Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2010 » Вересень » 2 » Повчання, настанови » УМОВИНИ ДОБРОЇ МОЛИТВИ (І)
17:09
УМОВИНИ ДОБРОЇ МОЛИТВИ (І)
Божественний Спаситель заявив: Поправді, поправці кажу вам: Чого тільки попросите від Отця в Моє ім'я, то Він дасть вам.  Ісус Христос обіцяв, що Отець подасть нам усе, чого тільки попросимо в Його ім'я. Проте слід пам'ятати, що молитва мусить бути добра, інакше Бог не вислухає її. Святий Яків каже, що багато хто молиться, але нічого не отримує, бо лихо молиться: Прохаєте, але не одержуєте, бо лихо просите! Святий Василій, вияснюючи слова апостола Якова, додає: «Часом молишся, але не отримуєш, бо лихо, цебто без віри або легкодушно молишся або прохаєш невідповідних речей або заскоро перестаєш молитися».
Молиться без віри, хто під час молитви виявляє мало віри цебто довір'я. Молиться легкодушно, хто мляво бажає отримати ласку. Благає невідповідних речей, хто просить дібр, що не причиняються до спасіння душі. Перестає молитися, хто не хоче витривати в молитві.
Святий Тома зводить до чотирьох умовини доброї молитви. Ось як має виглядати успішна молитва: чоловік повинен молитися за себе самого, за ласки потрібні до спасіння, і притім його молитва має бути побожна і витривала.
а) Чи Бог обіцяв вислухати нас, як молимося за других?
Перша умовина молитви це обов'язок молитися за себе, бо Святий Тома каже, що ніхто не може абсолютно запевнити комусь
вічного життя, тому не годен виєднати тих ласк що конечні до спасіння. Христос обіцяв вислухати молитву, коли хтось молиться за себе, а не за других: Він дасть вам! Є так само багато Учителів, що, спираючись на авторитеті Святого Василія, інакше думають. Святий Василій навчає, що молитва силою Божої обітниці непомильно приносить спасенні наслідки, як молимося і за других, аби тільки вони позитивно не противилися Божій ласці. Згадані Отці спираються на висловах Святого Письма: Моліться один за другого, щоб стали здорові, бо ревна молитва праведника дуже могутня. Спаситель заявив: Моліться за тих, що переслідують вас! Їх гадка набирає ще більше поваги зо слів Святого Івана: Якщо хтось бачить, що його брат грішить гріхом, який не спричиняє смерти, то нехай молиться за нього, і Він дасть життя цьому грішникові, цебто тоді, як він не належить до тих, що допускаються гріхів, які спричиняють смерть. Є бо гріх, що спричиняє смерть. Не кажу, що за таких слід мол йтися.
Святий Августин, Беда, Святий Амвросій і інші виясняють, хто такий той грішник, що його гріх не спричиняє смерти. Це той грішник, що не заміряє вперто аж до смерти залишитися в своїм гріху, бо для навернення такого затверділого грішника треба б надзвичайної ласки. Як іде про інших грішників, що не проявляють такої великої злоби, то Апостол запевняє навернення тим, що моляться за них: Нехай молиться за нього, і Він дасть життя цьому грішникові.
в) Треба молитися за грішників
Нема сумніву, що молитви інших людей дуже корисні грішникам і сильно подобаються Богові. Бог скаржиться на Своїх слуг, що не  поручають Йому грішників, як колись скаржився Святій Марії Магдалині Паційській. Одного дня Він отак відозвався до неї: «Дивися, Моя дочко, як християни пробувають під владою диявола. Демони пожерли б їх, якщо б Мої улюбленці не звільнили їх своїми молитвами».
Господь бажає, щоб особливо священики і чернечі душі молилися за грішників. Згадана Свята отак промовила до своїх співсестер черниць: «Посестри, Бог не забрав нас зо світу, щоб ми трудилися тільки для власного добра, але й щоб усмиряли Його гнів на грішників». Сам Бог раз сказав до неї: «Вибрані обручниці. Я віддав вам місце прибіжища цебто Христові Страсті, щоб ви могли помагати Моїм сотворінням. Отож використовуйте ці Страсті й так помагайте Моїм сотворінням, що загибають! Складайте своє життя за них!».
Внаслідок цього Свята загоріла такою святою ревністю, що п'ятдесят разів на день жертвувала Богові кров Спасителя за грішників. Вона сильно прагнула їх навернення. «Господи», кликала, «як мені прикро, коли дивлюся, що можна б помагати Твоїм сотворінням, віддаючи за них своє життя, але на жаль, я не годна цього вчинити!». Вона поручала грішників Богові під час кожної духовної вправи. Її життєпис подає, що Свята кожної години молилася за грішників. Часто вночі вставала зо сну і йшла перед Пресвяті Тайни молитися за них. Одного дня черниці знайшли її заплаканою. Спиталися, чому плакала. Відповіла їм: «Бо мені здається, що не роблю нічого для спасіння грішників!». Вона навіть жертвувала себе на пекельні муки, аби тільки не була там змушена ненавидіти Бога. Бог часто посилав їй страшні болі та хвороби, щоб могла жертвувати їх за спасіння грішників. Вона особливіше молилася за священників, бо бачила, що їх добре життя сильно причинялося до спасіння інших, а лихе їх життя спричиняло прокляття численних душ. Ось тому благала Господа, щоб карав її за провини інших: «Господи, позволь мені вмирати і потім знову вертатися до життя, поки не відпокутую за гріхи всіх людей!». Ця Свята — як подає її життєпис — своїми молитвами звільнила багато душ із диявольських кайданів.
Я навмисно затримався над ревністю цієї Святої. Зрештою всі душі, що люблять Бога, завжди моляться за бідних грішників. Хіба могло бути інакше? Чи міг би хтось не молитися за них, як дивиться, що Бог так сильно любить їх, як роздумує, що Ісус Христос витерпів за їх спасіння, і як бачить, що Спаситель так сильно бажає, щоб ми молилися за грішників? Як міг би байдуже дивитися на бідні душі, що проживають без Бога і є рабинями диявола, і притім не зворушитися та часто не благати Бога, щоб дав світло і силу цим нещасним душам вийти з нужденного стану, в якім заснули, наражаючись на небезпеку вічного прокляття?
Щоправда, Бог не прирік вислухати нас, як молимося, за тих, що позитивно відкидають ласку навернення. Проте Господь ради Своєї доброти часто дає надзвичайні ласки і так завертає на дорогу спасіння навіть найбільше засліплених і закам'янілих грішників, бо Його слуги моляться за них. Ось тому поручаймо Богові бідних грішників під час Божественної Літургії, Святого Причастя, розважання або як відвідуємо Пресвяті Тайни. Один учений автор твердить, що Бог скоріше вислухає, якщо хтось молиться за других, ніж як молиться за себе самого.
Тепер вернімся до інших умовин доброї молитви, про які говорить Святий Тома.

Св. Альфонс Марія де Ліґуорі


Схожі матеріали:

Категорія: Повчання, настанови | Переглядів: 1939 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: молитва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика