Скромний на вигляд, зате який корисний! Це все — про кабачок. Адже кабачки зв’язують токсичні речовини і обмежують всмоктування холестерину, виводячи надлишки з організму. Також кабачки містять органічні кислоти, мінеральні речовини (калій, магній, залізо, кальцій, фосфор), вітаміни В1, В2, В3, В6, В9, РР, каротин. Медики радять вживати кабачки при недокрів’ї, хворобах шлунку і печінки, алергіях. У м’якоті міститься вітамін С, який бере участь у виробленні колагену, необхідного для пружної гладкої шкіри. Вітамін А, який також міститься в кабачках, корисний для зубів і волосся, добре впливає на зір. І, головне, їх м’якоть більш ніж на 90% складається з води. Т
“Кабачкова піца”
2 кабачки, 3 яйця, 1,5 скл. борошна, 1 ч.л. порошку для печива, кріп. Для начинки: ковбаса, 3 помідори, 2 солодкі перчини, печериці, 50 г твердого сиру, сіль. Кабачки натерти на тертці, додати яйця, дрібно нарізаний кріп, борошно, сіль і розпушувач. Форму рясно змастити олією і присипати панірувальними сухарями або манною крупою. Вилити кабачкове “тісто” у форму. Ковбасу, болгарський перець і гриби нарізати невеликими шматочками і викласти поверх кабачків, відтак — нарізані кружальцями помідори. Присипати піцу сиром і запікати в розігрітіій до 180-190 0С духовці 20 хв.
Кабачки запечені в духовці
2 кабачки, 200 г курячого філе (або іншого м’яса), 100 г твердого сиру, спеції, сіль, 2 ст.л. олії, зелень — для подачі. Приготувати начинку: нарізати куряче філе невеликими кубиками і підсмажити на олії, посолити. Із кабачка зрізати верх, зробити заглиблення і покласти у мікрохвильовку на 5 хв., щоб серединка злегка пропеклася. М’ясо нарізати кубиками і обсмажити в олії (можна додати ще помідор і перець). М’ясну начинку викласти в заглиблення, посипати натертим сиром і запікати в духовці 7-8 хвилин.
Запіканка кабачкова
2 середні кабачки, 150 г твердого сиру, 2 цибулини, 2-4 гілочки кропу, 4 яйця, 0,5 скл. олії, 150 г борошна, 1 ч.л. розпушувача для тіста, сіль, спеції за смаком. Кабачки та сир натерти на тертці. Кріп дрібно порізати. Цибулю почистити, нарізати півкільцями і обсмажити у вершковому маслі. Все перемішати, посолити, поперчити і додати улюблені спеції. Яйця злегка збити, додати олію, борошно і розпушувач, розмішати до однорідної консистенції. Тісто влити в кабачкову масу і добре перемішати. Форму для запікання змастити маслом, вилити тісто і розрівняти. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин. Після випікання дати трохи охолонути. Подавати зі сметаною.
Кабачки з грибами і рисом
1 кг кабачків, півсклянки рису, 400 г печериць (або свіжих грибів), 1-2 цибулини, сіль, перець, 1 скл. сметани, 1-2 ст. ложка кетчупу чи томату, зелень. Кабачки розрізати впоперек на часточки завтовшки 5-6 см. З кожного шматка вийняти чайною ложкою серцевину настільки, щоб вийшла чашечка з дном товщиною близько 1 см. Підготовлені чашечки покласти вгору денцем у сковороду з розігрітою олією, накрити кришкою і тушкувати протягом 10-15 хв. Потім чашечки посолити і заповнити фаршем: гриби порізати і змішати з відвареним рисом, додати обсмажену цибулю,посолити, поперчити. Зверху фарш посипати сухарями, покласти шматок масла або полити сметаною і поставити в духовку для запікання. Коли кабачки зарум’яняться, залити їх сметанно-томатним соусом, накрити кришкою і поставити в духовку ще на 10 хв.
Кабачки “Провансаль”
2 кабачки, 2-3 зубчики часнику, 2 помідори, 150 г твердого сиру, 1 ч. л. сушеного базиліку, 4 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, петрушка і кріп. Кабачки і помідори нарізати кружечками, не товще 1 см, твердий сир — тонкими скибками. В оливкову олію додати сіль, перець, базилік, подрібнену зелень, часник і розмішати. У вогнетривкий посуд викласти, чергуючи, кабачки, помідори і сир. Полити їх заправкою і запікати при температурі 175 0С 35-45 хв. Можна робити цю запіканку на листковому тісті.
Рулетики з цукіні із сиром
1-2 цукіні, 200-250 г сиру, зелень петрушки, 2 зубчики часнику, 1 ст. л. сметани, вершків чи майонезу, олія, сіль, мелений перець. Цукіні помити, обсушити і нарізати уздовж тонкими довгими пластами, трохи посолити і залишити на 15 хвилин. Злити з цукіні рідину, обсушити, змастити оливковою олією і обсмажити з двох боків до м’якості. Приготувати начинку: сир викласти в миску й розім’яти виделкою, додати нарізану зелень і подрібнений часник, сметану й перемішати до однорідності. На краєчок обсмаженої скибочки цукіні викласти приблизно чайну ложку начинки, згорнути рулетом.
Оладки з кабачків
Кабачки натерти на дрібній тертці, посолити, добре відтиснути, додати нарізану зелень, сир, яйця, борошно. Ложкою викласти на сковороду в олію і смажити до золотистого кольору. Подавати зі сметаною.
Шашлики з кабачків з м'ясним фаршем (на фото)
3-4 кабачки, 1-2 ст. л. соєвого соусу, 500 г яловичого фаршу, 1 яйце, 1 ст. л. томатної пасти, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, сіль, перець, зелень, 100 г сиру твердого.Молоді кабачки помити, нарізати кружечками, трохи присолити, посипати перцем, додати соєвий соус.
Фарш посолити, поперчити, додати яйце, томатну пасту, цибулю, часник і все добре перемішати. Можна додати скибку хліба, розмочену у молоці, або 2 ст.л. панірувальних сухарів. На дерев'яні шпажки по черзі нанизати: кабачок - фарш - кабачок - фарш ... На кінцях мають бути скибочки кабачка. Покласти шашличок на фольгу, звернути цукеркою і запікати близько 30 хвилин в духовці.Викласти шашлички на блюдо, гарячі посипати зверху сиром і зеленню.
Кабачки мариновані
У 3-літрову банку: 2 ст. л. цукру, 50 г солі, 50 г оцту. Кабачки нарізати кружечками не товще 2,5 см. У банку викласти зелень (листя хрону, кріп, петрушку, листок м’яти, 2-3 зубчики часнику), тоді кабачки. Стерилізувати півлітрові банки — 5-7 хвилин, літрові — 7-9 хвилин, трилітрові — 20-25 хвилин.
Салат на зиму з кабачків
3 кг кабачків, 1 кг печериць, 1 кг помідорів, 1-2 пучки зелені кропу і петрушки, олія, вершкове масло, борошно, 0,5 ч.л. перцю, 2-3 ст. л .солі.
Вихід — 6 півлітрових банок.
Молоді кабачки нарізати кружечками близько 0,8 см, посолити і залишити, щоб пустили сік. Кожен кружечок обваляти в борошні й обсмажити з обох боків. Гриби залити водою, додати 1 ст.л. солі і відварити 3-4 хв., охолодити і тонко нарізати. Викласти гриби у сковороду і тушкувати до випаровування рідини, додати трохи вершкового масла, обсмажити ще 2-3 хвилини, поперчити. Змішати кабачки і гриби і тушкувати на невеликому вогні у каструлі 5-8 хв. Помідори нарізати кружечками (товщиною приблизно 0,8 см), посолити, поперчити (1 ч. ложка солі, 0,25 ч. ложки перцю), обсмажити на олії. Додати у каструлю до овочів помідори, нарізану зелень і тушкувати ще 3-5 хв. Стерилізувати салат 30-35 хв. і закатати.