Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2016 » Січень » 1 » Молитви » Тематичні підбірки розважань для Хресної Дороги
17:24
Тематичні підбірки розважань для Хресної Дороги
Благодать Молитви

Господи  Ісусе, прагнемо найближчі хвилини призначити на прохання про благодать молитви. Без молитви немає щасливого життя. Чим досконаліша молитва, тим досконаліше життя Євангелією. Досконалість молитви свідчить про досконалість любові і людини.
 
Ісус Христос на смерть засуджений
      Господи Ісусе, закінчується Твоя розмова з людьми, які Тебе засуджували. Вони самі розірвали цю розмову, видавши вирок смерті. Але продовжується Твоя молитовна розмова з Отцем на тему того несправедливого вироку. Навчи нас, Господи, розмовляти з Отцем тоді, коли вже неможливо розмовляти з людьми.
 
Ісус бере хрест
    Господи Ісусе, Ти спостерігав, як це дерево росло, як його зрізали, тесали, аж попало на Твої плечі. Ти розмовляв з Отцем, коли його садили, оточували його своєю опікою, щоб виросло так аби підходило на Твій хрест. Це було вибране дерево, дерево Твого хреста, знаряддя спасіння світу. Господи, який обнімаєш своїми плечима дерево хреста, навчи нас молитовного споглядання на все, що знаходиться в наших руках і є знаряддям нашого спасіння.
 
Ісус падає під тягарем хреста вперше
    Лежиш на землі, притиснутий деревом хреста і навіть в ці хвилини розмовляєш зі своїм Отцем. Знаєш, що Він є близько і дасть досить сили, щоб піднятися. Господи, навчи нас молитися в хвилинах нашої слабкості. Піднеси наші думки до Отця, що є в небі, щоб ми в цій слабкості ні на секунду не залишалися самі, бо така самотність завжди страшна.
 
     Ісус зустрічає свою Матір
     Ідучи хресною дорогою, Ісусе, Ти молишся в незвичайно близькому контакті зі своїм Отцем. А поруч з Тобою йде Твоя Мати. Вона також молиться. Це молитовне віднесення всього до Отця поєднує Ваші Серця. Навчи нас, Господи, молитися разом з Твоєю Матір’ю. Вона молитвою допомагає нам на нашій хресній дорозі.
 
Симеон з Киринеї допомагає Ісусові нести хрест
      Ти дякував Отцю, що прислав Симеона. Мати помічника в хвилинах слабкості – це великий дар Бога. Навчи нас, Господи, молитви вдячності за кожну людину, яку посилає до нас Отець, навіть за ту, яка допомагає нам тільки кілька хвилин.
 
 Вероніка витирає обличчя Ісусові
      Чим ближче підійдемо до Тебе, Господи, з серцем переповненим молитвою, тим яскравіші риси Твого Обличчя залишаються в ньому. Під час молитви стаємо подібні до Тебе. Господи Ісусе, вчини, щоб ми пам’ятали, що найпрекрасніша молитва – це турбота про пізнання Тебе, Твого правдивого Обличчя.
 
Ісус падає вдруге
    Господи, пробач наші занедбання в молитві. Пробач ранішні і вечірні молитви, які ми забули в нашому житті. Пробач, Господи, і вділи ласки, щоб ми на дорозі життя вдосконалювали нашу молитву.
 
Ісус потішає жінок
    Людина, яка по справжньому молиться, ніколи не віддалиться від інших людей. Молитовна розмова з Отцем Небесним відкриває очі на кожну людину, що стоїть близько. Тому, хто молиться, добро тієї людини западає глибоко в серці. Молитва завжди відкриває очі і серця на інших. «Молитва», яка є розмовою з самим собою, а не з Богом, закриває серця і очі на інших.
 
Ісус падає втретє
    Господи Ісусе, при третьому падінні хочемо віддячити Тобі за тих, які взагалі не моляться. Це найтрагічніше каліцтво людини. Дитина, яка не вміє розмовляти з Отцем, дитина, яка Отця не любить. Таких людей поруч з нами стає більше. Отче, через Ісуса, Твого Сина, благаємо Тебе будь милосердний до нас і до тих, які не вміють або не хочуть з Тобою розмовляти.
 
Ісуса роздягнено
   Здерто з Тебе одяг. Відкрилися наново рани бичування і потекла кров. Додаткове терпіння. Господи Ісусе, вкритий одягом своєї крові, навчи нас молитви в терпінні. Така молитва – велике добро. Молитва охороняє від хвороби слабості людського духу. Молитва є джерелом сили. З молитвою в серці можна знести навіть дуже важкий хрест терпіння. Господи, вділи цього дару нам і всім, які в цей момент страждають.
 
Ісус прибитий до Хреста
    «Отче, прости їм, бо не знають, що чинять». Молитва в хвилини зустрічі з злими людьми, які завдають болю. Одна з найважчих молитов. Господи Ісусе, прибитий до хреста, навчи нас молитви за ворогів, за людей, які нас кривдять, переслідують, ранять. Навчи молитви і пробачення, яке є молитвою. Прости нам наші провини, як і ми прощаємо нашим винуватцям.
 
Смерть Ісуса на хресті
     «Отче, в руки Твої віддаю Я духа мого». Молитва в хвилині смерті. Найважливіший момент, хвилина переходу до вічності. Одні люди дивляться в той час на життя, що втікає, дивляться на землю. Інші люди дивляться на життя, що їх чекає в небі. Ти, Господи, в хвилині смерті бачиш Отця і Його руки. Хто життя замінив в молитву, того смерть стане молитвою.
 
Тіло Ісуса знято з хреста
    Молитва матері Скорботної. Розмовляла з Отцем про терпіння їхнього Сина. Молитва серця переповненого болем після втрати когось найдорожчого. Мати Скорботна, навчи нас заміняти духовний біль від втрати найближчих на молитву, яка випросить ласку спасіння для нас і для інших.
 
Тіло Ісуса покладено до гробу
     Гріб – це місце, при якому можна легко відкрити потребу молитви. Спогади про померлих можна замінити в розмову з Богом про сенс життя і сенс смерті. Кожний гріб закликає до розмови з Богом. Воскреслий Ісусе, нехай наші цвинтарі будуть місцем молитви, що готує нас на зустріч з Тобою.
 
Закінчення
   Господи Ісусе, дякуємо Тобі за всі ласки отримані в тих хвилинах і просимо, щоб з дня на день удосконалював нашу розмову з Тобою.
 


МИЛОСЕРДЯ БОЖЕ
 
Хресна дорога зі словами Ісуса Христа з щоденника святої Фаустини Ковальської
 
«Хочу, щоб ти глибше пізнала Мою любов, якою палає Моє Серце для душ, а зрозумієш це, коли розважатимеш Мої страждання. Клич Моє милосердя до грішників, прагну їх спасіння».
 
Ісус засуджений на смерть
«Не дивуйся тому, що не раз тебе безвинно осуджують. Я з любові до тебе випив цю чашу безвинних страждань. Коли Я стояв перед Іродом, випрошував для тебе ласку, щоб ти могла піднестись над людською погордою, та вірно ступала Моїми слідами».
Господи, вчини щоб я нікого не судив і не ображав.
 
Ісус бере хрест на свої рамен
«Май велику любов до тих, хто примушує тебе страждати, роби добро тим, хто тебе ненавидить. Почуття не завжди залежить від тебе, тоді пізнаєш, чи маєш любов, коли, зазнавши прикрощів і невдач, не втратиш спокою, а молитимешся за тих, хто завдав тобі страждань, і бажатимеш їм добра».
Ісусе Христе, вчини щоб з любові до Тебе я вмів приймати мій хрест: терпіння, біль, нерозуміння, які Ти допускаєш в моєму житті.
 
Перше падіння
«Я тричі Святий і Мені бридкий найменший гріх. Не можу любити душу, яку плямує гріх, але коли вона кається, то немає меж Моїй щедрості, яку маю для неї. Моє милосердя огортає її і очищає».
Господи Ісусе, стережи мене від гріха і від втрати Твоєї благодаті.
 
Зустріч з Матір’ю
«Прагну, прагну спасіння душ; допоможи Мені рятувати душі. З’єднай свої терпіння з Моєю Мукою і жертвуй Небесному Отцеві за грішників».
Мати Божа, Ти страждаючи згоджуєшся на те, щоб виконалася воля Отця в житті Твого Сина: дай мені ласку зрозуміння Божої волі в моєму житті і в житті моїх найближчих.
 
 
Симеон допомагає нести хрест
«Часто розважай Мої страждання, які Я переніс заради тебе, і ніщо не здаватиметься тобі великим, що ти терпиш заради Мене».
Господи Ісусе, дякую Тобі за тих людей, котрі допомагають мені в житті. Вчини щоб і я був підтримкою для других.
 
Вероніка витирає Ісусове обличчя
«Чи твоєю любов’ю до ближніх керує Моя любов, чи молишся за своїх ворогів? Чи бажаєш добра тим, хто якимось чином тебе засмутив чи образив? Знай, що все, що доброго зробиш будь-якій душі, приймаю так, ніби для Мене самого ти це зробила».
Дякую Тобі, Господи Ісусе, за любов, турботу, добро, яке розбуджуєш в серцях людей, що мене оточують. Навчи мене відповідати їм тим самим.
 
Друге падіння
«Своїм милосердям переслідую грішників на усіх їх дорогах, і радіє Моє Серце, коли вони повертаються до Мене. Забуваю гіркоту, якою поїли Серце Моє, а тішуся з їх повернення».
Господи Ісусе, вчини, щоб я не падав духом через мої гріхи, але щоб був милосердним для ближніх.
 
Ісус втішає жінок
«Прагну віддаватися душам і наповнювати їх Своєю любов’ю, проте мало таких душ, які хотіли б прийняти усі ласки, які їм призначила Моя любов. Моя ласка не гине, якщо душа, для якої вона призначена, не приймає її, то її бере інша душа».
Ісусе Христе, дай мені ласку навернення з власних гріхів і навчи мене винагородження за гріхи других людей.
 
Третє падіння
«Бачиш, дитя Моє, чим ти є сама по собі, а причиною твоїх падінь є те, що ти надто розраховуєш сама на себе, а мало опираєшся не Мене. Але нехай це тебе не засмучує так дуже, ти маєш справу з Богом милосердя, твоя нікчемність не вичерпає Його, адже Я не визначив кількості пробачень».
Ісусе, довіряю Твоєму милосердю; вірю, що воно більше від моїх гріхів і від гріхів усіх людей.
 
Обнажання з шат
«Скажи грішникам, що завжди чекаю на них, вслухаюся в биття їх серця, коли воно вдарить для Мене. Промовляю до них докорами сумління, невдачами і стражданнями, бурями і громами, промовляю голосом Церкви, а якщо нехтують усіма Моїми ласками, починаю гніватися на них, залишаючи їх самих по собі, і даю їм чого прагнуть».
Господи, бережи мене від гріха і допоможи мені зберегти чисте серце.
 
Розп’яття
«Дитя Моє знай, що ту силу, яка допомагає тобі переносити страждання, дає тобі часте приймання святого Причастя, а тому приходь часто до цього джерела милосердя і черпай за допомогою свого довір я все, що тобі потрібно».
Це не цвяхи Тебе прибили до хреста, але любов, яку маєш до нас. Дякую Тобі, Господи Ісусе.
Ісус помирає на хресті
«Коли приступаєш до святої сповіді, до цього джерела Мого милосердя, завжди спливають на твою душу Моя Кров і Вода, які вийшли з Мого Серця і освячують твою душу. Кожного разу, коли наближаєшся до святої сповіді, вся занурюйся у Моєму милосерді з великою вірою, щоб Я міг вилити на твою душу щедрість Своєї ласки».
О Крове і Водо які витекли з Серця Ісусового наче струмінь милосердя для нас, я довіряю вам.
 
Ісус знятий з хреста
«Коли душа побачить і пізнає тяжкість своїх гріхів, коли перед очима її душі відкриється уся безодня нікчемності, в якій вона потонула, хай не впадає у розпач, але з вірою хай впаде в обійми Мого милосердя, як дитина в обійми коханої матері. Ці душі першими мають право на Моє милостиве Серце».
Мати Божа, Ти обнімаючи тіло померлого Ісуса, вірила в те, що Він Творець життя, дай також мені Твою віру.
 
Ісус покладений до гробу
«Часто ранить Мене душа смертельно, тут Мене ніхто не потішить. Використовують Мої ласки для того, щоб Мене ображати. Є душі, які нехтують Моїми ласками і всілякими доказами Моєї любові, не хочуть чути Мого поклику і йдуть у пекельну прірву.
     Ця втрата душ занурює Мене у смертельний смуток. Тут душі нічого не можу допомогти, хоч Я й Бог, бо вона нехтує Мною; маючи вільну волю, може Мною нехтувати або любити Мене»
Господи Ісусе, нехай Твій хрест, терпіння, смерть і воскресіння навчають мене доброго і святого життя і доведуть до неба.
 
Закінчення
Господи Ісусе, жертвую Тобі цю хресну дорогу на вшанування Твоєї муки і прославу Пречистої Діви Марії. Знаю, що Твоя жертва відновлюється в кожній Святій Месі, яку постараюся щораз краще пізнавати і свідомо в ній брати участь, приступаючи з глибокою вірою і любов’ю до святого причастя.
 

 
Хресна дорога ненародженої дитини
 
«Ви знаєте заповідь: «Не вбивай!» Але як часто ви, люди, переступали її з часу братовбивства Каїнового і нагромаджували гріх за гріхом. Щоб зм’якшити справедливий гнів Мого Отця й урятувати ваші душі від вічної смерті, Я з любові до вас став людиною в лоні Моєї Матері. Так Я освятив ваше життя, яке через створення належить Мені. Але ви відбираєте у Мене право на нього і розпоряджаєтесь людським життям на власний розсуд. Це робить Мій Хрест ще важчим. Проте ненароджених, яких ви вбиваєте, Я взяв зі Собою на Хресну Дорогу».
 
Ісуса засуджують на смерть
Божественний Спасителю, колись юдеї, засуджуючи Тебе, кричали: «У нас є закон, згідно з яким Ти мусиш умерти!» Пилат, умиваючи руки водою, виправдовувався: «Я невинний у крові праведника цього. Вирішуйте самі». Він звільнив Вараву , Тебе ж видав на розп’яття.
«Я також засуджене на смерть, бо існує закон. На основі цього закону мої батьки й лікарі вважають, що можуть мене вбити, Вони, «умиваючи руки» жертвою невинності, як руки умивають водою, переступають Божу Заповідь. Вони засуджують мене на тілесну смерть. Чи будуть вони самі через цю смерть спасенними?»
      Змилуйся над нами, Боже, змилуйся над нами і над ненародженими, і прости нам через Твої святі страждання і смерть. Багатостраждальна Мати, молись за нас грішних, і за всіх ненароджених! Амінь.
 
      Ісус бере хрест на свої плечі
Разом з хрестом накладають на Тебе, о Ісусе, усі людські гріхи. Ти не противився цьому, бо лише таким чином люди можуть бути врятовані.
«Ти взяв на Себе тягар гріха і тих людей, які холоднокровно підняли руку на моє життя. Моя вина лише в тому, що я є небажаним, я ніби «нав’язалося» своїм батькам. Насправді ж вони самі покликали мене до життя. Вони не хочуть брати на себе мій «тягар». Як же їм Твій Хрест може стати благословенним?»
 
Ісус падає перший раз під хрестом
Тягар для Тебе, Ісусе, є заважким. Ти падаєш. Тремтячи, лежиш на землі. Сильними ударами Тебе піднімають.
«Я набагато слабший від Тебе, я ще не вмію стояти на ногах. Я також ще не вмію захистити себе. Мене замало бити, мене треба вбити. Лише тоді зможуть бути задоволеними».
 
Ісус зустрічає свою Матір
Ця зустріч для Тебе і Твоєї Матері є великим болем. Але вона є також і радістю для Тебе. Мати на залишає Тебе Самого в найважчі години.
«Я не маю матері, яка плаче за мною, я – в лоні жінки, яка велить мене вбити. Через пророка Ти колись сказав: «Чи може мати забути про свою дитину?» Це ж суперечить людським почуттям. Але ж мене вбивають для того, щоб забути. Чи зникну я з їхньої совісті назавжди?»
 
       Симеон допомагає Ісусові нести хрест
Симеон не хоче робити цього. Його змушують. Проте, коли Ти поглянув на нього Своїм Божим поглядом, він сміливішає й іде за Тобою, полегшуючи Твій тягар.
«Я ще ненароджене і не можу поглянути на жодну людину, прохаючи допомоги. Ти – єдиний, на кого я можу подивитись. Не відкидай мене за те, що мушу прийти до Тебе нехрещеним. Подаруй і мені Свій Божий погляд».
 
Вероніка хустиною обтирає Ісусове обличчя
Вероніка не може дивитись на Твоє стражденне Обличчя. Вона знімає хустину з голови й простягає Тобі, щоб Ти міг обтерти Собі весь бруд і Кров. Ти колись вилікував її від хвороби, і за це вона тепер вдячна Тобі.
«Є так багато добрих самовідданих жінок. Чому ж моєю матір’ю є безсердечна жінка? Як би я хотів винагородити її за всі жертви, які вона тепер мусить нести задля мене! Боже, відтвори Своє Обличчя в її душі, щоб вона не згубила себе!»
 
      Ісус падає вдруге під тягарем хреста
О Ісусе, вдруге прибивають Тебе до землі людські гріхи. Численні Рани знову відкриваються і кровоточать. Нестерпний біль пронизує Твоє Тіло.
«Як обтяжили Тебе багато безвинних смертей. І моя смерть теж примножила Твої страждання. Але вчини так, щоб Твоє падіння врятувало від падіння у вічну безвість тих, хто винен переді мною».
 
      Ісус зустрічає плачучих жінок
Сльози співчуття допомагають мало. Ти повчаєш жінок: «Не плачте наді Мною, а плачте над собою й своїми дітьми!»
«За мною ніхто не плаче. А може? Так, коли моя мама дізналась про моє життя, то вона заплакала – зі злості, бо не хотіла мене народжувати. Моя смерть не спричинить їй болю. Матері дадуть наркоз, щоб вона не страждала, коли я буду помирати».
 
Третє падіння Ісуса під хрестом
Тягар Хреста стає для Тебе нестерпним. Ти втретє падаєш на землю. Тобі не дають спочити, підганяють батогами й палками. Тремтячи від слабості, Ти встаєш й з останніх сил ідеш в останню путь на Голготу.
«Мене не треба бити батогами. Проте мене вважають таким же нікчемним, як і Тебе. Мають лише одну турботу – забрати мене з дороги. Бо я, мабуть, принесло б моїм батькам турбот».
 
З Ісуса зривають одяг
Голим і неприкритим Ти повинен помирати. Тому з Тебе зривають одяг. Так Ти спокутуєш безсоромність людей.
«Сорому не було, коли мене покликали до життя. Але тепер, коли я повинен народитися, мене соромляться. Батькам невигідно, щоб я народилося третьою, четвертою дитиною. «Вищі» кола допускають лише одну чи, найбільше, дві дитини. Одягу для мене було б достатньо, але його не хочуть мені дати».
 
Ісуса розпинають на хресті
Тебе жорстоко розпинають на Хресті. Найнікчемніша кара повинна випасти на Твою долю, щоб Тебе раз і назавжди вирвати  з історії людства. Але там, де найбільша ненависть, там найсильніше сяє Твоя любов. Через Свою Смерть на Хресті Ти відкриваєш людям дорогу до Неба.
«Для моєї смерті не треба ні хреста, ні цвяхів. Безсовісна людина є лютим катом; мене поріжуть на куски, і буде лише одна турбота, щоб я не спричинив інфекції».
 
Ісус умирає на хресті
«Отче, прости їм, бо не знають, що роблять!» Так молишся Ти, вмираючи. І коли справжній розбійник просить: «Боже, пом'яни мене, коли прийдеш у Царство Твоє», Ти говориш йому чудові слова: «Ще сьогодні будеш зі Мною в раю».
«Мені так само важко думати й молитись. Але це єдина можливість чогось досягти у моєму короткому житті. Це єдиний вчинок, який я можу здійснити, а отже, я молюсь: «Боже, прости мені! Прости лікарю, що мене вбиває, прости моїм батькам, які хочуть моєї смерті! Вони не знають, що роблять».
 
      Ісуса кладуть на руки Матері
Після смерті Ти маєш право полежати на руках Матері. На Її руках Ти лежав колись дитиною, а тепер Вона дарує Тобі цю останню любов. Церква вкладає їй в уста слова Святого Письма: «Ви всі, що проходите мимо, подивіться, чи є більший біль, ніж Мій!»
«Мені не належить ця остання любов. Але я можу повторити слова:          «Ви всі, що проходите мимо, подивіться, чи ще є більший біль від мого!» Я ніколи не відчував материнської любові й ніколи не відчую її»
 
      Ісуса вкладають у гріб
Ісусе, Ти не маєш Свого гробу, Тебе мусять покласти у чужий. Та цей гріб не стане Твоїм останнім місцем спочинку. Ти воскрес з нього для вічного життя з пре ображеним тілом.
«Моїм гробом стане смітник. Чи це буде моя остання зупинка? Чи мене забудуть назавжди? Ні, моя душа продовжує жити і ця душа на Страшному суді з єднається з моїм тілом. Тоді я воскресну і зустріну своїх батьків. Чи зможуть тоді вони подивитись мені в очі? Чи, може, будуть змушені закричати: «Гори, впадіть на нас, пагорби, накрийте нас!»
 
Заключна молитва
О Ісусе Христе, ненароджені терплять Хресну Дорогу разом з Тобою. Схвилюй усіх, хто відповідальний за їхнє життя: батьків, матерів, лікарів, медсестер, керівників держави й уряду, щоб вони визнали свій обов’язок перед Богом і через цей ганебний злочин не викликали Твій Божий суд і не піддавались на найважчі кари. О Маріє, Ти наша Мати, як сильно розриває Твоє Материнське Серце саме цей гріх. Співчувай найневиннішим із Твоїх дітей і захисти їх від підступів пекла. О Мати Милосердя, притулок для грішників, проси у Бога для всіх винних ласки співчуття, щоб вони не загинули назавжди. Амінь.
 

 
Щоб Любов у серці не вичерпалась…
 
Якщо страждання приходить щодня, якщо нерідко зустрічаєшся з несправедливістю, якщо ненависть сковує серце, існує небезпека, що це все може нас змінювати. Тому ходімо за Ісусом, щоб любов у серці не вичерпалась!

Ісус засуджений на смерть.
  Коли на нас звалюються наклепи, засудження, плітки ми всіляко намагаємося виправдатися, все пояснити. Коли всі вигукували: «Розіпни Його!», Ісус непорушно стояв і мовчав. Ісус мовчав, бо хотів, щоб волаючий натовп зумів почути…себе у Його мовчанні.   Господи Ісусе Христе, навчи нас мовчати, щоб промовляючи про себе, ми не заглушили ласкавий голос Отця, який промовляє у нашому серці про Свою Любов до нас! Дай нам мужності у мовчанні витерпіти несправедливі звинувачення і приймати страждання заради Тебе, Христе! Заради Тебе…

Ісус бере хрест
А коли наказали Йому взяти хрест, прийняв його мовчки. Не казав, що хрест важкий, не питав: чому? Важко мовчати, коли незрозуміло звідки і чому на нас звалюється страждання, коли зустрічаємося з несправедливим ставленням, коли руйнуються ідеали…Найчастіше вигукуємо: Чому?! Чому це сталося саме зі мною? Цим вигуком прикликаємо все, що могло б нам допомогти.  Але коли, нарешті, приймемо те, що Ісус приготував для тебе і мене? Хрест, який будемо нести разом з Ісусом? Хрест, який так боязко брати, але який насправді приведе до спасіння?

Ісус падає під хрестом перший раз
Ісус не витримує ваги хреста і падає. Коли падає перший раз – здається, що це кінець. Коли вперше щось не вдається, здається, що світ навколо нас зруйнувався. Коли вперше чуєш «ні», гадаєш, що все скінчено. Коли вперше відчув байдужість, здається, що нема сенсу далі жити на світі. На щастя, це тільки здається. Ісус також упав, мить лежав, а потім, зібравшись із силами, підвівся. Підвівся, тому що місце, де упав, не було місцем Його призначення. У Нього була мета, тому Він підвівся і продовжив шлях на Голгофу – до Отця. Господи, зміцни нас у наших падіннях, дай силу підвестися і продовжити наш шлях до Отця!

Ісус зустрічає свою Матір
Мовчання Матері і Сина. Ми звикли до мовчання матерів, розуміємо Його. Вони мовчать, щоб у мовчанні перечекати наше роздратування, мовчать, щоб ми мали можливість викричатись, мовчать, щоб нас зрозуміти. А коли дитина не розмовляє з матір’ю? Найчастіше, коли сперечається з нею, вперто мовчить, навіть, декілька днів, щоб змусити матір терпляче приймати наші примхи. А хто з нас мовчить, щоб зрозуміти матір? Чому не мовчимо у розмовах, слухаючи? Тому, що нас не цікавить, що відчувають інші, про що думають. Ми взагалі не маємо бажання їх зрозуміти. Тому розмовляємо, розмовляємо, а якщо це не дає бажаного результату, галасуємо. А потрібно небагато – трохи мовчання. Мовчанням також можна дійти до згоди. Маріє! Любляча Матір Ісуса і наша Матір, зроби наше серце лагіднішим і наповни його любов’ю до ближнього, а перш за все до найріднішої людини – матері!

Симеон допомагає нести хрест
Змусили його нести хрест, коли вертався з роботи. Взагалі не хотів допомагати Ісусові, але змушений був, бо йому звеліли. Коли запитали у Матері Терези: «Що робити, щоб стати святим?» - вона відповіла…»Якщо хочеш бути святим, пам’ятай, коли тобі потрібно що-небудь зробити, якщо тобі потрібно з ким-небудь порозмовляти, то роби все так, ніби весь світ не існує, а є тільки робота, яку ти виконуєш у цю мить. Присвяти все своє серце тому, що чиниш, і не турбуйся про святість! Симеоне, тебе змусили це зробити! А ти зробив все, щоб допомогти Ісусові. Дав своє серце, і все в тобі змінилось!

Вероніка обтирає обличчя Ісуса
Вероніка поверталася додому щасливою, несучи закарбований на хустинці образ Христа. Таємниця великого щастя закарбувалась не на хустині, а в серці. Вона зустрілася з Тобою і з Тобою верталася додому. І для Тебе, Господи, який прийшов розпалити вогонь на землі, ця зустріч була великою радістю! Адже, навіть, одним дотиком можна комусь допомогти. Свята Вероніко! Навчи нас використовувати будь-яку можливість, щоб творити добро, і тоді Ісус сам вималює свій образ у нашому серці!
 
Ісус падає під хрестом вдруге
Доволі легко впасти – набагато важче підвестися. В одного священика запитали: «Яким чином ви дієте, коли вас щось звалить з ніг, якщо з вами станеться щось погане?» Він відповів: «Пам’ятай, якщо людина занурюється у роздуми: чому так сталося? Хто у цьому винен? Що тепер станеться? – то витрачає час, а сатана втішається, що позбавив стількох можливостей творити добро. Ніколи не поринай у біль, не розпалюй гіркоти. Припини це! Починай творити те добро, яке творив раніше!

Ісус потішає жінок, які плачуть
Можна плакати від радості й щастя, але бувають сльози, гіркі від болю. Сльози радості течуть спокійно, вони прозорі тому, що це сльози щастя. Сльози болю важкі, вони застеляють погляд тому, що приправлені гіркотою. За сльозами можна з’ясувати почуття людини, можна зрозуміти її серце. Але щоб читати сльози, необхідно любити як Ісус, який споглядаючи на сльози жінок, вчив їх жити!

Ісус падає під хрестом втретє
Існують падіння, які вражають, падіння непередбачувані. Але є і такі, які можна попередити. Падіння, які провокуєш сам. Однак про них не хочуть чути ті, які вже йдуть до свого падіння. Не хочуть чути люди молоді, коли їм вказують на їхні недоліки, перекладаючи це на гріхи молодості. Не хочуть чути дорослі, коли до їх сумління закликають про те, що занадто багато працюють, що грошей ніколи не буде достатньо, що ця кар’єра не може бути запорукою щастя. Не хочуть чути, навіть, лікаря, який попереджає про інфаркт. Не хочуть чути нікого, доки не впадуть на землю і «не почують» свого падіння. Але й тоді все ще вартує встати, тому що це не кінець – ще Господь на тебе розраховує. Встань і йди – Він тебе чекає!

З Ісуса знімають одяг
Кожен прагне бути особливим, видатним, привабливим, бути звісно найкращим. У гонитві за цим бажанням досконалості, примірюємо на себе різні шати удаваної величі. І чим більше на себе вдягаємо, тим більше втрачаємо того, що робить нас видатними – блискіт вбрання, яке у Таїнстві Святого Хрещення дав сам Ісус, і яке робить кожного із нас просто людиною. Бути людиною – це так мало, хоч у цьому полягає усе. «Це Людина!» - мовив Пилат, показуючи натовпу Ісуса. Коли б у тебе сьогодні відібрали все, за що ти боровся все своє життя, коли б здерли з тебе все вбрання, у яке ти сам одягнувся, щоб бути видатним, чи можна було б тоді про тебе сказати: «Це Людина»?

Ісуса прибивають до хреста
Лежав незворушно на хресті, тільки стукіт молотка порушував тишу. Здавалось – це кінець. Здавалось…Насправді все було по-іншому. Ісус підкорився людям, але не відійшов від Отця. Погодився на розп’яття, але не погодився зрадити Отця! Є такі битви, які ми програємо, щоб виграти вирішальну. Тому не бійся програти для світу, потерпіти зовнішню поразку, щоб перемогти у внутрішньому житті. Програєш на хвилину, а виграєш на віки! Не чини опору! Тільки притулися до хреста та прислухайся, що тобі говорить Ісус!

Ісус помирає на хресті
Ми боїмося смерті, лякаємося того, як будемо помирати. А Ісус помирав тихо, лише здригалася земля і  потьмяніло сонце. Як прожити життя, щоб не боятися зустрічі з Богом? Можливо, впродовж усього життя бути з Ним? Ісусе! Я мовчки спостерігаю, як Ти помираєш. Я сподіваюся, що у цю мить Бог випромінює у серце людини любов!

Ісуса знімають з хреста на коліна Матері
Присядь поруч, розкажи мені, як у тебе справи, присядь, я хоч на тебе подивлюся. Не бачила увесь день! – як часто просить про це мати, просить, бо побоюється, що вже не зможе притулити тебе до свого серця. Коли Ісус зростав, коли йшов з дому, Його Мати чимало думала про Нього. Їй говорили про Ісуса, іноді Вона приходила до Нього. Але ніколи вже Марія не змогла посадити Сина на коліна і подивитися Йому у вічі – тільки вкінці…Мати завжди готова підхопити дитину на руки – навіть, коли вона померла. Маріє, навчи нас володіти серцем, у якому може знайти відпочинок той, хто втратив! Навчи нас володіти колінами, придатними до молитви, на які може опертися хто-небудь зневірений! Навчи наше серце бути схожим до Твого, щоб навчитися бути вірним для людей у хвилини зневіри!

Ісуса складають до гробу
Володіти власним житлом – це велика радість. Дехто будує своє житло все життя. Дехто впродовж багатьох років заощаджує на трикімнатне помешкання. Посідати власне житло означає бути вдома. Чимало з нас будують собі при житті кам’яні надгробки, мармурові монументи. Прагнемо себе якось забезпечити. А хто з нас турбується про житло на небі, після смерті, після воскресіння? І, тим не менше, кожен прагне бути вдома. Неспокійне серце людини, доки не упокоїться в Бозі! Однак, щоб не бути безпритульним після смерті, необхідно вже зараз, на землі, надбати собі любов’ю вічний притулок на Небі!
 


 З Пречистою Дівою Марією
 
Підемо слідом за Ісусом разом зі Страждальною Матір’ю. Вона була близько свого Сина і брала участь у спасінні всього світу. Спробуємо вслухатися у ритм Її Серця, щоб ми в хвилинах терпіння вміли любити як Марія.
 
Ісус засуджений на смерть
   Марія чекала на вирок суду. Дуже любила свого Сина, думала про Нього і про Пилата. Розуміла, яку велику відповідальність бере на себе римський урядник. Своїм материнським Серцем огорнула і його. Матінко, навчи нас кохати тих, хто нас несправедливо оцінює. Страждальна Мати, молися за нас.
 
Ісус бере на себе хрест
   Тільки Ти, Мати Божа, була готова на те, що Твій Син прийме хрест. Ані для Сина, ані для Тебе хрест не був несподіваним. Бути готовим прийняти хрест в кожній хвилині життя – це знак духовної зрілості. Нехай і для нас жоден хрест не буде несподіваним. Хрест – це дорога християнського покликання. Страждальна Мати молися за нас.
 
Перше падіння.
   Дивилася на Сина, котрий впав під тягарем хреста і просила Небесного Отця дати Йому сили, щоб міг піднятися. Знала, що Отець Йому допоможе. Маріє, навчи нас у важких хвилинах шукати допомоги в Бога. Страждальна Мати молися за нас.
 
Ісус зустрічається зі своєю Матір’ю
    Зустрілися поглядом: Син і Мати. Ісус добре знав, що Ти завжди близько Нього. Любов, яка вас єднала дозволяла Вам бути завжди разом. В хвилинах важких випробувань мати біля себе когось, хто тебе кохає – це великий скарб. Мати Божа, навчи нас вірної любові до Твого Сина. Страждальна Мати молися за нас.
 
 Симеон допомагає Ісусові нести хрест
     Мати Божа, Ти була дуже вдячна Симеонові за те, що ніс хрест Твого Сина. Кожен, хто допомагає тим, кого любимо стає нам особливо близьким. Мати Божа, навчи нас дякувати друзям наших друзів. Страждальна Мати молися за нас.
 
Вероніка витирає Ісусові обличчя
     Мати Божа, Ти не змогла підійти до Сина так близько – вчинила це Вероніка. Вдячність і радість переповнили Твоє материнське Серце. Тішилася відвагою цієї жінки і подарунком який вона отримала від Ісуса – образ Його святого обличчя. Мати Божа, навчи нас бачити добро в людях, яких зустрічаємо на нашій дорозі. Страждальна Мати молися за нас.
 
Друге падіння
     Ти знала, що Син Твій встане. До гори Голгофи було вже не далеко. Солдати змушують Ісуса встати і так допомагають виконати волю Отця. Ти дивилася на них з любов’ю, як Мати на своїх дітей. Вони не знають, що ведуть на смерть найкращого зі своїх братів. Мати Божа, навчи нас любити тих, хто завдає нам біль. Страждальна Мати молися за нас.
 
 Єрусалимські жінки плачуть над Ісусом
      Євангеліє нічого не згадує про Твої сльози. Але якщо Твій Син плакав над Єрусалимом і над гробом Лазаря, тому і Ти – Мати Ісуса, не мусиш соромитися своїх сліз. Сльози – це знак вразливого і делікатного серця. Навчи нас, Маріє, плакати з тими, хто плаче і плакати над собою – сліз співчуття і жалю. Страждальна Мати молися за нас.
 
 Третє падіння
      Розумієш, які страшні муки чекають Твого Сина. Безсилий знову падає на землю. Тобі також підкосилися ноги, але Ти не впала. Стараєшся підтримати Сина в виконанні Його важкого завдання – спасіння світу. Мати Божа, навчи нас підтримувати інших на їхній хресній дорозі. Страждальна Мати молися за нас.
 
Ісус роздягнений з шат
   Тільки Ти, Мати, від народження знала наготу Твого Сина: купала Його, одягала, коли був ще маленьким. Любов дозволяє її відкрити. Скільки разів відкрита вона без любові, стільки разів ранить і принижує тих, хто так робить. Мати Божа, навчи нас пошани і великої вразливості на таємницю другої людини. Страждальна Мати молися за нас.
 
Ісуса прибивають до хреста
    Удари молотка прибивали цвяхами руки Твого Сина і відлунювалися гострим болем в материнському Серці. Мати Божа пробач наші гріхи, які ранять Ісуса, ранять також і Тебе. Страждальна Мати молися за нас.
 
Ісус помирає на хресті
   Була близько Ісуса, коли Він помирав. Почула слова: «Жінко! Це Син Твій!» Ще одне терпіння зустріло Марію, коли солдат списом пробив Ісусове Серце. Однак з пробачаючою любовю дивилася на солдата. Мати Божа навчи нас пробачати і любити  тих, хто зранив наше серце. Страждальна Мати молися за нас.
 
Ісуса здіймають з хреста
    Мертве Тіло Сина в люблячих руках Матері. Ці руки піклувалися про Ісуса, коли Він був маленький, а Серце Марії завжди було біля Сина. Мати Божа, дякуємо Тобі за Твою любов, якою обдарувала Бога і нас – грішних людей. Страждальна Мати молися за нас.
 
Ісуса вкладають до гробу
   Матінко, Ти єдина чекала на воскресіння. Знала, що Ісус воскресне на третій день. Ти одна повністю вірила в слова Ісуса. Попрощавшись з Ісусом, почала піклуватися про сина, якого отримала під хрестом, про Йоанна, про Церкву, про нас. Страждальна Мати молися за нас.
 


 
Хресна Дорога страждаючих
 
Найближчі хвилини присвячуємо на перехід слідами нашого Христа, з Преторії Пилата на гору Голгофу. Просити будемо про ласки потрібні для страждаючих людей. Хресна дорога – це дорога терпіння. На світі мільйони страждаючих людей мандрує тією дорогою, а раніше чи пізніше і ми опинимося в їх гроні. Молячись за страждаючих, будемо разом з тим просити Спасителя про ласку глибокого зрозуміння сенсу страждання.
 
Вирок смерті
      Христос почув вирок смерті. Від того моменту, години Його життя були пораховані. Виконання вироку було лише справою часу. А отже від цієї хвилини розпочалася дорога до смерті. В скількох випадках хворий чує діагноз лікаря, що його хвороба невиліковна? Це його «вирок». Скільки хвороб веде до смерті? Розпочинається для цього хворого дорога до смерті.
Інші мандрують до життя, а він до смерті. Скільки треба сили і відваги, щоб такий «вирок» прийняти, щоб відкрити в ньому сенс, щоб не зневіритися? Господи Ісусе, просимо Тебе в намірах всіх невиліковно хворих, які прямують до смерті, тих, які знають свій вирок. Додай їм сили, щоб ті місяці чи дні, які їм залишилися, прожили так, щоб могли в них віднайти спасіння.
 
Ісус бере хрест
     Терпіння може бути спасенне. Одних людей знищує, інших спасає. А все залежить від того, чи людина зуміє добровільно прийняти терпіння. Приймаючи терпіння, можна спасти себе і можна спасти інших. Треба тільки відкрити вартість терпіння. А це не легко. Господи, вділи всім страждаючим людям цієї великої ласки, щоб відкрили вартість кожної години, кожної хвилини терпіння.
 
Перше падіння
     Найважчі моменти на дорозі терпіння, це хвилини зневіреня, це хвилини, коли людина, що несе терпіння, втрачає віру, надію, коли впадає в розпач. Господи Ісусе, який піднімаєшся з першого падіння, просимо Тебе про ласку надії для всіх людей, яких торкнулося терпіння, для тих, які впадають в     розпач.
 
Ісус зустрічає свою Матір
    На землі найбільше страждаючих матерів. Вони самі страждають і одночасно тоді, коли хрест торкається їхню дитину. Найбільше болю на землі є в серцях матерів. Мати Страждальна, Ти терпіла, хоч Тебе не бичували, не несла хреста і не вбивали в Твої руки цвяхи. Просимо Тебе, зміцни всіх матерів на світі, які страждають при своїх хворих дітях.
 
      Симеон з Киринеї допомагає нести
                Найчастіше помічником людини, що страждає є лікар, а в багатьох випадках священик. Лікар лікує тіло, а священик хвору душу. Через лікаря і священика завжди поспішає з допомогою Бог. Господи, що віддаєш хрест Симеонові, благаємо Тебе про силу і здоровя потрібні для всіх лікарів і священиків, які допомагають страждаючим людям.
 
Свята Вероніка витирає обличчя Ісуса
       Хворий постійно чекає на делікатні руки, які прийдуть з допомогою, які торкнуться, щоб оглянути, щоб допомогти. Тисячі, десятки тисяч людей, що доглядають хворих, виконують послугу Вероніки. Це дуже важка робота, особливо, коли триває місяцями, роками. Господи, просимо Тебе про терпеливість, про зрозуміння і велику любов для всіх, які спішать з допомогою, тією найпростішою і найпотрібнішою всім хворим людям.
 
Друге падіння
      Дуже часто фізичне терпіння поєднується з духовним. Душу глибоко ранить гріх. Для Бога важливо, щоб людина через терпіння тіла піклувалася про свою душу. Господи, що піднімаєшся з другого падіння, просимо Тебе про ласку навернення для всіх хворих людей, особливо для тих, які живуть останні години. Почуй благання нас, зібраних в цьому храмі і вділи їм ласки навернення до Тебе. Якщо не можеш врятувати тіла – врятуй душу.
 
Зустріч з плачучими жінками
      Одним з найбільших страждань людини є самотність. Жодне фізичне терпіння не можна порівняти з стражданням людини, абсолютно самотньої. В скількох випадках самотність доводить навіть до самогубства. Господи, на хресній дорозі Ти не був сам. Поруч стояли люди, які Тебе любили. А також стояли люди, які Тобі співчували, хоч Тебе не знали. Просимо Тебе, пошли до всіх самотніх людину, щоб не було на землі тих, які страждають з приводу самотності. А якщо не маєш кого посилати, то можеш послати нас, сьогодні, завтра, завжди, коли будеш вважати за потрібне.
 
Третє падіння Ісуса
     Старість це також терпіння. Людина з дня на день стає слабшою, безпораднішою. Старість це важке терпіння. Господи, що піднімаєшся з третього падіння, просимо Тебе про допомогу для всіх старих людей. Дай їм людину, яка допоможе, а їм самим вділи ласки згоди на несіння хреста, який їм дав.
 
З Ісуса здерли одяг
    Після бичування тіло було однією великою раною. На цю рану накинули одяг, а тепер його здерли і знову потекла кров. Відкрилися рани. Господи, при цій стації згадуємо всіх, які тепер носять на своєму тілі рани: після аварії, після операції. Ці люди постійно потребують догляду. Їм потрібно багато терпеливості, багато покори, часто віддання себе в чужі руки, треба багато витривалості. Вчини, щоб кожна капля крові, що тече сьогодні з людських ран була причетна до спасіння тих, які доглядають за ними.
 
   Ісус прибитий до хреста
        Христос нерухомий, прибитий до хреста. Не підніме руки, не підніме ноги. Скільки на світі людей прикутих до ліжка, паралізованих, нездатних підняти руку, ногу? Скільки таких лежить вже довгі роки? Потрібна велика сила духу, щоб не зневіритися в такій ситуації, щоб відкрити сенс життя, в якому людина цілком безпорадна. Про силу духа, потрібну для всіх людей прикутих до ліжка, паралізованих, просимо Тебе, прибитий до хреста Ісусе.
 
Ісус вмирає на хресті
   Господи, скільки людей чекає на останній момент, на останній удар серця, на закінчення власної «хресної дороги». Знаємо як багато залежить від тієї хвилини. Просимо Тебе про ласку доброї смерті для всіх людей, що страждають. І просимо про ласку доброї смерті для нас, що приймаємо участь в цій хресній дорозі.
 
Ісус знятий з хреста
      Є біль фізичний і одночасно глибокий біль духовний. Сере Ісуса пробите списом. Серце Його Матері пробив меч духовного болю. Господи, порівняно легко бачимо людей, що терплять фізично. Важче побачити тих, які терплять духовно, а їх набагато більше. Вділи нам ласки бачення людей, які страждають духовно, які стоять на дорозі нашого життя. Вділи нам ласки несіння допомоги всім тим, які страждають.
 
Ісус покладений в гробі
    Тільки земля, що приймає тіло, приносить полегшення в терпінні. Тіло взяте з землі і мусить до неї повернутися. І в ній вже не терпить. Така є таємниця всіх гробів, всіх цвинтарів світу. Терплять ті, які по них ходять, ті, які плачуть, але ті, які лежать в землі, вже не страждають. Вони чекають на нове життя. Господи, просимо Тебе, про тіло прославлене, подібне до Твого воскреслого. Просимо про прославлене тіло для всіх, які вже спочивають в гробах, для всіх, які, сьогодні терплять, і для нас, які мали ласку пройти Твоїми слідами по цій хресній дорозі.
 


Схожі матеріали:

Категорія: Молитви | Переглядів: 2556 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Хресна Дорога, молитва, розважання, Молитви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика