Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Листопад » 6 » Підпілля, історія УГКЦ » На пам’ять про отця Галавая спорудили капличку
02:07
На пам’ять про отця Галавая спорудили капличку
Відкриття у Богородчанах каплички Найсвятішого Серця Христового стало щирим святом духовності. По-перше, тому, що це місце буде тепер ще одним тим острівцем, де кожний спраглий зможе причаститися молитвою, скласти подяку чи просити помочі, засвітити свічечку, віддавшись думкам про найсокровенніше. А по-друге, капличку зведено на пам’ять про отця Івана Галавая, який до останньої краплі все своє життя присвятив служінню Господу, Греко-Католицькій Церкві, перетерпівши за це страшні поневіряння.

Вітаючи богородчанців на відкритті каплички, владика Софрон Мудрий сказав: «Були люди, які, як Господь, уміли перенести свою Голгофу». Ці слова і про нього, про отця Галавая. Чому? Про це знають старшого віку богородчанці.

Знають і старобогородчанці, адже саме з церкви на Заріччі у Старих Богородчанах отця Івана 1944 року заарештували. Про це, аби пам’ятали нащадки, пише у книзі-довіднику «Місто Богородиці» письменник-краєзнавець Василь Бабій: «Одного дня о. Іван прийшов до церкви... І зі страхом побачив найгірше: храм Божий був зачинений для нього і для вірних греко-католицької церкви. Звів він заплакані очі до неба і промовив сакраментальні слова: «Так, двері зачинені, але небо не закрите».

Далі для нього почалися тяжкі поневіряння у більшовицьких катівнях, бо не бажав здатися безбожникам на милість, не привабили його принади «більшовицького раю» і ризи московського попа...


Перелік тортур, які переніс о. Іван, викликає жах: його примушували годинами непорушно стояти, не сходячи з місця, притискали пальці у дверях, заганяли голки під нігті, не давали добами спати, спускали зав’язаного у мішку сходами, вливали препарати, які паралізують дію мозку, волю людини, кидали з кузова автомобіля обличчям до дороги на очах людей.

Повернувся додому понівечений, хворий, майже зовсім глухий, але духовно не зломлений і... знову переслідуванийѕ»

Такою була доля отця Івана Галавая, який потім влаштував маленький храм Божий у своїй хаті. Правда, підпільно. Він відправляв тут Служби Божі, вінчав молодят, хрестив дітей, служив панахиди за померлими. До нього йшли під покровом ночі всі ті, хто, як і отець Іван, не зрікся в радянські часи греко-католицької віри. В останню дорогу  провели богородчанці отця-мученика у вересні 1996 року.

І ось тепер на тому подвір’ї, де жив отець Іван Галавай, постала чудова капличка. Її споруджували на пожертви громади, підприємців, влади.

— Якби хотів назвати всіх доброчинців, то це був би список із майже трьохсот прізвищ, — розповідає богородчанець Євген Галавай, який особисто докладав усіх зусиль і не шкодував власних коштів для того, аби ця капличка постала на їхній вулиці...

Великою подією назвав відкриття каплички у день храмового свята богородчанської парафії церкви Івана Богослова її парох отець Іван Мачкодера, додавши: «Це крапля в морі напроти того, що зробив у житті отець Галавай».
Нехай крапля. Але з таких краплинок і складається наша пам’ять, наша віра, наша надія на те, що силою молитви, силою любові, силою єдності ми збудуємо у своїх душах храм найвищих християнських чеснот.

Руслана РОМАНЮК
www.galychyna.if.ua


Схожі матеріали:

Категорія: Підпілля, історія УГКЦ | Переглядів: 1898 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Найсвятіше Серце Ісуса, священик, Богородчани, Софрон Мудрий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика