Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2011 » Жовтень » 5 » Підпілля, історія УГКЦ » Уподібнені до Пресвятої Родини
11:37
Уподібнені до Пресвятої Родини
Згромадження Сестер Пресвятої Родини (ЗСПР) заснувала Тереза – Текля Юзефів у 1911 році у с. Гошів Долинського району Станиславівської (нині — Івано-Франківської) області. Співзасновником Згромадження був о. Олександр Дикий.

Одна із сестер, що зараз проживає у Гошівському монастирі, каже, що Митрополит Андрей Шептицький дав назву Згромадженню «Пресвята Родина» і сказав: «Щоб ви були уподібнені до Пресвятої Родини, що не мала свого дому, жила в убожестві». Воно так і було. Наслідуючи убогого Христа, сестри жили дуже просто, між ними була згода, любов і послух.

Монастир побудували біля підніжжя Ясної Гори. Сюди могли зайти всі дівчата, які хотіли служити Господу,  і бідні, і багаті. Основною діяльністю сестер була праця в захоронках (це було щось подібне до дитячих садочків, якими опікувалися монахині). У 1936 році налічувалося 10 таких захоронок. Зранку батьки приводили дітей і аж ввечері забирали. Монахині доглядали їх, виховували у християнському дусі. Сестри також підготовляли дітей до Першого Святого Причастя, катехизували молодь, працювали  в лікарнях, відвідували хворих, дбали за прикрасу церков, шили, вишивали церковні ризи, виробляли квіти, провадили церковні бібліотеки. Село Гошів – це відпустове місце, яке дуже часто відвідували паломники. Монахині допомагали їм, брали на ніч, годували. Також на той час було багато дітей-сиріт, яким сестри замінювали батьків, а монастир Пресвятої Родини ставав для них притулком.

У тяжкий період УГКЦ, а саме у 1950 році, НКВС у Гошеві арештували всіх сестер, в тому числі і Головну Настоятельку, та вивезли в Сибір. На засланні сестри перебували до 1956 року. Жорстока більшовицька влада не зламала монахинь. Їхня глибока віра і любов до Господа Бога допомагали пережити часи лихоліття. Сестри вистояли. Вийшовши з підпілля, почали духовне відродження. Відновлювали монастирі, оживляти духовність, проводили реколекції, навчання. На той час Згромадження налічувало 99 сестер.

У Гошівському монастирі радянська вдала зробила лікарню. Сестри намагалися повернути будівлю, але їм не вдалося. Вони дуже хотіли мати на цій «материнській» землі свій монастир і їм виділили територію для забудови. У 1991 році почали будівництво, яке тривало вісімнадцять років. Цей монастир є дуже великим і функціонує як реколекційний дім. Сюди приїжджають діти, молодь, подружні пари, дорослі, щоб відновити духовні сили, укріпити віру. Приїжджають і священики, монахи, монахині, щоб з молитвою і мовчанням бути наодинці з Господом. Часто в обителі сестер Пресвятої Родини гостюють паломники, які приходять до Богородиці на Ясну Гору.

У цьому монастирі є вісім сестер, а у цілому Згромадженні — сімдесят, які працюють у різних містах Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини, Хмельниччини, Закарпаття. У м. Бібрка Згромадження відкрило дитячий будинок сімейного типу, де сестри з великою турботою опікуються дітьми-сиротами.

На сьогодні Згромадження налічує дванадцять домів і осідків. Головний дім Згромадження розташований у Львові, у Тернополі – формаційний дім-новіціят.

Згідно з Конституцією ЗСПР метою Згромадження є практикувати життям Євангельські ради за прикладом  Пресвятої Родини, а харизмою — всебічно виконувати апостольську працю згідно з актуальними побажаннями Церкви: праця з родинами, християнське виховання дітей та молоді, опіка над сиротами, обслуга хворих.

Сестри працюють у лікарнях, школах, готують дітей до Першого Святого Причастя, опікуються тими, хто потребує допомоги, катехизують, провадять біблійні зустрічі, пишуть ікони, різьблять. Особливе місце займає місійна та соціальна праця сестер і служіння згідно з потребами Церкви у Києві, Хмельницькому та Міжгір’ї.

Ми живемо кожен у своїх щоденних клопотах, турботах, переживаннях. Земне життя – це вічність днів і різних подій у них. Шумно і не спокійно виглядає наша земля, якщо уявити себе над нею, і тільки ті місця, де живе Господь, з яких лине молитва і любов, є острівцями спокою і тиші. Ігор Гургула, журналіст, письменник у книжці «День над ніччю» пише, що монастирі – це тихі гавані людського духу серед розбурханого житейського моря. Колись одна монахиня сказала, що жити у монастирі – це ніби жити у раю, бо там у кивоті дуже близько і завжди є справжній, живий Бог, з Яким ми щодня можемо поговорити, і навіть більше – прийняти до свого серця. Тому й не дивно, що, переступаючи поріг монастиря, тебе наповнює дивне відчуття спокою, радості і любові.

Віра Дідух
novazorya.if.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Підпілля, історія УГКЦ | Переглядів: 2029 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: монахині, пресвята Родина, Гошівський монастир, ПІДПІЛЛЯ УГКЦ, монастир, Гошів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика