З ГРИБІВ ТА ЦИБУЛІ 200 г солених чи маринованих грибів порізати соломкою, додати зелену чи ріпчасту цибулю, перемішати й заправити олією.
ПОМІДОРИ ФАРШИРОВАНІ У
помідорів (беремо їх 1 кг) зрізати верх біля плодоніжки. Вибрати
серединку й обсмажити її в олії. Додати 200 г відвареного рису. Цей фарш
вимішати, приправити сіллю й перцем. Нафарширувати помідори, відтак
викласти їх на змащене олією деко й запікати в духовці 10–15 хв.
Подавати до столу гарячими.
ЦВІТНА КАПУСТА В СУХАРЯХ Відварити
у підсоленій воді капустину (щоб колір капусти не змінився, варити
потрібно на великому вогні). Порізати її на шматки, посолити, обкачати в
сухарях та обсмажити в олії.
КВАСОЛЯ У ТОМАТНОМУ СОУСІ Квасолю
відварити, процідити (відвар не виливати). Помідори й цибулю порізати
на кружальця й обсмажити в олії, додати квасолю й трохи відвару. Усе
потушкувати під кришкою. Заправити лимонним соком і перцем. Посипати
подрібненою зеленню. До цієї страви добре подати товчений із сіллю й
олією часник.
ПИРІЖКИ З КАРТОПЛЕЮ Приготувати
пісне дріжджове тісто. Для начинки зварити картоплю, пом’яти. Додати
подрібнену обсмажену цибулю. Охолодити. З тіста розкачати млинці, на них
викласти начинку, защипати краї й обсмажити в олії. Але олія на
сковорідці має бути сильно розігріта, інакше пиріжки вберуть її понад
міру і втратять смак.
САЛАТ З ГРИБІВ ТА ПОМІДОРІВ Відварити
300 г свіжих грибів, порізати їх соломкою. 200 г вареної в лушпинні
картоплі обібрати й порізати на кубики, 300 г помідорів – на
четвертинки, 1 цибулину – на кільця. Усе вимішати й заправити олією.
Можна прикрасити оливками.
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.