Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Вересень » 16 » Суспільні проблеми » Поради батькам маленьких першокласників
00:11
Поради батькам маленьких першокласників

Кілька днів тому у всіх школах України продзеленчав Перший дзвінок. Для багатьох дітей він і справді став першим. А школа — новий світ для дитини з певним колом обов’язків та вимог, із зміною поняття "хочу” на поняття "треба”. Що робити батькам, щоб радість знайомства дитини зі школою не змінилася розчаруванням? Адже успішність шкільного навчання у великій мірі залежить від того, як вона ставиться до школи, наскільки контактує з дорослими, як поводиться у конфліктних ситуаціях. Поради батькам першокласників дає на сторінках нашого видання Світлана ПРОБОЇВ, практичний психолог Кропивницької ЗОШ І-ІІ ст.

— У школі, — розповідає Світлана Пробоїв, — дитина усвідомлює різнобічність людського життя, особливості стосунків між однолітками. Завдання, доручені колективом, дитина старається виконувати ретельно. Цей процес психічного розвитку являє собою велике навантаження для неї; тому не дивно, що протягом цього періоду діти постійно перебувають у стані психічного напруження, що проявляється в несподівано різних реакціях (вибух плачу, гніву, блазнювання). Щоб зняти емоційну напругу, потрібно дотримуватися кількох простих правил.

* Насамперед, не забувайте про тілесний контакт з дитиною — голубте. Для неї зараз це дуже важливо. Знаходьте радість у спілкуванні з дитиною. Розмовляйте з дитиною, розвивайте її мовлення. Цікавтеся справами та проблемами дитини.

* Обговорюйте з дитиною ті правила і норми, з якими вона зустрілася в школі. Пояснюйте їхню необхідність і доцільність.

* Ваша дитина прийшла в школу, щоб вчитися. Коли людина вчиться, у неї може щось не відразу виходити — це природно. Дитина має право на помилку.

* Підтримайте першокласника в його бажанні досягти успіху. У кожній роботі обов’язково знайдіть за що можна було б його похвалити. Пам’ятайте, що похвала й емоційна підтримка здатні помітно підвищити інтелектуальні досягнення людини.

* Навчання — це нелегка і відповідальна праця. Відвідування школи істотно змінює життя дитини, але воно не повинно позбавляти її різноманітності, радості, гри. У першокласника повинно залишатися достатньо часу для відпочинку. Так, батькам доведеться обмежити перегляд телепередач, ігор на комп’ютері. Але забороняти зовсім не можна, інакше дитина тільки й думатиме про те, що через школу вона не може займатися улюбленими справами.

* Виконання домашніх завдань батьки повинні організовувати так, щоб вони займали якнайменше часу. Неправі ті батьки, які змушують дітей після занять в школі годинами займатись музикою, шахами тощо в чотирьох стінах без свіжого повітря. Діти-відмінники з блідим обличчям та тендітним здоров’ям навряд чи будуть щасливими в житті.

* Дитині шкільного віку, починаючи з перших класів, необхідно забезпечити робоче місце чи кімнату, де вона б могла тримати книжки та вчити уроки. В кімнаті, де дитина вчить уроки, світло не повинно стомлювати зір. Не можна використовувати неонові лампи. Робоча лампа повинна мати 100 Ват і має стояти зліва.

* Дитину треба навчити правильно сидіти за столом чи партою. Книги та зошити школярі молодших класів повинні носити в ранці за спиною, щоб запобігти розвитку сколіозу. У дитини, яка пішла в школу, батьки повинні закріпляти й удосконалювати елементарні гігієнічні навички, які дитина одержала за 6 років свого життя. Батьки повинні слідкувати, щоб шкільна одежа була після школи ретельно складена або повішена, черевики або туфлі почищені, сорочка мала чистий комірець та манжети.

* Вранці будіть дитину спокійно, з усмішкою та лагідним словом. Не підганяйте, розраховувати час — це ваш обов’язок, якщо ви цю проблему не вирішили — провини дитини в цьому немає. Проводжаючи дитину до школи, побажайте їй успіхів, скажіть кілька лагідних слів, без застережень: "Дивись, поводь себе гарно!”, "Щоб не було поганих оцінок” та таке інше. Не налаштовуйте її на погане.

* Забудьте фразу "Що ти сьогодні отримав?!", а краще запитайте: "Про що нове ти сьогодні дізнався?”. Зустрічайте дитину спокійно, не сипте на неї тисячу запитань, дайте їй можливість розслабитися (згадайте, як вам буває важко після напруженого дня).

* Зауваження вчителя вислуховуйте без присутності дитини. Вислухавши, не поспішайте влаштовувати сварку. Говоріть з дитиною спокійно.

* Після школи не змушуйте дитину одразу сідати за виконання завдань, необхідно 1,5 години відпочити. Найоптимальніший час для виконання завдань — з 15 до 17 години. Під час виконання завдань не стійте над дитиною, дайте їй попрацювати самостійно. А коли буде потрібна ваша допомога, то без крику, вживаючи слова "не хвилюйся”, "ти все вмієш”, "давай поміркуємо разом”, "згадай, як пояснював учитель”, допоможіть дитині.

* Завжди будьте уважними до стану здоров’я дитини, коли щось її турбує: головний біль, поганий загальний стан. Найчастіше це об’єктивні показники втоми, перевантаження.

* Знайте, що навіть великі діти (7-8 років) люблять казки, особливо перед сном, або пісню, лагідні слова. Не лінуйтесь цього робити. Це їх заспокоює, знімає денну напругу, допомагає спокійно заснути і відпочити.

* У жодному разі не ставте ваші стосунки з дитиною в залежність від її успішності. Гарні довірливі стосунки і усвідомлення того, що дитина завжди може розраховувати на Вашу підтримку, допоможуть їй налаштуватися на успіх з початку нового навчального дня. Дитина ає відчувати, що ви завжди її любите, завжди допоможе та підтримаєте.

Поради слухала Наталія ПАВЛЕЧКО

visti-kalush.com.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Суспільні проблеми | Переглядів: 1736 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: виховання дітей, школа, поради першокласникам, школярі, батьки і діти, поради батькам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика