Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Листопад » 22 » Наука Церкви » Служителі Бога і людей
21:54
Служителі Бога і людей
Ще до сотворення видимого світу Бог створив безтілесні небесні сили, що їх наділив розумом і свобідною волею. За багатьма свідченнями Святого Письма, це духи-ангели, які звершуючи волю і плани Творця, наполегливо і свято служать Йому і людям. Це вони, щоб здійснилося Слово Господнє, вже давно сказане пророком Ісаєю, об’являють і засвідчують народження від Духа Святого і Діви Марії Сина Божого і нашого Спасителя Ісуса Христа. І коли Ісус у пустелі завершив сорокаденний піст, прогнав від себе спокусника-диявола, тоді, як свідчать євангелісти Матей і Марко, «ангели приступили й почали Йому слугувати». І це служіння не закінчилося часом земної місії Христа, а триває в Його Церкві й досі. З участю і в сонмі ангелів на чолі з архістратигом Михаїлом вдруге прийде на землю Христос — як Суддя — і праведним судом завершить історію людства. Він, оцінивши наше земне життя, навічно визначить долю кожної людини.

У  духовному житті в запеклій боротьбі між добром і злом кожен вірний християнин має перед ворогами нашого спасіння — духами зла — непереможених агнелів-охоронців. За Словом Божим, «ангел Господній стоїть на варті навкруг тих, що Його (Бога. — Авт.) бояться, і їх визволяє».

Особливе служіння несуть ангели у храмах під час відправ, зокрема Літургій. Ось одне з дуже багатьох свідчень про таке служіння з розповіді настоятеля кіновії (різновид монастиря) св. отця Феодосія авви Леонтія. «Одного разу, — говорить він, — в неділю прийшов я до церкви причаститись св. Тайнами. Ввійшовши до храму, побачив ангела, який стояв праворуч від престолу. Приголомшений страхом, я повернувся в свою келію. і був голос до мене: з того часу, як посвячений цей престіл, мені заповідано перебувати при ньому».
В Літургії «Раніше освячених Дарів» при перенесенні св. Дарів співається пісня: «Нині сили небесні з нами невидимо служать...». А в Літургії св. Івана Золотоустого і св. Василія Великого на перенесення св. Дарів з жертовника на престіл для освячення співається «Херувимська пісня»: «Ми, херувимів тайно являючи і животворчій Тройці трисвяту пісню співаючи, всяку нині житейську відложім печаль». Щоб і Царя всіх ми прийняли, що Його в славі невидимо супроводять ангельські чини.

Невимовно важко уявити, що наше явне служіння є тайним служінням самих херувимів, що ми грішні — як і вони безгрішні й святі — можемо в піснях вихваляти і в славі супроводжувати Царя всіх.

Так, мусимо чесно, відкрито і зі смиренням визнати свою гріховність і недостойність, — як молимось перед Херувимською піснею: «Ніхто не достойний із зв’язаних тілесними похотями і пристрастями приходити, або приближатися, або служити Тобі, Царю слави, бо служити Тобі — велике і страшне і самим небесним силам». І як йдеться далі в тій молитві, що тільки «ради невидимого і безмірного чоловіколюб’я» Господь як істинний верховний архієрей передав владу і право нам, грішним людям, священнодіяти, звершуючи безкровну жертву закликом: «Чиніть це на Мій спомин». Господь приймає жертву від тих, які зовуть Його всім серцем. І, звичайно, серце це має бути чистим, тобто смиренним, покірним і лагідним через свої гріхи, повним добра, миру і любові.
Свята Літургія, як і будь-яка інша відправа та молитва, не є цілком окремим актом у часі. Вона завершення, кульмінація і свідчення нашої підготовки, душевного стану і чистоти серця протягом дня чи тижня перед недільною чи святковою відправою.

А кожна св. Євхаристія — це найдорожча свята пожива, яка дає все, щоби до прийняття іншого разу св. Христових Тайн ми жили у праведності і від «сили в силу», за словом апостола, підносились усе вище і ближче до ангельського образу. Інакше — ні найкращий спів, читання чи проповіді не оправдають і не спасуть нас. І в храмі, і поза храмом маємо свідчити про відсутність у нас лукавства, лицемірства, фальшування, крутійства і т. д. А натомість бути виявом Любові. Бо тільки Любов свідчить, що ми, як вірні Богу ангели, — добрі слуги Його.

Михайло МЕЛЬНИК. Протоієрей

www.galychyna.if.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Наука Церкви | Переглядів: 1506 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Ангел Господній, служителі Бога, архангели, ангели | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика