Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2014 » Липень » 27 » Підпілля, історія УГКЦ » Ісусе, благослови наш край!
15:19
Ісусе, благослови наш край!

Слава Ісусу Христу!

Хочеться розповісти вірним Святої Традиції про своє християнське життя в часи підпілля.

Я народилася і виросла в християнській сім'ї роду Мартиняків по маминій лінії, а по батьковій - Миклушів. Мої батьки в часи підпілля вклали дуже багато жертвенної праці для підтримки нашої Греко-Католицької Церкви.

Нелегкі були часи, коли священик після праці приїжджав у село Біла Гора, що на Яворівщині. Цілу ніч він сповідав, бували навіть такі випадки, що змучений міг на кріслі заснути. Ніхто його не будив, чекали поки передрімає. А в цей час вірні молилися на вервиці, відправляли молебні. Уночі наші підпільні священики також давали шлюби, хрестили дітей, відправляли похорони, запечатували гріб. А рано-вранці люди самі несли тіло на цвинтар і ховали тіло. Бо священика могла забрати міліція.

Бабуся моя була у ІІІ-му Василіянському Чині. У нас у хаті зберігалися Святі Тайни. Було дуже важко на рахунок священиків, бо вони часто перебували в тюрмах, тому дозволили тримати Святі Тайни в хаті. Пам'ятаю, як до нас приходили односельчани родинами. Їхні прізвища: Горат, Лишак, Семиряк, Варивода, Дашкевич, Бучко, Іхдик, Сухій, Березяк, Гірський... Вони разом читали вголос духовну літературу, Хресну дорогу, молебні, молилися вервицю.

Я з батьками прожила 21 рік і ніколи не чула в хаті прокльонів, сварок. Мою маму звали Броніслава. Коли ми йшли в поле на роботу навесні, вона все брала з собою свячену воду, благословляла поле, молилася, і лише після того ми починали працю. А восени дякували Богові за урожай...

Пригадую, як ми почали будувати помешкання. До нас приїхав отець Михайло Винницький, відправив Службу Божу, під час якої на чотирьох кутах читав Святе Євангеліє і клав свячене зілля.

Моє Перше Святе Причастя... Це було також увечері на хаті в родині Федиків. До цього ми ходили на катехизм на хутір Гірський. До нас приїздили монахи і вчили нас.

Проте вірні, які не любили нашої церкви, написали лист до начальства в район. Мою маму викликали в Яворів якраз у Страсний четвер. Очікуючи її, ми, діти, плакали і молилися. Мама повернулася. Того разу міліція нічого їй не зробила, лише примусили заплатити штраф. Міліціонер сказав мамі, що він також ходить до підпільної церкви.

У Львові на вул. Городоцькій, 119 жила моя цьоця Стефа, на її помешканні також відправлялися підпільні богослужіння. У її хаті я брала шлюб зі своїм чоловіком, там ми хрестили наших дітей. А на вулиці Головацького на Привокзальній жила пані Анна, у неї все була викладена плащаниця. У неї не було родини, жила вона у напівпідвальному приміщенні. Відвідували ми також богослужіння отця Івана Будзінського, який жив біля собору Святого Юра. У критих вантажних машинах ми їздили на прощі в Биличі. Досі пам'ятаю священиків, які приїздили до нас: о. Євстахій Смаль, о. Ціборик, о. Михайло Винницький, о. Петро Періжок, о. Василь Вороновський, о.Лопатчак...

Отець Лопатчак був навіть у мене вже тут, у Рясному, куди я прийшла за невістку, відправляв у мене в хаті Службу Божу.

А як отець Петро приїжджав на парафію в село Кам'янобрід, ми завжди теж поспішали туди. Відправа тривала 5 годин. Було дуже багато людей до Св. Сповіді і Св. Причастя. Обов'язково відправлявся молебень до Найсвятішого Серця Христового або до Матері Божої, вірні молилися вервиці...

Мали ми ще в родині отця Володимира Сухого, який також багато праці вніс для життя Греко-Католицької Церкви. Він працював у середній школі вчителем трудового навчання і з дітьми виготовляв різдвяні топки. Робив також вівтарі для підпільних церков. Не раз до нього навідувалися з обшуком міліція і КГБ: все шукали, де отець тримає Святі Тайни. Проте ніколи їх не могли знайти. Бо отець ховав їх у вулику на своїй пасіці. Я дуже любила бувати на його відправах. Зі сльозами на очах співали ми "Достойно єсть" або "Радуйся, Царице, Мати Милосердія..."

Велике "Дякую!" Богові за те, що живу в Рясному, де парохом наш отець Василь Ковпак.

Пам'ятаю, як 10 грудня 1989 року Божого він прийшов на нашу парафію. До нас прибігла сусідка пані Марія Довгань і сказала, що о 8-00 в церкві буде відправа. Не було нас тоді так багато. Запам'ятала п. Єву Герасимів, п. Іру Огородник, п. Любу Гелету... А потім запізналася з багатьма іншими вірними.

З того часу ми з чоловіком і дітьми почали ходити до церкви Святих Верховних Апостолів Петра й Павла. Вона стала для нас рідною, найкращою в світі! Тут живуть усі молитовні практики моїх підпільних отців, яких я знала, які виховали і сформували мене.

Вічна їм пам'ять!

А всіх вірних УГКЦ прошу: не зрадьмо Святої Унійної Традиції!

Мирослава КУЛЬМАТИЦЬКА, парафіянка храму Свв. Верховних Апп. Петра й Павла
Дзвін з Фатіми 6(65), листопад-грудень 2012 р.Б. http://www.saintjosaphat.org




Схожі матеріали:

Категорія: Підпілля, історія УГКЦ | Переглядів: 1696 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: цікаві історії, притчі, повчання, ПІДПІЛЛЯ УГКЦ, історія УГКЦ, традиціоналізм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика