Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2015 » Грудень » 17 » Наука Церкви » Реколекційна наука про умертвлення (продовження)
22:20
Реколекційна наука про умертвлення (продовження)

Умертвляйте ваше тіло взагалі, стережіться млявості та лінивства. Наше тіло раде б даремно сидіти або лежати, але ти бачиш, що вдома є робота або що занадто довгий відпочинок був би шкідливий для твоєї душі: відкинь лінивство, встань і візьмися до праці. Наше тіло раде б рано довше поспати, а тут у церкві дзвонять дзвони і скликають вірних на Службу Божу, а ти здоровий, вставання зранку тобі не шкодить: прокидайся швидко - і йди до церкви. Не раз у неділю після обіду тіло бажає, щоб ти сів у м'яке крісло, обдумав свої справи або пішов до сусідів, заграв у карти. Але ти знаєш, що є Великий піст, у церкві відправляється Хресна дорога чи інше набоженство. Або, може, це місяць травень чи жовтень, у якому відправляється набоженство до Пречистої Діви Марії, чи місяць червень, у якому почитаємо Найсвятіше Серце Христове. Умертвляй своє тіло, йди на богослужіння - і заслужиш собі великі ласки. Бог буде благословляти тебе в усіх справах.

Умертвляйте ваше бажання розваг. Є молоді хлопці та дівчата, які не відмовляють собі у жодних розвагах. Не раз ними переповнені бари, нічні клуби, дискотеки. Нерідко вони йдуть на весілля без запрошення аби тільки повеселитися, потанцювати. Отож тут поле для умертвлення. Ніколи не йдіть на дискотеку до бару чи нічного клубу: дівчина, яка любить Господа Бога і шанує себе, а також хоче, щоб її шанували, не повинна бути в такому місці, тому що там алкоголь, наркотики, непристойні розмови, розпуста - там гріх. Якщо вас запросили на весілля, тоді йдіть в ім'я Боже, адже сам Христос, будучи запрошеним, пішов на весілля. Якщо підете туди в Його ім'я, тобто заради людської приязні, і будете взивати Його помочі, Він захоронить вас від всякої спокуси. На вечірні сходини вчащайте тільки до тих домів, де не провадяться огидні й плюгаві розмови. Якщо вам хочеться піти на базар чи до магазину для того, аби тільки щось побачити чи задля розривки, але нічого там не маєте ні купувати, ні продавати, тоді не йдіть. Це також є умертвленням.

Умертвляйте в собі бажання моди (одягу) і бажання подобатися іншим. Одягайтеся пристойно, відповідно до вашого стану, чисто, але без надміру. Носіння непристойного одягу дівчатами, які називають себе християнками, є особливо прикрим, тому що воно свідчить про зірвання з християнською мораллю минулих віків. Непристойна жіноча мода, що так дуже привертає до себе увагу, є гріховною. Наш Господь Ісус сказав, що той, хто лише гляне на жінку з пожаданням, то вже чинить гріх перелюбу у своєму серці.

Чи таким чином жінка стає перелюбницею? Так! Якщо непристойною одежею умисне збуджує пристрасть, то згідно з традиційною християнською мораллю велика частина вини спадає на неї. А Христос каже: "Горе тому чоловікові, через якого приходять спокуси" (Пор. Лк 17, 1).

Принада зіпсутого світу і непристойної моди спричинили занепад християнської моралі, і християнські дівчата відчувають, що їм тепер важко пристосуватись до такої ситуації. Дівчина у скромній одежі є іншою між дівчатами в нескромному одязі, вона почувається збентеженою тим, що її вважатимуть дивачкою. На жаль, християнські дівчата не є настільки відважні, щоб своєю поведінкою дати виклик і заперечити неморальний закон. До цього, мабуть, треба геройської чесноти, доброї волі, а також часу.

Звертаюся до кожної християнської дівчини та жінки: не дивіться на те, що вас не будуть розуміти, вас будуть осуджувати, на вас будуть показувати пальцем через те, що зберігаєте скромність одягу. Живемо у зіпсованому світі, який пропагує і хвалить гріх, а засуджує чесноту. Згадаймо, що світ також засудив Христа, який є Дорогою, Правдою і Життям, а розбійника Варавву відпустив на волю. Це є безумовною правдою, що практикування християнських чеснот чистоти, покори, лагідності винятково підносить і збагачує характер людини. Таким способом дівчина ушляхетнюється, бо ласка Божа, що діє на її душу, чинить кращою також її природу. І тому правдива краса - краса душі доступна кожній дівчині, яка її шукає. Св. ап. Павло так навчає: "Так само й жінки, в убранні пристойнім, хай себе прикрашають сором'язливістю і скромністю, не заплітуванням волосся, не золотом чи перлами, чи шатами дорогоцінними, але добрими ділами як личить жінкам, що посвятили себе побожності" (І Тм. 2, 9-11).

А Христос каже: "Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога" (Мт. 5, 8). І тому, якщо хочете бути в небі щасливими, оглядаючи Бога, бережіть чистоту як найдорожчий скарб. Не дбайте про те, щоб подобатися світові і людям, а намагайтеся побожним і чеснотливим життям подобатися Господу Богу.

Умертвляйте ваші думки. Віддаляйте від себе не тільки грішні думки, а також і небезпечні, тобто ті, які можуть дати привід до гріха.

Умертвляйте вашу пиху. Коли висловлюєш свою думку про якусь річ, а хтось тобі заперечує, не будь впертим у своїх поглядах. Якщо тебе образили, не вибухай гнівом, прокльонами, не оскаржуй його в суді за образу честі, не думай про помсту, а зноси все терпеливо, прощай по-християнськи.

Отож, дорогі мої, деякі способи умертвлення для Вас доступні. В умертвленнях того роду пильно вправляйтеся, пам'ятаючи, що без умертвлення не можна бути спасенним.

Умертвлення для людини, яка до нього не звикла, є важким, але коли вона переламає перші труднощі, тоді умертвлення стає солодким. Якщо б Марії Магдалині в той час, коли вона ще вела світове і розкішне життя, частково у своєму замку Магдалі, а частково у великому місці в Єрусалимі, хтось сказав: "Маріє, прийде день, у якому покинеш свій палац, ті кімнати, про красу яких так дбаєш, а замешкаєш на пустині, в печері вологій і понурій, перестанеш їсти зі столу, заставленого вишуканими стравами, а будеш їсти тільки корінці і лісові гриби, місце гучних забав і веселих товариств замінить тобі самотність, місце бальної музики замінить тобі шум вихору і виття пустинних тварин, очі твої, якими зараз кокетливо кидаєш, стануть джерелом неустанних сліз, тіло, яке зараз вдягаєш у м'які і гарні шати, будеш мучити волосяницею і сікти різками. Та не бійся: печера в пустині буде тобі милішою від палацу; покута милішою від розваг; піст приємнішим від найвишуканіших страв..." - таку розмову вона назвала б божевіллям. А проте, коли навернулася, подалася в пустиню і того строгого пустинного життя не проміняла б за всі скарби і розкоші світу. Можливо і не одному з вас здається, що умертвлене життя повинне бути нестерпною річчю, що покинути бар, нічний клуб, горілку, дискотеку, розірвати відносини з певною особою, дорівнювало б смерті. Але, прошу вас, розпочніть лишень умертвлятися і невдовзі ви знайдете в умертвленні стільки солодкості, що вам буде жаль, що так довго насолоджувались марнотами цього світу.

А окрім цієї солодкості, вас чекатиме за умертвлення інша нагорода: коли проведете життя в умертвленні і станете на Суд Божий, Господь Бог за Ваше добре старання, за те, що йшли дорогою тернистою і вузькою, що ненавиділи самих себе та розпинали свої пристрасті, дасть вам нев'янучий вінець небесної слави. Амінь.

о. Михайло Процик, СБССЙ
Греко-Католицька Традиція 4,квітень 2012 р.Б. / http://www.saintjosaphat.org



Схожі матеріали:

Категорія: Наука Церкви | Переглядів: 1044 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: умертвлення, наука Церкви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика