Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2014 » Листопад » 14 » Наука Церкви » Чистилище, таємниця Божого Правосуддя
08:40
Чистилище, таємниця Божого Правосуддя

Чистилище в плані Божому

Чистилище посідає важливе місце в нашій святій релігії: це одна з головних складових частин діяння Ісуса Христа, яка відіграє суттєву роль у спасінні людини.

Слід розуміти, що Свята Церква Божа, яку ми розглянемо як єдине ціле, складається з трьох частин: Церква Воююча, Церква Тріумфуюча і Церква Терпляча, або Чистилище. Ця потрійна Церква становить собою Містичне Тіло Ісуса Христа, і душі в Чистилищі - такі ж члени Його, як і вірні на Землі і вибрані на Небесах. В Євангелії Церква зазвичай називається Царством Небесним, а Чистилище, як і небеса і земна Церква, - це провінція цього просторого царства.

Ці три Церкви-сестри перебувають у безперервному зв'язку між собою, у тому зв'язку, який ми називаємо Спілкуванням Святих. Ці стосунки, цей зв'язок існує саме для того, щоб провадити душі до вічної слави, до остаточної мети, до якої прагнуть усі вибрані. Ці три Церкви разом сприяють заселенню людьми Небес, Вічного Міста, славного Єрусалима.

Яка ж це праця, що її ми, члени Воюючої Церкви, повинні виконати для душ у Чистилищі? Ми повинні полегшувати їхні терпіння. Бог доручив нам ключі від тієї містичної тюрми: це молитви за померлих, діяльне співчуття до душ у Чистилищі.

Молитва за померлих - Страх і впевненість

Молитви, жертви і заупокійні набоженства є частиною християнської набожності; діяльне співчуття до душ у Чистилищі - це ревність, яку Дух Святий дає серцям вірних разом із милосердям. "Яка свята і побожна думка, - говорить Святе Письмо, - молитися за померлих, щоб їм звільнитися від гріха" (II Мак. 12, 45).

В ідеалі діяльне співчуття до душ у Чистилищі має отримувати натхнення і від духа страху, і від духа впевненості. Святість Бога вселяє в нас спасенний страх, так само і Його справедливість; Його нескінченне милосердя дає нам безмежну впевненість.

Бог - це святість ще більшою мірою, ніж сонце - це світло, і навіть тінь гріха не встоїться перед Його лицем. "Очі Твої занадто чисті, говорить пророк, щоб на зло глядіти..." (Ав.1, 13). Коли у творінні проявляється беззаконня, святість Бога вимагає спокутування, і коли спокутування здійснюється з усією суворістю правосуддя, це вселяє жах. Саме з цієї причини Писання каже "святе й страшне Його ім'я..." (Пс. 111, 9), так ніби воно (Писання) говорило б, що Його правосуддя жахливе тому, що безмежна Його святість.

Правосуддя (справедливість) Бога вселяє жах, воно карає з величезною суворістю навіть за найменший переступ. Сенс полягає в тому, що ці переступи, незначні на наш погляд, зовсім не є такими в очах Бога. Найменший гріх нескінченно неприємний Богові; найменший злочин вимагає величезного спокутування, бо він ображає безмежну святість. Це пояснює жахливий тягар страждань після смерті і має пройняти нас святим страхом. Цей страх перед Чистилищем - спасенний страх, його вплив полягає не лише в натхненні до милосердного співтерпіння з бідними терплячими душами, але й у постійному прагненні до нашого особистого духовного добра. Думай про вогонь Чистилища, і ти почнеш докладати зусиль, щоб уникати найменших провин; думай про вогонь Чистилища - і почнеш практикувати покаяння (каяття), лише б винагородити Божественну Справедливість на цьому світі, а не на тому.

Проте слід все ж надмірного страху й не втрачати впевненості Не забуваймо ж про милосердя Господнє, яке не менш безконечне ніж Його Справедливість. "Бо Твоя милість аж до неба велика", - каже пророк (Пс. 108, 5). І в іншому місці "Ласкавий і милосердний, повільний до гніву і милістю великий" (Пс. 145 8). Ця невимовна милість повинна заспокоїти найбільші побоювання сповнити нас святою впевненістю згідно зі словами: "In te, Domine, speravi, non confundar in aeternum" - "До Тебе, Господи, я прибігаю, не дай осоромитися повіки" (Пс. 71, 1)

Якщо ми натхненні цим подвійним почуттям, якщо наша довіра до Божого Милосердя не поступається страхові перед Божественною Справедливістю, ми повинні мати справжнього духа вірності душам у Чистилищі.

Це подвійне почуття природно випливає з правильного розуміння догми про Чистилище - догми, яка містить подвійну таємницю Справедливості (Правосуддя) і Милосердя; Справедливість, яка карає, Милосердя, яке прощає. Усе це становить той двоякий погляд, згідно з яким ми збираємося розглянути Чистилище й розтлумачити цю доктрину.

Греко-Католицька Традиція №11(195), листопад 2013 р.Б. / http://www.saintjosaphat.org



Схожі матеріали:

Категорія: Наука Церкви | Переглядів: 1384 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: таємниця, правосуддя, чистилище, наука Церкви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика