Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2011 » Травень » 11 » Життя Святих » ЖИТТЯ ДЛЯ БОГА І УКРАЇНИ
20:14
ЖИТТЯ ДЛЯ БОГА І УКРАЇНИ
Родина Кисілевських дала для Галичини і світу не одне покоління громадських діячів, вчених, священиків. Зокрема, в 1893 році на душпастирській ниві тільки на території Станіславської єпархії трудилось дев’ять представників цього роду.

Данило-Василь Кисілевський народився 12 лютого 1902 року в Рошневі Товмацького повіту (нині Тисьменицького району) Станіславського воєводства в сім’ї Анни і отця Йосипа, пароха церкви св. Архангела Михаїла. Старший син отця Йосипа, Кисілевський Костянтин (1890 р.н.), мовознавець і педагог, професор Українського Вільного Університету в Мюнхені, директор школи і вищих курсів українознавства у Нью-Йорку, автор низки шкільних підручників з української мови і дидактичних праць; у співавторстві з Є. Грицаком уклав українсько-польський і польсько-український словник, досліджував мову Ганкенштайнового кодексу, українські говірки басейну Дністра і Пруту.
Данило-Василь Кисілевський проявив неабиякі здібності до навчання. Матуру здав у 1926 році в Тернополі. Згодом успішно закінчив Станіславську духовну семінарію і був рукоположений на священика в неодруженому стані 27 вересня 1932 року єпископом–помічником Іваном Лятишевським в Катедральному соборі  Св. Воскресіння Христового в Станіславі.
Перше священиче призначення о. Данила було в Печеніжині  Пістинського деканату від 25 жовтня 1932 року з виконанням обов’язків систематичного сотрудника. Згодом його чекала душпастирська праця сотрудником з правом управи в Поточиськах Городенківського деканату та систематичним сотрудником в Нижневі Устецького деканату (тепер село Тлумацького району). І в кожному населеному пункті молодий священик дбав про піднесення релігійної та національної свідомості своїх парафіян.
1 липня 1933 року о. Д. Кисілевський отримав призначення експонованим сотрудником в церкву Івана Богослова села Луг Делятинської парафії Надвірнянського деканату. Тоді це велике село, котре ховалось серед смарагдових лісів за срібною річкою Перемиською, налічувало 1100 вірних греко-католицького обряду. Тут проживав знаменитий будівничий церков та різьбяр Василь Турчиняк. Іконостаси  в церквах  сіл Яблуниця (1895–1904), Ворохти (1936–1939)  — намісний ряд, Верхнього Майдану (1932–1934), Стримби (1935–1936) рідного йому Лугу (1911–1938) в Надвірнянському повіті, будівництво та оздоблення церкви у Лузі та Дулібах біля Стрия, у Грушеві біля Дрогобича на Львівщині, різьби в залі засідань Надвірнянської повітової ради.
Василь Турчиняк більше двох десятків років працював над унікальним інтер’єром церкви св. Івана Богослова  в Лузі. Велику опіку і підтримку він мав в особі о. Д. Кисілевського. В другій половині 30 – х  рр. ХХ ст. старий майстер завершував різьбити запрестільну стіну і бічні престоли. Останні — «Святий Миколай» та «Святі Констянтин і Олена» з церкви в Лузі — зараз знаходяться в храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Делятині.
Педагог і піаністка Галина Лагодинська-Залеська (1900 – 1964) в статті «Скарби мистецтва у глухій закутині» (часопис «Наша Батьківщина» №11 за 1938 рік) писала: «Ініціатором останніх церковних робіт Турчиняка був о. Кисілевський, теперішній парох Луга. Він дбає про те, щоби якнайскоріше викінчити церкву. О. Кисілевський старається заохочувати Турчиняка до робіт у церкві, бажаючи, щоби якнайбільше його праці лишилося між нами та щоби він не витрачував свого таланту на роботу для чужих».
Отець Д. Кисілевський завжди був у вирі життя, часто приходив у школу села Луг, проводив катехизацію школярів. На поданій світлині бачимо отця і вчительку М. Голинську серед школярів, які отримали перше Причастя. Це були приємні часи, адже люди горнулися до молодого священика, любили його і поважали.
12 грудня 1941 року отець стає парохом села Залуччя Снятинського деканату, згодом працює в Княжому цього ж району. Звідси починається хресна дорога отця Д. Кисілевського. В 1946 році відбулися численні арешти греко-католицьких священиків. Викликали і отця Данила. Поставили перед дилемою: або перехід до православ’я, або в’язниця і Сибір. Людина непохитної сили духу отець Кисілевський залишився вірним рідному народові, церкві.
16 серпня 1946 року отець Д. Кисілевський був заарештований. Йому висунуто звинувачення: матеріально допомагав УПА, переховував дружину вояка УПА. Військовим трибуналом військ МВС Станіславської області 23 жовтня 1946 року священика засуджено на десять років позбавлення волі та п’ять років пораження в правах із конфіскацією майна.
Отець Данило Кисілевський загинув 8 вересня 1947 року в ув’язненні, місце поховання невідоме. Реабілітований 29 січня 1993 року. Життя цього священика, мученика віри, мужньої і неординарної особистості є символом гуманності, жертовності, джерельної чистоти тієї когорти незламних українських священнослужителів, які своїм життям наближали день воскресіння УГКЦ, що настав у 1989 році.

о. Іван Лозинський,

священнослужитель церкви
Успіння Пресвятої Богородиці
с. Яблуниця Яремчанської міськради.

www.novazorya.if.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Життя Святих | Переглядів: 2060 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Україна, цікаві історії, ПІДПІЛЛЯ УГКЦ, репресії, Галичина, Життя святих, Родина Кисілевських | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика