Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2015 » Червень » 27 » Подружжя » Родинний хрест
21:27
Родинний хрест

Те, про що ми говорили досі, ще не може забезпечити непорушного сімейного щастя. Спільний родинний стіл є потрібним для родинного щастя, але його одного не вистачає. Так само потрібним предметом інтер'єру є хрест.

Маю на увазі хрест у дослівному, фізичному значенні.

Не уявляю собі правдиво християнського дому, в якому Господній хрест не займав би найпочеснішого місця.

Хрест нагадує нам про терпіння і жертви Ісуса Христа, тому є опорою і розрадою для домашнього вогнища. Подруги часто переконуються у правдивості приказки: "Подружнє життя побудоване на великих речах - але дрібниці його руйнують". Сім'ю можуть спіткати хвороби, різні невдачі, нестатки, непорозуміння - всьому цьому може зарадити тільки хрест Господній!

Подружжя часто переконуються в правдивості ще однієї приказки: "Одружена людина є членом хрестового закону". Благословенням для одруженої людини є те, що може черпати сили з хреста, і велике щастя, коли пам'ятає слова Марії Терези, які вона сказала своїй дочці Христині: "Не занедбуй обов'язків віри, бо подружжя потребує більше молитви і Божої помочі, ніж може здаватися".

Там, де двоє людей живуть спільно, часто трапляються непорозуміння і розбіжності: "Горщик і кришка легко сходяться" - каже приказка. Але коли подруги в час непорозумінь подивляться на хрест, почують його нагадування: ″Носіте тягарі один одного й тим робом виконаєте закон Христа" (Гал. 6, 2). Тоді сповнюються на них слова Святого Письма: "Господь буде з вами, коли ви будете з ним; і коли ви шукатимете його, ви знайдете його; коли ж покинете його, він вас покине" (2 Хр. 15, 2).

Так ми дійшли до глибшого значення хреста як предмета інтер'єру. Він є символом правдивої релігійності, символом панування над собою і самовиховання. Хрест має бути не тільки на стіні, але й у душах подругів! Він необхідний для запевнення подружнього щастя!

Наведу кілька доказів цього. Інколи протягом кількох місяців, а навіть довгих років подруги повинні жити в стриманості так, ніби не є подружжям, наприклад, коли один з подругів хворий або перебуває далеко, або коли з матеріальних причин подружжя не може прийняти від Бога наступних дітей. Якщо в таких випадках їм бракує релігійної настанови, то точно не зможуть запанувати над собою і постане гріх, а подружнє щастя скотиться до гробу! Хто зможе наказати собі примусову стриманість? Тільки ті подруги, в душах яких живе хрест. І навпаки, ті, яким бракує релігійного виховання, пізнають нестерпно тісні рамки чесного подружжя!

Не тільки в царині моральності, але і з матеріальних поглядів, особливо в теперішніх тяжких часах, необхідним є панування над собою! Гайдн* у фіналі своєї ораторії "Створення світу" нагадує: "О щаслива паро, будете навіки щасливі, якщо тільки не зведуть вас підлі прагнення; якщо не будете прагнути більше, ніж маєте, ані хотіти знати більше, ніж треба".

"Будете щасливі, якщо не будете хотіти знати більше, ніж треба". Багатьом людям загрожує небезпека через нерозуміння цієї глибокої правди. Але до ще більшого спустошення приводить нехтування іншою правдою: "Не прагніть більше, ніж маєте!" Яка дружина є скромною, зуміє пожертвувати багатьма приємностями і вдовольнитися малим? Тільки та, в душі якої живе жертвенна Христова любов. Жінка, яка не вчиться скромності від Ісуса, є марнотратною, легковажною і руйнує подружнє щастя!

Щоб наші жінки були відважними дружинами і матерями, дуже необхідним є поглиблення культу Божої Матері.

Культ Марії є найгарнішим і найвищим проявом католицького життя, але, на жаль, багато дівчат і жінок уявляють собі Божу Матір, як милу постать, вдягнену в гарні біло-блакитні шати, гарну блондинку зі зверненими до неба очима.

Але це не повний образ Пречистої Діви Марії, бо до нього належить і Марія, яка не зважала на труднощі тяжкої подорожі, щоб помогти Єлизаветі після народження святого Йоана Хрестителя, і Марія, яка терпіла холод і невигоди біля Дитятка в стаєнці, і небезпеки під час подорожі до Єгипту, і Марія, яка з геройською душею стояла під хрестом, по якому стікала кров Її Сина.

Ось наскільки необхідним і повчальним предметом інтер'єру є хрест!

Релігійне виховання, виявлене через хрест, потрібне також для запевнення вічного життя. Найгарнішим і найпіднесенішим обов'язком подругів є турбота не тільки про земне життя, але й про вічне щастя! Це єдине питання, щодо якого дружина може бути ревнивою! Так вчить св. Августин, коли каже: "Жінки, будьте ревниві щодо своїх чоловіків, але не через їхні тіла, а з приводу спасіння їхніх душ. До цього вас заохочую, це вам раджу і наказую: кажу вам, як єпископ, Христос каже вам це через мої уста!"

Велике щастя, коли жінка може сказати чоловікові: "Ти є моя сила і завдяки тобі маю любих і добрих дітей". Невимовне щастя, коли чоловік може сказати дружині: "Ти - моя кохана товаришка життя, ти подарувала мені сімейне щастя". Але найбільша радість, якщо колись скажуть одне одному: "Завдяки тобі маю вічне життя".

***

Дорогі в Христі!

Коли під кінець науки переглядаю багато ознак, потрібних для щасливого подружжя, мушу визнати, що щасливе подружжя є непростою справою. Як неупереджена сторона, як священик, якому вірні звіряються у своїх клопотах, мушу визнати, що важко бути доброю дружиною! Чоловік повертається додому стомлений і нахмурений, жінка повинна прийняти його чуйно і привітно. Якщо він вередливий і нервовий, то мусить стерпіти багато прикростей і ставитися до нього шанобливо. Дитина плаче, інша галасливо домагається якоїсь речі, третя просить - мама мусить всіх обійняти своєю любов'ю. Синочок є надзвичайно войовничим, щодня повчає своїх сестричок - мама мусить заспокоїти ту кохану зграйку і бути доброю вихователькою. Крім того має знатися на кухні, на прибиранні, бути ощадною, працювати фізично, мити, шити, ремонтувати, бути господинею дому, приймати гостей... Важко бути доброю дружиною!

Але мушу рівно ж сказати, що також нелегко бути добрим чоловіком. Сучасні умови життя важкі, а чоловік повинен дбати про виживання родини: потрібен новий одяг, потрібно ремонтувати дім, оплатити дітям навчання, купити і те, і інше. Хоча зайнятий зароблянням грошей, мусить також, як батько, знайти час і зайнятися родиною, має бути привітним і милим до дружини. Як би не гнітило його життя, повинен бути врівноваженим і вирозумілим до своїх... О так, нелегко бути добрим чоловіком!

Якщо нелегко бути добрим чоловіком і доброю жінкою, то що з того виникає? Те, що треба просити допомоги Третього, просити Бога, який єднає подружжя.

З цієї науки робимо такі висновки: дві людські дороги, які сходяться в руки Бога, дві людські долі, які з волі Божої зливаються в одну, два людські серця, яким Бог визначає ритм, два людські серця, злучені в Батьківській правиці Бога - ось таємниця щасливого подружжя! Амінь.

*Йосиф Гайдн - австрійський композитор.

http://www.saintjosaphat.org



Схожі матеріали:

Категорія: Подружжя | Переглядів: 1537 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: настанови, Тайна Подружжя, сім'я, повчання, родина, Подружжя, родинний хрест | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика