Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2011 » Вересень » 4 » Подружжя » Розлучення по-українськи
10:29
Розлучення по-українськи
Україна лідирує за кількістю розлучень серед європейських держав . Про це пише австрійська газета Die Presse. За її даними, на тисячу мешканців України припадає близько п’яти розривів шлюбів. Натомість у Міністерстві юстиції України не підтверджують цю інформацію. За його статистикою, на тисячу українців фіксують близько трьох розлучень. І в останні роки кількість розлучень зменшилася.

Україна не є лідером серед європейських держав за кількістю розлучень. На цьому наполягає директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова. За її даними, Україну можна назвати за цим показником міцним середняком на Старому континенті.

«Те, що я знаю про шлюбно-сімейні процеси, то не може такого бути. Якщо порівнювати Україну з Польщею, то, зрозуміло, що у нас ситуація гірша. Але якщо порівнювати з іншими слов’янськими країнами, навіть з Росією, то не гірша», – наголошує Елла Лібанова.

Офіційно кількість розлучень скорочується

Кількість розлучень в Україні стабільно скорочується останні 10 років. Про це повідомила головний спеціаліст Департаменту у справах цивільного стану громадян Міністерства юстиції Олександра Падучак. За даними Мінюсту, торік розірвали шлюб 126 тисяч подружжів. Укладених сімейний союзів було удвічі більше.

«Якщо порівняти з 2009 роком, то кількість розірваних шлюбів знизилася приблизно на 14%, а з 2008 роком – майже на 25%. Найкращі показники в Закарпатській області – на 4 шлюби одна реєстрація розірвання шлюбу. Тернопіль, Івано-Франківськ – одне розлучення на 3-3,5 шлюби. Загалом по Україні – на два шлюби одна реєстрація розірвання шлюбу», – поінформувала Олександра Падучак.

Проте кожен десятий шлюб – цивільний

Не варто переоцінювати той факт, що в Україні офіційно менше розривають шлюби, говорить психолог Людмила Шамрай. Адже все більше стає так званих цивільних шлюбів. За офіційними даними, не йде до РАГСу кожне десяте подружжя. Здебільшого це люди віком від 25 до 40 років.

«Насправді, за кількістю звернень стосовно цих проблем, я ніяк не можу зараз сказати, що родина в Україні стає кращою, міцнішою… Що більше кохання, більше поваги, більше розуміння…Скоріше за все – навпаки. Оці сімейні справжні цінності трішки деградують. Люди все частіше стикаються з проблемами, коли видно, що вони не вміють кохати, не вміють турбуватися одне про одного. Взагалі кохання виявляється в бажанні турбуватися про іншу людину. А цивільні, незареєстровані шлюби дуже часто розпадаються. І це відбувається саме через це: дуже багато такого – побутового егоїзму. Люди не вміють будувати ці стосунки», – пояснює психолог.

Для порівняння – в Італії з усіх пар, які живуть разом, лише 5% не одружені. Тобто офіційно феномен цивільних шлюбів стосується понад 600 тисяч осіб в країні із 60-мільйонним населенням.

Голівуд як популяризатор сімейних цінностей

У соціологічних опитуваннях більшість респондентів заявляють про неготовність створювати сім’ю через своє складне економічне становище. Директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова відкидає такий аргумент. При цьому вона посилається на досвід сусідки України – Польщі.

«Абсолютно не залежить від економічної ситуації. Більше за все він залежить від настанов населення. От, чому в Польщі традиційно розлучення доволі рідкісне явище? Тому що вони не такі як ми, на Паску й на Різдво, а, дійсно, віруюча нація, яка до церкви ходить не тому, що так заведено, а тому, що це є потреба душі. Церква принаймні не схвалює розлучень, тому вони там доволі рідкі. Настанова на сімейні цінності сьогодні в Україні принаймні не розвивається. Краще б демонстрували американські фільми, де схвалюються сімейні цінності. А у нас колишня дружина, при розлученні, говорить, що ти не будеш бачити свою дитину, не говорячи вже про батьків цього чоловіка. І це насправді так», – акцентує Елла Лібанова.

Шлюб треба зміцнювати щоденно

Економічна, соціальна політика держави впливає на число розлучень. Але цей вплив може спричинити і позитивні наслідки, зауважує економіст Олександр Жолудь.

«Наприклад, іноді у важкі часи люди роблять спробу триматися разом, тому розлучень менше. З іншого боку, можливо, у важкі часи людина, наприклад, їде на заробітки, що ми маємо в багатьох депресивних регіонах, тому родини начебто живуть окремо і відповідно це може спричиняти до збільшення розлучень», – зазначає економіст.

Актор Богдан Бенюк живе шлюбі понад 30 років, у нього троє дітей: дві дочки і син, а також є онук та онучка. За словами Богдана Бенюка, особливих таємниць міцного шлюбу немає – взаємоповага, відсутність намагань довести, хто головний у родині, відповідальність перед дітьми.

«Ми завжди говоримо, що коли є сім’я, то обов’язково має бути розподіл обов’язків: хто, чим займається. Мені здається, що всі мають займатися одним цілим. Внутрішні стосунки між людьми і родина мають існувати абсолютно на рівноправній основі. Має бути розуміння того, як підростають діти і що вони бачать. Наскільки їхні батьки чесно і не завуальовано не роблять такий самий «пасаж», як зараз роблять багато хто у нас в державі, коли ми заводимо словоблуддя і таким чином самі зсередини розрушуємо таку інституцію як сім’я», – каже Богдан Бенюк.

Європейськими державами, де найменше розлучаються, є Італія, Польща та Ірландія – у середньому менше одного розриву шлюбу на тисячу населення.

До речі, в Ірландії розлучатися дозволили 15 років тому. А на Мальті закон не дозволяє розлучення і зараз.

Наталка Коваленко, Олександр Лащенко

www.credo-ua.org



Схожі матеріали:

Категорія: Подружжя | Переглядів: 2003 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Україна, шлюб, сім'я, розлучення, Подружжя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика