Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2012 » Лютий » 27 » Повчання, настанови » Покаяння та сповідь
22:04
Покаяння та сповідь
Сповідь - це не просто бесіда про свої недоліки, сумніви, це не повідомлення священику про себе. Ми перебуваємо в гріху. Такий стан інакше не назвеш, як тяжкою недугою. Але проти сильної недуги повинен бути й сильний засіб. Цей засіб полягає в Таїнстві Покаяння, тобто в Таїнстві, в якому Господь прощає беззаконній людині її гріхи.

Устами великих пророків Нафана, Давида, Іони та інших, Слово Боже кликало і кличе нас до покаяння. Предтеча Господній Іоанн, і Сам Господь наш Ісус Христос додають «Покайтесь, бо наблизилося Царство Небесне!»

Покаянням виправдано митаря, дістала прощення грішниця, покаяння відкрило благорозумному розбійнику двері Раю, покаянням було прощено й відновлено в апостольському званні зрікшогося апостола Петра. З покаянням відкриваються для віруючого двері в церковний світ та, зрештою, двері до Раю.

Грецьке слово «покаяння» — «метанонія», означає переродження, відновлення. Покаяння— це Таїнство, в якому той, хто сповідує свої гріхи, при зовнішньому відпущенні гріхів від священика, невидимо звільняється від них Самим Ісусом Христом. Спаситель дав апостолам, а через них єпископам і священикам владу прощати гріхи: «Прийміть Духа Святого. Кому відпустите гріхи, тому відпустяться, на кому залишите, залишаться». Виконуючи це веління Христа, апостоли здійснювали Таїнство Покаяння: «Багато з тих, що увірували, приходили, сповідаючи й відкриваючи діла свої». Хоч яким б великим не був гріх, милосердя Боже нескінченне. Господь не хоче смерті грішника.

Ми перебуваємо в гріху. Такий стан інакше не назвеш, як тяжкою недугою. Але проти сильної недуги повинен бути й сильний засіб. Цей засіб полягає в Таїнстві Покаяння, тобто в Таїнстві, в якому Господь прощає беззаконній людині її гріхи. Однак, щоб одержати прощення гріхів, необхідно з жалем і смутком думати про них, усвідомлювати свою провину перед Богом і недостоїнство перед Ним. Головна умова покаяння - це виправити життя, примиритися з усіма і сподіватися на милосердя Боже.

Що ж вимагається від того, хто підходить до Таїнства Сповіді? Що необхідно для того, щоб покаяння було істинним, богоугодним і душеспасительним? Той, хто кається, повинен усвідомити свою гріховність, твердо прагнути виправити своє життя, вірити у Христа і сподіватися на Його милосердя.

Особливе благовоління Боже і прощення гріхів той, хто кається, одержує за любов до Бога і ближнього. Аби мати цю любов, необхідна глибока віра у Христа як Іскупителя: «Про Нього всі пророки свідчать, що всякий віруючий у Нього одержить відпущення гріхів іменем Його».

Таїнство Покаяння, встановлене Господом Ісусом Христом, відбувається законно висвяченим священиком у Церкві. Кожен християнин зобов’язаний якнайчастіше сповідатися, тому що сповідання гріхів охороняє та підтримує благочестивий спосіб життя. Благодать Божа, що діє в Таїнстві Покаяння, допомагає людині стати чутливою до своїх гріхів і немощів, не так легко піддаватися гріху і зміцнюватися в щирій вірі. Церква та всі її настанови стають для неї рідними та близькими.

Сповідь - це не просто бесіда про свої недоліки, сумніви, це не повідомлення священику про себе. Сповідь - це Таїнство, а не просто благочестивий звичай. Це гаряче покаяння серця, спрага очищення, що здійснюється від відчуття святині. Каяття - перша ступінь святості, а нечутливість - це перебування поза святістю, поза Богом.

Першою справою для того, хто готується до сповіді, повинно бути випробування серця. Для цього необхідно кілька днів готуватися - говіти. Більше молитися, читати Святе Письмо й настанови святих отців. Священику сповідник повинен принести не список гріхів, а покаянне почуття; не детальну розповідь про своє життя, а сердечну скорботу про свою гріховність.

Знак же здійсненого покаяння - почуття легкості, чистоти, невимовної радості, коли гріх здається таким само важким і неможливим, як перед тим була ця радість. І навіть якщо немає почуття полегшення, відродження, треба мати силу повернутися до сповіді, до кінця звільнити свою душу від нечистоти, мужньо витягти всі беззаконня, усі скверни - без приховування, прикрас, очистити її від чорноти і бруду. Той, хто прагне цього, завжди матиме успіх!

"Розсіянный ум мій собери Господи, и обледеніле серце очисти, як Петру, дай мені покаяня, як митарю - воздыханіе і якоже блудниці - сльози".

archiv.orthodox.org.ua


Схожі матеріали:

Категорія: Повчання, настанови | Переглядів: 2048 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: покаяння, піст, Сповідь, великий піст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика