Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2011 » Грудень » 12 » Повчання, настанови » Здоров’я – дар Божий
21:47
Здоров’я – дар Божий

Слово здоров’я, без сумніву належить до слів, які приємно сприймаються усіма людьми. У розмовах серед людей, слово здоров’я часто вживається. На різноманітних святкових заходах, найперше бажають здоров’я. Із певністю можна сказати, що здоров’я є дорогоцінним скарбом для кожної людини, скарбом який походить від самого Бога, є Його Даром. Здоров’я - це дар Божий, який дарується нам із народження. Бог доручає людині дар здоров’я у відповідальне розпорядження, але не дає права розпоряджатися ним як-небудь. Природний вроджений інстинкт самозбереження робить уже людину, бути готовою до її обов’язку відповідальності за життя і здоров’я. Св. Павло навчає, що: ”Ніхто ж ніколи не ненавидів свого тіла, навпаки він його годує і піклується ним, як і Христос Церквою” (Еф. 5,20). Кожний із нас має обов’язок відповідально підходити до збереження життя, здоров’я та має передбачати усе те, що є необхідним для цієї цілі: їжу, одяг, хату, відпочинок. Кожна людина зобов’язана віддаляти від себе і від інших, усе те, що може спричинити шкоду життю і здоров’ю, а коли здоров’я є ослаблене, ми маємо обов’язок до відновлення його із методами підходящими.

Виникає запитання, як саме можемо визначити здоров’я. Багато людей думають, що вони є здоровими, коли у них є відсутня хвороба, тобто існує фізична повноцінність, коли почуваються тілесно добре. У такій думці не враховується таких вимірів особи, як психічний, духовний, суспільний, а обмежується тільки  фізичним. Натомість, особа вважається настільки  здоровою, наскільки вона спроможна жити у в пізнаваному і вільному світі, спрямовуючи усю свою енергію, на реалізацію місії, яка їй притаманна у кожній конкретній ситуації, у якій вона знаходиться, чи у щасливій, чи в болісній. Від стану здоров’я людини залежить не тільки якість  її фізичної активності, а у великій мірі також і стан її духовного, психічного і морального життя. Особливо потрібно пам’ятати, що здоров’я безпосередньо пов’язується із поведінкою людини, хоча існують такі хвороби, які «падають як сніг на голову» та не завжди залежать від поведінки чи індивідуального вибору людини, проте правдою є також те, що багато хвороб, є наслідком невідповідальної людської поведінки. Власне гріх є основною причиною таких хвороб.

Алкоголізм, власне є цією хворобою, яка випливає із необдуманої людської поведінки. Серед зловживань різноманітними шкідливими речовинами, зловживання алкогольними напоями займає провідне місце не тільки в Україні, але також у світі. На превеликий жаль, суспільство ставиться із невиправданою толерантністю до цього явища, а навіть більше того, докладає багато зусиль, щоб приховати явну шкідливість алкоголю, який в різний час набуває різних форм, від убогого пияцтва селян і робітників, до алкоголізму урбанізованого, від якого великою мірою потерпають жінки і підлітки.

Протягом останніх років ми спостерігаємо швидке зростання споживанню алкоголю серед жінок і підлітків, як також збільшення кількості узалежнених від алкоголю людей у віці до двадцяти років. В Україні досить швидко зростає пивний алкоголізм, який найбільше вражає молодь, роблячи їх рабами алкоголю. Часто усе починається із невинного кухля пива. Хоча пиво не є міцним алкогольним напоєм, але в молодої людини швидко виникає залежність від нього. Молекули алкоголю настільки малі, що миттєво потрапляють у кров та розходяться по цілому організму, опиняється в мозкові, викликаючи розлади у його функціонуванні. Алкоголь, який потрапляє в молодий організм викликає сповільнення росту, послаблення пам’яті, утруднює логічне мислення. Лікування молодих від узалежнення алкоголю є дуже складним, тому надзвичайно важливо не допустити до виникнення хвороби алкоголізму.

Основною причиною вживання психотропних речовин серед молоді є те, що вона шукає ілюзії кращого життя, молодь занурюється в ментальність суспільства, у якому задоволення шукається за будь-яку ціну, але таке задоволення переважно є шкідливим для здоров’я. Також це є проблемою браком виховання у сім’ї до основоположних цінностей людського життя.

Необхідно пам’ятати, що зловживання алкогольними напоями, може призводити до різних наслідків, тяжкість яких залежить від кількості випитого та від того, що саме споживали, це передовсім фізичні наслідки (симптоми алкогольної інтоксикації), психологічні (психічна залежність від алкоголю, зміни в настрої, неспроможність зосередитися і втрата пам’яті), особисті (нездатність належно виконувати свої обов’язки у сім’ї, на роботі чи в освітніх закладах; небезпечна поведінка як по відношенню до себе так і оточуючих). Отже зловживання алкогольними напоями призводить до тяжких наслідків для здоров’я, а тим самим людина втрачає дорогоцінний дар від Бога, сама себе позбавляє цього дару, який за гроші повернути не можна і за це людина несе відповідальність перед Богом.

Першочергове завдання для Церкви та держави, це виховання поваги до здоров’я, необхідно виховувати в людях уміння керувати собою і відповідати за свою поведінку. Виховання має допомогти особі або взагалі не вдаватися до ризикованої поведінки, а якщо втягнулася, змінити її, а це цілком можливо із Богом. Отож не легковажмо здоров’ям, бо воно насправді є великим даром Божим.

livingrosary.org.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Повчання, настанови | Переглядів: 1644 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: здоров'я, настанови, алкоголізм, Залежність, повчання, суспільство, шкода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика