Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Жовтень » 28 » Українознавство » Операцiя "Захiд"
19:45
Операцiя "Захiд"
Днями минуло 63 роки, вiдколи було прийняте рiшення про проведення операцiї "Захiд" i 62 роки -- вiд часу прийняття Радою Мiнiстрiв СРСР ухвали про виселення сiмей нацiонально свiдомих громадян.

Про те, як усе вiдбувалось у сорокових роках, "Експресу" розповiв Iгор Дерев'яний, старший науковий спiвробiтник нацiонального музею-меморiалу жертв окупацiйних режимiв "Тюрма на Лонцького".

-- Що ж це за операцiя "Захiд"?

-- Ще у вереснi 1947 року радянська влада вирiшила вивезти у концтабори 75 тисяч осiб iз Захiдної України. Таким чином хотiли послабити допомогу мирного населення упiвцям, а також налякати iнших, незгодних з комунiстичним режимом...

-- Ви кажете -- 75 тисяч осiб. А як каральнi органи визначили, скiльки людей треба вивезти?

-- Та вони не рахували конкретних людей. Мали певнi агентурнi данi, але в цiлому виходили iз загальної кiлькостi населення Захiдної України. Таку-то частку потрiбно вивезти, щоб iнших налякати. Очолював операцiю "Захiд" Микита Хрущов, а так би мовити, благословення вiд центрального апарату дав Лазар Каганович.

I ось 21 жовтня, о шостiй годинi ранку, пiд безпосереднiм керiвництвом заступника мiнiстра внутрiшнiх справ УРСР Дятлова почалась операцiя. Вона тривала всього добу (у деяких областях через снiги розтягнулась на два днi), i за цей час з нашого регiону виселили 76 192 особи.

-- Кого бiльше: чоловiкiв чи жiнок?

-- Жiнок. Їх -- аж 35 152, тодi як чоловiкiв -- 18 866. Та й дiтей теж було багато -- 22 174. Цiкаво, що у списках, з якими приходили до хат вояки, були зазначенi тiльки цифри. Тобто вiйськовi знали лише кiлькiсть людей, яких мають вивезти зi села. Прiзвищ там не було, i вони не мали iнформацiї, хто з людей причетний до пiдпiлля, а хто -- нi.

-- Тобто якщо мiсцевому партiйцевi, який вiдповiдав за виселення, не сподобалась якась людина на вулицi, вiн мiг просто вислати її у Сибiр?

-- Так. Вiдбiр був суто суб'єктивним... Людям не дозволяли нiчого зi собою брати в дорогу, везли до залiзничних станцiй, а тодi поїздами -- до мiст. Там
на термiн вiд кiлькох днiв до кiлькох тижнiв кидали до "пересильних" в'язниць. За той час "дозбирували" iнших i, коли був ешелон (30 вагонiв), везли у заслання.

У кожному вагонi, за документами, перебувало 35 -- 40 осiб. Але, як розповiдали менi самi люди, насправдi -- по 70. Щодо умов переїзду, то вони були вже кращими, нiж у 1939 -- 1941 роках. У товарняках з'явились двоповерховi лiжка-нари. Однак люди знемагали вiд задухи й тисняви, тодi як на стiнах вагона iнiй виступав... Годували їх таранькою, вiд якої постiйно
хотiлося пити, i напували окропом. А кожнi кiлька днiв засланцiв з рiзних вагонiв мiж собою перемiшували, щоб запобiгти бунтам.

-- Чи втiкали люди?

-- Вiдомо, що пiд час вивезення у 1947 роцi з поїздiв 875 в'язнiв таки зумiли втекти. З них 515 спiймав конвой, а що сталося з iншими -- не знати.

-- Чи багато людей з тих, кого вивезли, повернулися на батькiвщину?

-- Та, власне, всi, хто вижив. З пiвтора мiльйона людей, яких вивезли до Сибiру за весь час, десь 1,3 мiльйона таки повернулися в Україну. I серед них навiть тi, хто вiдбував найдовший термiн ув'язнення -- по 25 лiт. Кiлька таких героїв, зокрема полковник УПА Василь Левкович, живуть i нинi...

Тарас ВАРХОЛЯК, Експрес



Схожі матеріали:

Категорія: Українознавство | Переглядів: 1688 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Україна, українська нація, срср, концтабори, репресії, хрущов, операція захід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика