Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2017 » Лютий » 4 » Секти, культи, окультизм » Якщо слабка християнська віра...
13:08
Якщо слабка християнська віра...
Що не кажіть, але багато хто вдається до певних пересторог, які ще називають забобонами. То жінку зустріли з порожніми відрами (ні, щоб допомогти води набрати), то поспішаємо у нагальній справі, а назустріч священик (навпаки, привітайся за християнським звичаєм, отримай благословення – і все вирішиться, а не оминай), то чорний кіт перебіг дорогу (а чому не сивий, що щасливий?.. Взагалі, чим котик завинив перед вами?..), то ластівка у хату залетіла і безпомічно б'ється об шибку вікна (невже Божа пташка може принести нещастя?..) Марновірство, та й годі! Все ж, як з’ясували вчені, воно негативно впливає на психіку людини, пригнічує її, позначається на здоров’ї.

Справді, важливу нішу у світогляді українців, ще з язичницьких часів займали (подекуди, на жаль, і тепер займають як пережитки минулого) численні вірування, пов’язані з пересторогами, обмеженнями, табу тощо. Отож, кілька слів про них, але лише як про елементи народно-побутової культури, бо практикувати таке – великий гріх!

Наприклад, вірили (вірять), що недобрими є перші дев’ять днів березня. Але ж ми маємо дякувати Всевишньому за кожний прожитий день, за кожну мить, незалежно від того, чи сповнена вона радістю, чи горем! Тяжким вважали понеділок. (Для того, хто надто гучно провів неділю). Застерігали: у цей день не слід пускати до хати сторонню жінку, тим паче, щось позичати, бо весь тиждень буде лихий. (А якщо у тієї жінки- позичальника виникли нагальні потреби, невідкладні справи? Колись і тому допоможуть!). Не смійся у п’ятницю, бо в неділю будеш плакати. (З чого б це?). У середу та п’ятницю не можна когось проклинати, бо прокляття збудеться і ще на тебе повернеться. (Проклинати взагалі не можна, адже і це – важкий гріх!). Стверджують також, що лихі години (зранку до обіду) бувають у лихі дні. Словом, що не день, то пересторога. Хоч сиднем сиди у хаті і нікуди не виходь.

Аби уберегтися від напасті та лихої години, застерігалися про всяк випадок приповідками: “В добрий час сказати, а в лихий промовчати”, “В добру годину буде сказано”. А чи не краще натомість прочитати молитву?!

Часто народна уява пов’язувала успіх або невдачу в господарстві з місяцем-молодиком. Якщо він з’явився на небі, тоді, мовляв, жодна справа не піде протягом усього календарного місяця. Знову ж, не йміть цьому віри, особливо, коли мова про сезонні аграрні роботи. Тут щось важко вичікувати. Селяни добре занють: “День рік годує!”

Побутує чимало забобонів, дотичних до городництва і християнських свят. Зокрема до Благовіщеня не торкалися (не орали) землі, бо “тоді нічого не зійде”. На Іллі не можна йти в поле, бо “святий хліб спалить блискавицею”... І знову ж – марновірство!

Навпаки, у батьків дружини садимо картоплю ще до Благовіщеня. Не дивуйтесь! Там піщані землі. Якщо рано не посадити, то нічого путнього не вродить. Зате до Спаса поле вже чисте. Завжди збираємо добрий врожай. Щодо Іллі, то о цій порі справді бувають грози, але їх аж ніяк не посилає святий пророк. Так само, як і Прокіп не палить кіп.

Церква застерігає: пересторогам вірить той, у кого слабка християнська віра. Тоді віддає себе не під опіку Божу, а лихому…

http://www.misionar.in.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Секти, культи, окультизм | Переглядів: 994 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: окультизм, марновірство, забобони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика