Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2012 » Липень » 18 » Подружжя » Про виховання в дітях цнотливості
20:00
Про виховання в дітях цнотливості
Серед чеснот, які властиві кожній вихованій дитині, не останнє, а одне з чільних місць, посідає почуття сорому, або цнотливості. Вона вимагає особливих турбот і особливої уваги батьків, зобов'язаних її виховувати у своїх дітях.

Почуття сорому, так само як і розуміння істини, вроджене в кожної дитини. Завдання батьків і вихователів у цьому випадку полягають у тому, щоб не дати згаснути цьому почуттю, а виховати його, розвинути й зміцнити. А тому християнські батьки мають дотримуватися таких правил:

1) Оберігати своїх крихіток від усього, що нівечить святе почуття цнотливості.

Коли батьки будуть чинити так, тоді в дітей дуже рано сформується переконання, що всяке порушення цнотливості є тяжким гріхом, хоча це відбувалося без якоїсь поганої думки. Навпаки, якщо батьки виправдовують своїх дітей у тих випадках, коли вони (може, й несвідомо) порушують і ображають почуття цнотливості, говорячи, що дитина цього ще не розуміє, то в неї незабаром притуплюється ніжне моральне почуття, а згодом підведе до спокуси впасти в гріх, учинити злочин, тому що дитина давно вже звикла як до нечистих поглядів, так і до оголень, дотиків.

2) Остерігтися, щоб тобі самому не стати причиною розтління безвинності своїх дітей. Але як батьки можуть бути такою причиною? По-різному.

Дуже багато батьків уже від народження передають дітям пристрасть до чуттєвості, нахил до безсоромності, яка стає сумною й фатальною спадщиною на все життя. Отож, чиї батьки від юності віддавалися чуттєвим задоволенням, дошлюбний час провели в непомірності й нецнотли-вості, якщо вони й у шлюбному стані нехтують законом, не вміючи вгамувати свої тілесні пристрасті, то схожа хтивість спадково передається дітям. Нехай це добре пам'ятають як батьки, так і юнаки й дівчата, які мають брати шлюб.

Гріхи юності батьків часто у найгірший спосіб відображаються на дітях. Батьки часто винні за розтління, псування дітей уже тим, що вони занадто їх пестять. Діти, які сплять на занадто м'яких і теплих пуховиках, подовгу ніжаться в ліжку, діти, яким дають надмірну поживну й приправлену прянощами їжу або які дуже рано привчаются до вживання спиртних напоїв, нарешті, діти, які ледарюють, — перебувають у великій небезпеці втратити свою невинність і зазнати впливу таємного гріха юності.

Ледарство взагалі є ненькою усіх пороків, зокрема і нецнотливості. Ось тому, християнські батьки, якщо хочете мати дітей сором'язливих, цнотливих, здорових тілом і душею, то намагайтеся загартовувати їх від раннього віку, привчати терпіти спрагу і холод, і потреби, вболівайте, наставляйте їх у праці й охороняйте від зніженості, тому що зніженість і тлустість є родючим ґрунтом для пороку й нецнотливості.

Дуже багато батьків несвідомо, або й свідомо, бувають спокусниками власних дітей своєю необережною, а іноді навіть безсоромною поведінкою. Йдеться про тих батьків, які при дітях вільно одягаються й роздягаються, про матерів, які недостатньо скромно й акуратно годують грудьми своїх крихіток, які залишають чотири- і п'ятирічних і старших дітей спати в одній спальні з собою, а іноді навіть кладуть із собою у постіль; далі, батьки, які між собою або з іншими ведуть у присутності дітей нескромні двозначні розмови, розповідають звабні події, допускають аморальні жарти, у занадто грубих виразах говорять про статеві відносини, занадто вільно поводяться між собою тощо. До всіх батьків, які ось так чинять у присутності дітей, насамперед стосуються грізні слова Спасителя: хто спокусить одного із братів Моїх менших, віруючих в ім'я Моє, тому краще було б, якби жорно повісили йому на шию й він потонув би в безодні морській (Мт. 18, 6).

Остерігайтеся ж, християнські батьки, накликати на себе такий страшний вирок, уникайте у ваших розмовах, у ваших стосунках, у всій вашій поведінці того, що вашим дітях може спричинитися до спокуси й спонукання, до таких речей, яких їм краще й не знати. Тримайте ваших дітей доти, поки це можливо, у певному незнанні про статеві стосунки. Якщо ж ваші діти самі запитують про щось таке, то відповідайте обережно, ухильно, не відкриваючи їм усієї істини, але й не вдавайтеся до обману й казкових вигадок. Ніколи не потрібно налаштовувати їх, що гріх говорити про ці речі з іншими. Бо нерозсудливо наштовхувати дітей на такі питання, бо це ще більше розпалює їхню цікавість, і вони можуть шукати відповідей в інших і, швидше за все, у своїх товаришів. Зрозуміло, що значно краще, якщо підліток довідається про ці речі з вуст благочестивих батьків, ніж від легковажних або порочних товаришів.

3)  Стежте за малими дітьми, щоб їм не випадало нагоди спокушатися до втрати цнотливості. І в цьому випадку стежте пильним оком за спальнями малечі. Облаштовуйте кожній дитині окрему постіль, якщо маєте для цього можливість.

Суворо стежте, щоб у вашому будинку не було ні книг, ні картин, які своїм змістом шкідливі, і можуть, якщо потраплять дітям до рук, наражати на небезпеку їхню цнотливість, опоганити чистоту їхніх почуттів і уяви.

Батьки зобов'язані стежити за дітьми й тоді, коли вони займаються іграми на вулиці, і не дозволяти їм спілкуватися з дітьми зіпсованими, грубими й невихованими.

4)  Сій у серцях дітей твоїх любов до сором'язливості й цнотливої чесності з релігійних підстав, а не тільки задля суспільної моралі. Якщо хочете виховати в дітях ваших цнотливість тільки тому, що вільна поведінка може шкодити їм в очах людей, то ви в такий спосіб не виховали б і не посіяли б у серцях їхньої щирої чистоти, бажаної Богові. У цьому випадку ваші діти тільки здаватимуться чистими й
безневинними перед світом, але серця їхні можуть бути гніздом нечестивих пристрастей. Щоб діти були воістину чисті й безневинні, для цього маєте навчити їх любити чистоту й безвинність заради Бога й заради ж Бога почувати відразу до нечистоти й нецнотливості, бо наскільки приємна Богу чеснота цнотливості, настільки мерзенний і огидний для Нього порок нецнотливості. Отож, необхідно постійно вказувати дітям на око Бога, Який бачить усе таємне, проникає у найглибші схованки серця, перед Яким ніщо не може приховатися, і Який на кожен нецнотливий помисел, на кожне нечистиве вважає тяжким гріхом.

Корисно нагадати дітям про святого ангела-хранителя, який і вдень, і вночі присутній при них і пильно стежить за ними. «І якщо він помітить у їхніх думках щось нечисте, то стане обвинувачем їхнім перед Богом. Страх перед всеприсутністю і всевіданням Бога й постійне пам'ятання про ангела-хранителя будуть найкращими стражами невинності й цнотливості ваших дітей. Ось як слід виховувати в дітях святе почуття цнотливості.

Володимир (БОГОЯВЛЕНСЬКИЙ), митрополит
www.personal.in.ua



Схожі матеріали:

Категорія: Подружжя | Переглядів: 2288 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: цнотливість, виховання дітей, сім'я, життя у чистоті, діти, Виховання, чистота, настанови, повчання, Подружжя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика