Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2011 » Серпень » 6 » Подружжя » Як подолати страх перед одруженням
11:22
Як подолати страх перед одруженням
Дівчині трохи більше двадцяти років. Звичайно, їй хотілося б вийти заміж, створити власну сім'ю. Але вона не відчуває, що готова до одруження. Можливо, вона думає, що до неї ніколи не прийде це почуття. Проблема лише загострюється, коли її друзі, сестри й брати, особливо молодші за неї, створюють сім'ї...

А її все ще з'їдають сумніви. Чи варто їй взагалі зустрічатися з чоловіками? Можливо, краще перестати морочити голову собі і їм та навчитися жити самій, намагаючись принести користь суспільству? Але що станеться, якщо в якийсь момент вона зрозуміє, що все-таки потребує власної сім'ї, але буде вже пізно?..

Багатьом людям подібні страждання можуть здатись необґрунтованими. «Коли дівчині немає тридцяти, — скажуть вони, — вона може дозволити собі не прагнути заміжжя».

Сучасні моральні й соціальні засади такі, що шлюб вважається лише вибором на користь того чи іншого стилю життя. Деякі молоді люди, думаючи над тим, чи варто одружуватись, оцінюють, наскільки приємним для них буде життя в новій якості. І не задаються питанням: що ми можемо дати одне одному, будуючи повноцінне спільне життя?

Багато чоловіків і жінок переконують себе в тому, що не готові до одруження, незважаючи на те, що за віком вони цілком дозріли для цього.

Ось кілька причин, характерних для таких настроїв:

Бажання краще зрозуміти себе, розібратися в тому, чого люди хочуть від майбутнього.

Несформоване розуміння того, що вони очікують від партнера і від шлюбу в цілому.

Прагнення до мети, досягнення якої забирає багато часу й енергії і страх, що досягнути бажаного не вдасться, якщо відволіктися на серйозні відносини.

Відсутність відчуття, що людина встигла подорослішати і може взяти на себе відповідальність за інших людей.

Чоловіки й жінки, які не одружуються з однієї чи декількох викладених тут причин, чинять правильно. Для того, щоб одружитися, вони спочатку зобов'язані розв'язати свої ж проблеми і розвіяти свої сумніви.

Більшість людей можуть мобілізуватись, і протягом невеликого проміжку часу підготуватися до створення сім'ї. Однак досвід підказує, що в тих випадках, коли чоловік чи жінка пояснюють своє небажання одружуватися якоюсь примарною нерішучістю - можна із впевненістю констатувати, що тут, крім бажання подорослішати і знайти життєві цілі, ховається ще щось...

Найчастіше природне бажання одружитися або вийти заміж блокується однією або кількома невирішеними проблемами, з якими людині колись довелося зустрітися і які вона не зуміла здолати. У такій ситуації ми звичайно радимо сісти й написати на аркуші паперу всі аргументи, керуючись якими людина не відчуває бажання одружуватися. При цьому слід зафіксувати абсолютно всі страхи й сумніви — особливо ті, у яких існує боязнь зізнатися собі й іншим. Збережіть цей список, і через кілька днів перечитайте його.

Отже перелік проблем, що найчастіше зустрічаються.

Сімейне життя моїх батьків було просто огидним.

Я не уявляю собі, як чоловік і дружина повинні спілкуватися один з одним, і боюся, що повторю помилки батька й матері.

Людина, до якої я почував(-ла) глибокі почуття, зрадила мене.

Не знаю, чи зможу я коли-небудь знову вірити людям. Я не хочу ще раз відчути цей біль.

Мене бентежить моя зовнішність.

Мені здається, що я не зможу нікому сподобатися. Мені нестерпна думка про те, що мене кине людина, яку я полюблю.

Мене лякає думка про фізичну близькість (цю причину, як правило, згадують жертви сексуального насильства).

Я боюся заводити дітей, тому що в мене немає впевненості, що я зумію бути для них гідним батьком (матір'ю).

У мене було багато братів і сестер і стільки обов'язків, що тепер, ставши самостійним (самостійною), я не хочу знову бути заручником (заручницею) тих самих обставин.

Мої друзі розлучилися, і я боюся, що й із мною може статися те ж саме.

У дитинстві мене часто дражнили.

Нерідко однолітки знущалися наді мною. Тепер мені здається, що ніхто не буде ставитись до мене з повагою.

Мене лякає кількість обов'язків, які має виконувати подружжя.

Не думаю, що зможу з ними впоратися.

Я боюся, що мені доведеться вести спосіб життя, котрий мені не до душі.

Я не знаю, чого хочу і не впевнений (-а), що колись це зрозумію.

Склавши й перечитавши свій список, ви можете перейти до другої частини вправи. Її суть у тому, щоб уважно вивчити кожну зафіксовану на папері проблему й постаратися знайти її вирішення. Для цього може знадобитися багато часу. Але іншого шляху у вас немає — тільки так ви зможете подолати ті психологічні бар'єри, що заважають вам створити сім'ю.

Наприклад, якщо одна із причин, що перешкоджають одруженню — невдалі відносини між вашими батьками - вам треба постаратися вияснити, як спілкуються один з одним чоловік і дружина в благополучних сім'ях. Для цього познайомтесь з кількома сімейними парами, у яких подружжя мирно вирішує сімейні проблеми. Допоможуть вам у цьому й книги про сімейне життя. Можна також записатися на семінари з розвитку навиків спілкування в шлюбі, вирішення конфліктів і управлінню негативними емоціями.

Головна мета цієї вправи полягає в тому, щоб знайти вирішення для кожної проблеми, що заважає вам завести сім'ю. Навіть якщо деякі питання виглядають для вас занадто складними, болісними чи лякливими – не здавайтесь. У крайньому випадку, зверніться до фахівця, який допоможе подолати ваші страхи й побоювання. Зрозуміло, нікому не хочеться ворушити минуле й по-новому переживати ті душевні травми, котрі витравили з вас бажання одружуватися. Люди, які намагаються впоратися з негативним досвідом, зазвичай будують різні захисні «стіни». Вони навряд чи захочуть їх руйнувати, знаючи, що без них доведеться віч-на-віч зустрітися з тим, від чого вони й так довго і ретельно відгороджувалися. Але пам'ятайте, що насправді ці «стіни» — лише ілюзія звільнення від пережитого.

Ви по-справжньому звільнитеся, якщо зумієте подолати бар'єри, дивлячись правді в очі й розширюючи свій кругозір. І нехай вас не лякає, що на зцілення отриманих у минулому емоційних травм буде потрібно досить багато часу й моральних, а часом і фізичних зусиль.

Якщо ви будете ходити на побачення, не розібравшись із собою, багато людей, з якими ви познайомитеся, прагнучи створення сім'ї, можуть відчути себе обманутими. Крім того, безглузді зустрічі заберуть у вас душевні сили, які так потрібні вам для подолання внутрішніх проблем.

Для того, щоб вам було легше пережити цю життєву смугу, постарайтеся знайти натхнення в інших сферах життя. Більшість самотніх людей у процесі пошуків своєї «другої половини» встигають зробити кар'єру, мають цікаві захоплення, купу друзів й беруть активну участь у суспільному житті. Життя не повинне зупинятися тільки тому, що ви не готові одружитися. Проте прагнення до створення сім'ї повинне займати у вашому серці важливе місце.

Є ще одне питання, на яке ніхто поки не знайшов відповіді: чому так багато людей, які бажають одружитися й готових до цього, ніяк не можуть знайти саме ту людину?

У минулому людям доводилося мати справу з такими напастями, як голод, смертельні хвороби, погроми...

Але шлюб ніколи не був для них серйозною проблемою.

Сьогодні, в порівнянні з минулим, ми багаті, здорові, і знаходимось у відносній безпеці. Проте проблеми кохання й шлюбу стали для багатьох з нас практично нерозв'язними. Ми можемо тільки здогадуватися про причини такої кризи самотності. Однак у будь-якому разі для нашого покоління - це одне з найболючіших випробувань...

www.livingrosary.org.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Подружжя | Переглядів: 2136 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: шлюб, одруження, сім'я, для молоді, вийти заміж, Подружжя, страх | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика