Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2012 » Січень » 19 » Роздуми про віру » Господнє Хрищення: проповідь
12:14
Господнє Хрищення: проповідь
Матвiя 3:13-17

13 Тоді прибуває Ісус із Галілеї понад Йордан до Івана, щоб христитись від нього. 14 Але перешкоджав він Йому й говорив: Я повинен христитись від Тебе, і чи Тобі йти до мене?  15 А Ісус відповів і сказав йому: Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду. Тоді допустив він Його.  16 І охристившись Ісус, зараз вийшов із води. І ось небо розкрилось, і побачив Іван Духа Божого, що спускався, як голуб, і сходив на Нього. 17 І ось голос почувся із неба: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!

Христос хрищається!

Благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Ісуса Христа!

Дорогі у Христі брати і сестри,

 1.   Якою втіхою для нас є слова проголошення, які злинули з неба під час Хрищення Ісуса Христа в ріці Йордані! Нині ми святкуємо День Господнього Хрищення і славимо той день коли Ісус Христос відкрито об’явив Себе людям. Йому на той час сповнилось 30 років... 

2.   Святий євангелист Матвій описує як все це сталося. Ісус Христос, котрий досі не давав про Себе чути відкрито, бо не настав ще призначений час, – прийшов з Галілеї до Йордану разом з іншими людьми, щоб охриститись від Івана Предтечі. Він прийшов в товаристві грішників, які визнавали свої гріхи і благали про прощення.

3. Іван Христитель був посланий Богом приготувати дорогу для Спасителя. Він сам був одним з земних грішників, і тому коли до нього підійшов Ісус, почав благати Сина Божого – "Я повинен христитись від Тебе, а не Тобі йти до мене...”. На що Ісус Христос відповів: "Зроби це зараз, бо так потрібно, щоб сталося...”. Іншими словами Христос сказав Івану – " Ти мусиш охристити Мене зараз, щоб бідні грішники могли отримати виправдання і спастися. Я заради грішників повинен зробитися таким як вони і сповнити все, що Бог приготував для них, щоб вони могли стати праведними через Мене».

4.   Подумаймо тільки, дорогі у Христі, яка це втішна новина для нас – Божий Син Сам дозволив Себе охристити – хоч був "без жодного гріха”. Він вчинив те, що не мусів робити, подібно до Свого обрізання на восьмий день про яке ми пригадували кілька днів тому!

5.  Ісус Христос – Син Божий, є Сам по Собі святіший від самого Хрищення. Навіть більше – Він Сам запровадив Хрищення! Але Він допустив охристити Себе, щоб сповнилась Його заповідь про те, що той, хто бажає бути спасенним, хочу увійти до царства Божого – повинен охриститись.

6. Настанова щодо Хрищення запроваджена Ісусом Христом і є Господнім наказом, Таїнством, богоугодним ділом. Тому ті хто легковажно і без вагань відкидають Хрищення, зрікаються його або нехтують ним – прямують не до Божого Царства, а до царства темряви диявола. Тільки подумаймо – Сам Христос охристився і нам приклад подав, а дехто з людей цього не хоче робити! Сам не охрищений і дітей не охрищує. На жаль, таких чимало...

7.  Але нині, в день святкування Христового Хришення, ми кажемо – тому що Христос охристився, - нам також слід христитися, навіть якщо немає іншої причини, окрім пошани до Христа – нашого Господа і  Спасителя.

8.  Нам слід пам’ятати, що до Хрищення додається обітниця Божа і втіха та користь для нас. Небо, яке досі було закрите для нас – через Христове Хрищення відкрилося! Немає тепер завіси між Богом і нами, бо Бог Сам зійшов в ріку Йордан і раз на завжди освятив все на землі.

9.  Небесний Отець зволив щоб Його голос був почутий. Син Божий освятив Собою Хрищення. Святий Дух зійшов на Божого Сина у виді голуба. Тут маємо Божество у Його повноті – Отця, і Сина, і Святого Духа! Або іншими словами – Святу Трійцю! Бог явився у всій повноті.

10. Тому ще називаємо це свято – Богоявленням, святом об’явленням Бо Отець, і Син, і Святий Дух об’явили себе.

11. Святий Дух зійшов у вигляді білосніжного голуба. Серед всіх птахів голуб знаний, як птах дуже ніжний, мирний, добрий. Отож Святий Дух об’являє Себе у такому приязному виді щоб сказати нам, що Він не налаштований вороже до нас, але хоче допомогти нам стати святими і спасти нас через віру в Ісуса Христа.

12. Син Божий, який не потребував охрищуватися, - охристився, об’явив Себе нам не лише як приклад, але заради ласки до нас, щоб ми могли радо отримати хрищення і бути певні, що через нього ми маємо милостивого Бога коли наслідуємо Його приклад і дотримуємо заповідь Христа, охрищучись самі.

13. І нарешті, під час Хрищення Ісуса Христа пролунав голос Отця: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!”  Не було б зовсім дивно, якщо б здвигнулося небо і затряслася земля від цього голосу, як це сталося на горі Синай. Адже це – голос Бога. Але цей голос був іншим – новим Божим голосом, не чутим досі. Голос Божий під час Хрищення Ісуса Христа був дружнім, лагідним, сповненим співчуття.

14. Кожна особа Божої Трійці під час Богоявленням об’являє себе особливим чином, так щоб кожен міг це пізнати і запам’ятати, що той, хто тримається Христа, радо приймає Його Слово і довіряється Йому, - той не може бути ворогом Богові. Бо все, що Божий Син проголосив, все що Він каже і робить і досконало прийняте Отцем і любе Отцеві. Знаючи те, яке благословення, нам дарує небесний Отець, дорогі у Христі, бажаючи, щоб ми прийняли Його заповідь досконало -  припадімо до Христа цілим серцем і душею, тримаймось Його міцно. Бо тільки той є правдивим учнем Христа і Божим дитям, хто дотримує Його Слова. Як ще краще ми можемо служити Йому, аніж слухати, вивчати, зберігати і дотримувати  Його Слово, – Слово нашого Господа і Спасителя і з радістю приймати те, чого Він нас навчає і що каже нам.

15. Бог ласкаво дає нам цю можливість, тому подякуймо Йому і молімося, щоб Він і надалі вберіг нас у цьому і спас. Йому Одному за це слава повіки вічні.

Тож мир Божий, що вищий від усякого розуму, нехай береже серця і думки ваші у Христі Ісусі. Амінь!

Пастир Тарас Коковський

taraskokovskyj.narod.ru



Схожі матеріали:

Категорія: Роздуми про віру | Переглядів: 2242 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Господнє Хрищення, водохрестя, Богоявлення, проповідь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика