Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу

Головна » 2010 » Вересень » 15 » Суспільні проблеми » Проблеми підлітків не повинні залишатися без уваги дорослих
02:33
Проблеми підлітків не повинні залишатися без уваги дорослих

Самогубство — жорстока реальність сьогодення. Факт суїциду —­ це завжди жахлива подія для суспільства. Але що може бути трагічнішим за добровільну смерть молодої людини, перед якою, здавалося б, лежало життя, повне надій і сподівань? Кількість випадків самогубств серед підлітків у всьому світі зростає. Чому? Які приховані чинники цього? Як протидіяти прагненню вкоротити собі віку? Саме над вирішенням цієї проблеми працювали учасники міського методичного об’єднання практичних психологів і соціальних педагогів системи освіти міста напередодні нового навчального року. Сюди були запрошені настоятель церкви Різдва Пресвятої Бффогородиці Федір Мороз, представники служби у справах дітей, центру соціальних служб, відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх.

Життя є даром від Бога. Але, безумовно, інколи воно здається радше тягарем, аніж даром. Головною причиною цього, наголошувалося на методоб’єднанні, є егоцентризм та агресія оточення, що породжує втрату життєвого змісту, зневіру у змінах на краще, втому від нескінченної низки проблем та руйнівних для психіки стресів.

Підлітковий вік (12-18 років) найбільш небезпечний для життя дитини. Діти в цьому віці дуже емоційні, надзвичайно важко переносять стресові ситуації, болісно реагують на образи, несправедливість, на реалії життя, коли їм пропагуються одні істини, а в житті вони зустрічаються з іншими. Суїцидальна поведінка — це фактично не тільки крик про допомогу, реакція на несправедливість, а й відповідь на глибинні переживання людини, визнання свого безсилля, розгубленості перед тим, що для тебе дуже важливо. Актуальним є те, що з тих чи інших причин дитина не спроможна вирішити (або думає, що неспроможна) ті чи інші проблеми. Фактори, які це провокують, не соціальні чи побутові, як це буває у дорослих, а пов’язані з відношенням у сім’ї, школі, в колі друзів і товаришів, до того ж більше 80% дітей є абсолютно здоровими у психічному плані, наголосила лікар-психіатр дитячого відділення обласної психоневрологічної лікарні №3 Валентина Арциховська.

Щодо окремих рушійних сил суїцидальних проявів серед молодого покоління, наголошувалося на методоб’єднанні, домінуючим фактором стає недостатність батьківської уваги та належного нагляду. Діти здебільшого залишаються сам на сам зі своїми проблемами та душевними переживаннями. Батьки потрапляють у рабство матеріалізму та кар’єризму, які їм навязує сучасне суспільство. Вони так багато часу присвячують зароблянню грошей, що в них зовсім не залишається часу на своїх дітей.

Так, батьки рідко бувають удома. Діти дуже часто повертаються зі школи у порожній будинок або квартиру. Коли ж батьки приходять, то вони вже занадто втомлені, а їхні думки все ще зайняті своїми справами. Позбавлені достатнього спілкування з рідними, діти поступово стають відчуженими, нетовариськими, важковиховуваними та потайними. Нерідко провокує все недоброзичлива домашня атмосфера, потайні конфлікти, грубощі, антагонізм членів сім’ї. Якщо до цього додається аналогічне становище у школі, психіка дитини може не витримати перенапруження. Втрачається спроможність тверезо оцінювати ситуацію.

Крім того, чимало батьків не цікавляться дозвіллям дітей, у результаті чого останні попадають у полон телевізора чи комп’ютера. При цьому батьки не беруть до уваги сильного впливу засобів масової інформації, які останнім часом культивують погляд на самогубство як на прийнятний шлях виходу із кризових ситуацій, смакують пов’язані з цим питанням переживання.

Про що ж свідчать результати досліджень практичних психологів загальноосвітніх навчальних закладів міста, які другий рік поспіль за методикою М.Горської вивчали характерологічні особливості учнів, їх самооцінку психічних станів, вираження і схильність до суїцидальної поведінки? Як повідомила методист міського методичного кабінету Іванна Гриців, згідно з отриманими результатами, рівень схильності калуських школярів до суїцидальних тенденцій ще достатньо високий — 13 відсотків із 519 продіагностованих. Також насторожує те, що на запитання «Як Ви ставитесь до самогубства?» із 436 школярів 2 відсотки обрали відповідь «самогубство допустиме в окремих випадках», а 6-ти відсоткам дітей важко висловити свою думку щодо ставлення до самогубства.

Йшла мова й про те, що останнім часом причиною самогубства є завищені вимоги батьків до навчання дитини, які постійно формують в неї думку про те, що вона має бути найкращою, а для багатьох підлітків це непосильна ноша. А як її скинути з плечей? Дуже просто — скинути разом з цим невдалим життям. Зауважено, що число депресій у підлітків пропорційне з рівнем успішності школярів, особливо старшого віку, і лідерство в цьому списку тримають саме відмінники, які не витримують психологічного тиску з боку батьків, школи, виснаження нервової системи. Тому й виникає безпорадність у подоланні даної проблеми, яка є причиною суїцидів перед екзаменами: «Я не виправдала сподівань батьків, вчителів, я знесилена, а значить не достойна жити». Це може бути тією останньою краплею, коли підлітку здається, що весь світ налаштований проти нього.

Дарія МЕЛЬНИК

Рекомендації батькам: будьте відкриті перед своїми дітьми, демонструйте свою любов, ніжність, турботу; згадайте себе у віці 12-16 років, свої емоції і проблеми, і тоді Ви зможете вирішити багато проблем власних дітей. Нехай проблеми Вашої дитини не здаються Вам дрібницями і не вартими уваги. Дитина потребує підтримки близької їй людини: нехай дитина знає, що може звернутися до Вас з будь-якого приводу і в будь-який час і що її зрозуміють та не принизять. Довіряйте своїй дитині, показуйте, що вона потрібна Вам, що вона — сенс Вашого життя: тільки це може зупинити дитину від необдуманого вчинку. Будь-яка зміна в поведінці дитини —­ це сигнал тривоги. Не чекайте, що все пройде само по собі, зупиніть це. Зверніться до психолога!

Рекомендації дітям: якщо у Вас зіпсований настрій, світ став сірим, втратив кольори, все навколо Вас втрачає сенс, у Вас порушений сон, Ви невпевнені в собі —­ поділіться своїми проблемами з дорослими, з тими, кому Ви довіряєте (рідні, близькі люди, психологи, вчителі, старші друзі). Не вирішуйте свої проблеми вже і негайно, коли емоції переповнюють Вас, порахуйте до 100, сядьте, заспокійтесь і знову ж таки зверніться за порадою до дорослих, їх життєвий досвід і розуміння допоможе Вам. Перед тим, як вирішувати проблеми, подумайте, за що Ви караєте своїх рідних і близьких, які люблять Вас, які не уявляють свого життя без Вас.

www.dzvony.if.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Суспільні проблеми | Переглядів: 1445 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: суіцид, батьки і діти, самогубство, підлітки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика