Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2015 » Червень » 28 » Життя у чистоті » Три ознаки людини, яка шукає Божого Царства
18:48
Три ознаки людини, яка шукає Божого Царства
«Світло тіла – око. Як, отже, твоє око здорове, все тіло твоє буде світле. А коли твоє око лихе, все тіло твоє буде в темряві. Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то темрява – якою ж великою буде! Ніхто не може двом панам служити: бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або триматиметься одного, а того знехтує. Не можете Богові служити – і мамоні. Ось чому кажу вам: Не турбуйтеся вашим життям, що вам їсти та що пити; ні тілом вашим, у що одягнутись. Хіба життя не більш – їжі, тіло – не більш одежі Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші? Хто з вас, журячись, спроможен добавити до свого віку хоч один лікоть? І про одежу чого ж вам клопотатись? Гляньте на польові лілеї, як ростуть вони: не працюють і не прядуть. Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них. І коли зілля польове, яке сьогодні є, а завтра вкидають його до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні? Отож не турбуйтеся, промовлявши: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося? Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться.»
( Мт.6.22-33)


«Шукайте ж найперше Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться». Пошук Божого Царства – сенс життя і праці християнина. Відомий вчений Віктор Франкл говорив: «Бажання змісту – найбільш людський феномен, тільки тварина не задумується над змістом свого існування». Сьогоднішнє Євангеліє, уривок Нагірної проповіді зосереджує увагу на головному в житті віруючого.
В тексті відкриваємо три ознаки людини, яка шукає Божого Царства: чистий погляд, чисте серце і чиста мета.

1. Чистий погляд.
«Око то світильник для тіла. Тож як око твоє буде здорове, то й усе тіло твоє буде світле». Сприйняття фізичного світу залежить від очей; якщо око здорове, людина об’єктивно бачить світ, коли ж око нездорове, світ здається темрявою. Так само духовне життя залежить від духовного бачення; коли у людини правдивий погляд на світ, то все його життя випромінює світло; якщо ж погляд його хибний, все життя покрите темрявою. Але чому згасає або тьмяніє наш внутрішній світильник? Що ж може статися з духовними очима? Недугів є багато. Наприклад, короткозорість – це коли людина бачить тільки себе, але зовсім не переймається потребами церкви, громади, свого народу… Класичний приклад – священик, левит з притчі про доброго самарянина. Далекозорість: помічає скалку в оці брата, але не бачить колоди у власному оці.
Переймається глобальними проблемами, та не поворухне пальцем у власному домі. Астигматизм віри – коли все в поглядах віри розмите, не окреслене, без впевненості. Буває, що людина одягне темні окуляри і всіх бачить у похмурому світлі. А в рожевих – не помічає присутності гріха…
Тому так важливо чистим поглядом дивитись на життя і людей, бачити Христа – джерело світла і йти за Ним. Ісус сказав: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя»Ів.8.12.

2. Чисте серце.
Це наступний стандарт Божої дитини. «Ніхто двом панам служити не може, бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або буде триматись одного, а другого знехтує. Не можете Богові служити й мамоні».
Бог і мамона (матеріальні багатства). Вони — суперники, і тому потрібно зробити вибір. Або дати Богу перше місце в серці і відкинути владу матеріального, або жити для минущих речей і відкинути Божі плани на наше життя. Відома артистка Брижіт Бардо в кінці життя розповідала: «Я була дуже багатою, дуже вродливою, дуже знаменитою й дуже нещасливою». Ніхто не може служити двом панам. Один з них неминуче займе перше місце в серці.
Думку продовжують слова Ісуса: «Не журіться про життя своє що будете їсти та що будете пити, ні про тіло своє, у що зодягнетеся. Чи ж не більше від їжі життя, а від одягу тіло?» Господь засуджує схильність зосереджувати життя на їжі та одягу, забуваючи їх правдивий сенс. Проблема виникає тоді, коли переживаємо, що ми будемо їсти і носити через десять, двадцять чи тридцять років. Таке занепокоєння про майбутнє — гріх, бо воно заперечує любов, мудрість і силу Божу.
Нездорова турбота змушує нас витрачати всі сили на те, щоб переконатися, що ми будемо мати достатньо всього для нашого життя. І поки будемо переконуватися в цьому, наше життя пройде, а ми втратимо основну мету, для якої були створені. Нашим тілам призначено бути слугами, а не панами. Бог створив нас на Свій образ для більш високого призначення, ніж споживання їжі.
Тому звільни своє серце від зайвих турбот, страху і непевності. Ми тут, щоб любити Бога, поклонятися і служити Йому і представляти Його інтереси на землі.

3. Чиста мета.
У християн є ціль. «Шукайте ж найперше Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться».
Життя без мети подібне до повільної смерті. Знаєте, що найстрашніше у житті? — Не знати для чого живе! Прокидатися вранці і шукати причину піднятися з ліжка.
Маленькі корали в глибині океану будують основу майбутнього великого острова. Нікому не знані, навіть не здогадуються про велике значення їхнього життя.
В одному місті узбережжя Японії був мер. В старих архівах він прочитав про цунамі, висотою 15метрів, яке колись затопило місто. Тоді мер вирішив будувати стіну на березі океану висотою п’ятнадцять метрів. З нього сміялися, але він будував. Коли кілька років тому Японія постраждала від цунамі, у тому місті не було жодної жертви! Мер не займався другорядним, навіть будучи не віруючим, він думав про важливе. Врятував життя своє і тисяч співвітчизників.
Хто виконує Божу волю, живе для мети Богом даної має повноту життя!
Слово Боже говорить: «Отож, не журіться про завтрашній день, бо завтра за себе само поклопочеться. Кожний день має досить своєї турботи!»Мт6.34. Господь укладає зі Своїми послідовниками заповіт. Як наслідок цього, Він каже: «Якщо ти поставиш Божі інтереси на перший план, Я гарантую, що подбаю про твої майбутні потреби. Якщо ти шукаєш найперше Царства Божого й правди Його.
Це Божа програма «соціального захисту». Обов’язок віруючого — жити для Господа. Для кожного з шести мільярдів людей, живучих на землі в Бога є свої плани. У великого Бога для кожного є велика мета. Пізнай мету, живи для мети і будеш щасливий!
Людина,котра ухиляється від питання про зміст життя, одного разу буде вельми здивована.
Наприкінці часу буде тільки два класи людей: ті, які одного разу сказали Богу: «Хай буде Твоя воля» і ті, яким скаже Бог: «Хай буде по вашій волі». (К. Люїс). Тобто ті, які жили для Бога, і ті, які жили для себе.
Добра Новина полягає у тім, що кожен із нас, сьогодні і зараз може в молитві піднести свій погляд до Христа; в покаянні очистити серце від бруду гріха; почати жити для великої мети! Він помер за нас, за нас ненависників, розбещених, безбожних. І все ж Він любить нас. Він приніс Себе в жертву і заплатив високу ціну за нас. І тепер Він каже: «Поглянь на Мене і будь врятований!» Молімось словами псалма: «Випробуй, Боже, мене, і пізнай моє серце, досліди Ти мене, і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!»

о. Михайло Будник / http://dc.lviv.ua


Схожі матеріали:

Категорія: Життя у чистоті | Переглядів: 1500 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: чиста мета, настанови, повчання, чисте серце, життя у чистоті, чистий погляд, роздуми про віру | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика