Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2013 » Березень » 31 » Подружжя » 10 порад, як знайти супутника життя
23:45
10 порад, як знайти супутника життя
Конференція о.Олега Кондратюка OCD для ХХІ Дієцезіального дня молоді, Житомир, 23 березня 2013 р.

Темою цьогорічного Дня молоді стали слова: «Бо коли ти твоїми вустами визнаватимеш Господа Ісуса і віруватимеш у своїм серці, що Бог воскресив його з мертвих, то спасешся» (Рим 10,9). У цій конференції ми зупинимося над другою частиною цього вірша і говоритимемо про віру в серці.

Як визначити, чи є в когось ця таємна «віра в серці», чи її немає? Святий Апостол Яків дає нам підказку: «Бо як тіло без духа мертве, так і віра без діл мертва!» (Як 2,26). Давайте сьогодні візьмемо одну важливу проблему з життя молоді й подивимося, як її потрібно вирішити, керуючись вірою. Побачимо також, яка поведінка людини свідчитиме, що вона цією вірою не живе. Отож, проблему, якої ми сьогодні торкнемося, буде: «Як знайти супутника життя?»

Принципи, якими потрібно керуватись для віруючої людини, щоб знайти супутника життя.

1. Дійте, не сидіть на місці.

Шукаючи відповіді на наше запитання, звернімося до великого авторитета у справах віри – патріарха Авраама.

«І промовив Господь до Аврама: Вийди зо своєї землі, і від родини своєї, і з дому батька свого до краю, який Я тобі покажу (Бут 12,1).

Бачимо, що перше слово, яке промовив Бог до Аврама було: "вийди". Так Аврам розпочав, і так протікало ціле його життя. Навіть опис життя Аврама передає цей ритм: Бог сказав – Аврам зробив, Бог сказав – Аврам зробив, Бог сказав – Аврам зробив…  Отже, віра спонукає нас до дій! Про те, як діяти, нам розкажуть подальші принципи.

2. Моліться.

Віра провадить нас до Бога. А Бога зустрічаємо передусім у молитві. Саме вона виводить наш розум і волю з пасивного стану. Завдяки щирій молитві людина починає перемагати страхи, виходить з апатії, отримує додатковий імпульс до життя.

У молитві потрібно зростати, рухатися вперед. Розпочати можна з того, що кожного дня молитись якусь молитву в намірі знайти доброго супутника життя (1 рівень молитви). Поступово потрібно вчитися розмовляти з Богом на тему влаштування свого особистого життя (2 рівень молитви). Розмовляючи, треба не лише говорити Господу про свої бажання, але також просити відкрити нам Його волю щодо нашого життя. Найбільш зрілою є молитва, яка не ставить перед Богом своїх вимог, але покірно шукає і приймає Його волю (3 рівень молитви).

Згадаймо отця всіх віруючих – Аврама. Коли він мав питання: «Куди далі рухатись?», то не поспішав із прийняттям рішення. Аврам чекає на повеління Боже, куди має рухатися, на відміну від Лота, який вибрав сам.

 «І звів Лот свої очі, і побачив усю околицю Йорданську, що наводнена вся вона аж до Цоару, перед тим, як Содом та Гомору був знищив Господь, як Господній, садок, як єгипетський край! І Лот вибрав собі всю околицю йорданську. І Лот рушив на схід, і вони розлучилися один від одного» (Бут 13,10-11).

 «І промовив Господь до Аврама, коли Лот розлучився із ним: Зведи очі свої, та поглянь із місця, де ти, на північ, і на південь, і на схід, і на захід» (Бут 13,14).
 «Устань, пройдись по Краю вздовж його та вширшки його, бо тобі його дам» (Бут 13,17)!

Лот спирався у рішенні на свій власний досвід. Аврам собі не довіряв, але покладався на Бога. Аврама Бог провадив і благословляв до смерті. Вибір Лота був фатальний. З часом його забрали в полон. Потім загинула велика частина його родини. Нарешті, рідні дочки збезчестили свого батька. Не позаздриш такій долі. А все розпочалося з того, що Лот не шукав Божої волі, а покладався на свій розум.

Промовити Бог може до нас або безпосередньо, або через Святе Письмо, або через інших людей чи обставини. Особливо улюблений шлях Бога до напоумлення своїх дітей є через Біблію. І це не дивно, адже християнин у своєму житті покликаний керуватися законом віри.

 «… А що не від віри, те гріх» (Рим 14,23).

 Віра ж народжується від слухання Слова Божого.

 «Тож віра від слухання, а слухання через Слово Христове» (Рим 10,17).

 «Усе Писання Богом натхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова» (2Тим 3,16-17).

 «Ісус же промовив у відповідь їм: Помиляєтесь ви, не знавши писання, ні Божої сили» (Мт 22,29).

 Прикладом пошуку Божого підтвердження в закладанні своєї родини може бути подружжя Людовіка (Луї) Мартена і Зелі Герен, батьків св. Терези від Дитяти Ісус.

Коли вони вінчалися, Людовіку було 35 років, а Зелі – 27. Уперше вони зустрілися на мосту св. Леонарда в Алансоні. Зелі почула внутрішній голос, який сказав їй: «Це той, якого Я приготував для тебе!».

Людовікові з вибором супутниці життя допомогла мати. Вона інтуїтивно розпізнала жінку для свого сина у молодій мереживниці, яка відвідувала її школу, щоб стати майстринею з плетення алансонських мережив. Таким чином, Людовік є прикладом відкриття Божої волі через іншу людину, а Зелі – приклад розпізнання супутника свого життя через безпосереднє Боже одкровення.

Якщо ви маєте любов у серці до свого вибранця і душевний мир – це дуже добре. Однак варто дати Богу шанс. Може, Він захоче підтвердити ваш вибір. У важких хвилинах подружнього життя це може бути великою підтримкою для вас. Тому якщо ви любите когось, то моліться, щоб Бог підтвердив ваш вибір. 

А якщо Бог нічого не каже? Зробіть усе можливе з вашого боку, щоби почути Божий голос. Якщо після ваших зусиль нічого не чуєте – не хвилюйтеся. Принаймні старайтесь мати глибокий мир в серці з приводу вашого вибору супутника.

Шукаючи Божого провадження, не потрібно бути також супер-духовним і очікувати якихось спеціальних знаків з неба, віщих снів. Пам’ятаймо, що Бог вільний у своїх діях. Він може, але не мусить посилати нам спеціальні знаки. Зробивши все для нас можливе, спокійно використовуймо свій здоровий глузд і своє серце, бо вони є основними способами, через які керує нами Бог.

3. Яким хочете бачити свого супутника, таким станьте самі.

Часто на перешкоді знайти собі пару стоїть бажання знайти ідеального супутника. Ідеальних людей немає! Кожний вибір має свої додатні і від’ємні сторони. Що більш людина непевна стосовно самої себе, то більшою є її потреба в ідеальному супутникові. Великою помилкою є очікування якогось ідеального принца чи принцеси, яку Бог пошле мені в подарунок.

Якщо взяти під увагу віру, то варто усвідомити, що віра й лицемірство несумісні. Ми хочемо мати ідеального супутника, а що самі з себе ми представляємо?

Запитайте себе: «Які риси повинен мати супутник мого життя?» – і дайте на нього відповідь. Потім дайте собі відповідь на такі запитання:

  «Чи людина з такими рисами зацікавиться мною?»,
  «Що я сам(а) можу запропонувати своєму супутникові взамін?».

 Тоді перед вами відкриється перспектива праці із вдосконалення свого характеру. Що вищі вимагання ви ставите до свого обранця, то старанніше працюйте над собою.

Незрілість є одною з найбільших проблем, яка перешкоджає знайти супутника життя і створити з ним щасливе подружжя.

Незрілість проявляється у страхові взяти відповідальність за родину і виконувати всі необхідні обов’язки чоловіка чи жінки.

Чоловік-хлопчик. Деякі чоловіки не дозріли як чоловіки, і залишилися на рівні хлопчиків. За таких чоловіків-хлопців дівчата не хочуть виходити заміж.

Жінка-кокетка. Деякі жінки поводяться так, аж одразу видно, що вони прагнуть вийти заміж. Це кидається в очі і, зазвичай, дає зворотній результат. Від таких жінок чоловіки втікають

Якщо ж це бажання вийти заміж за будь-яку ціну все-таки осягає успіх і жінці вдається оженити на собі якогось хлопця, то їй потрібно буде обходжувати його все життя. Вона почуватиметься нелюбимою, бо створена так, аби постійно отримувати докази любові від чоловіка для себе. Чоловік повинен полюбити і завоювати серце жінки: лише тоді є шанс на щасливий союз.

Деякі люди занадто прив’язані до своїх батьків або до своєї кар’єри. Можна навіть сказати, що вони перебувають у «шлюбі»…  зі своїми батьками чи кар’єрою. Це теж прояв незрілості особи.

Нереалізація себе як особистості.  Однією  з важливих причин, чому люди не можуть вступити в шлюб, є те, що вони не реалізували себе як особистості. Якщо ви не були щасливі до шлюбу, то шлюб вас щасливими, скоріше всього, теж не зробить. Лише тоді, коли ви знайшли своє місце у світі й задоволені самі собою, ви маєте шанс створити щасливий шлюб. Якщо ви маєте невпорядковане сексуальне життя і гадаєте, ніби становище виправиться після шлюбу, то ви глибоко помиляєтеся. Скоріше за все, становище тільки погіршиться.

4. Шукайте.

Віра це динамічна реальність. Вона спонукає нас до дій. Тому не сидіть, шукайте свого супутника.

Одною з головних перешкод на шляху до знайомства є замкненість, невміння спілкуватися з протилежною статтю. Починаючи спілкуватися, деякі відразу бачать у співбесіднику потенційного партнера, а не просто цікавого співрозмовника, друга, колегу по праці. Потрібно сприймати іншого просто як іншу особистість. Спершу дружба – потім емоційно забарвлені стосунки.

Дехто провадить дуже замкнутий, майже монаший спосіб життя. Такі люди ухиляються від зустрічей, під час яких могли б потенційно познайомитися з кимось.

Де шукати собі супутника життя? Шукати його потрібно там, де найбільш вірогідно його знайти.

5. Остерігайтесь розпусти

Віра і гріх несумісні. Віра застерігає нас перед розпустою і нечистотою.

Любов має три грані: ерос, філео та агапе. Ерос – це фізична любов, інтимні стосунки. Філео – це дружня любов. Агапе – жертовна любов. Від початку знайомства й аж до шлюбу потрібно зосереджуватися на цій складовій любові – філео. Уже після шлюбу молоді входять у стадію еросу. А любов-агапе зростає поступово, мірою спільного життя у шлюбі.

Біблія каже:  «А розпуста та нечисть усяка й зажерливість нехай навіть не згадуються поміж вами, як личить святим» (Еф 5,3).

Тим, що найбільше шкодить молодим людям у пошукові властивого супутника життя, є гріх блуду. Проявляється він двояко. Деякі розпочинають дошлюбні інтимні стосунки й тим самим засліплюють і забруднюють себе. Вони тоді не в змозі реально оцінити, чи з цією особою можна засновувати родину, чи ні.

Другою проявом цього гріха є залежність від порнографії та онанізму. Ця залежність замикає людину на собі й закриває на повноцінні стосунки з особами протилежної статі.

6. Шукаєш чоловіка, – шукай голову сім’ї. Шукаєш жінку – шукай помічницю.

Дівчата, якого чоловіка ви собі шукаєте? Назвіть одним словом рису, яку шукаєте у своєму майбутньому чоловікові. Хлопці, а ви можете назвати одним словом головну рису, яку повинна мати ваша майбутня дружина?

А ось що каже з цього приводу Святе Письмо:

«І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього» (Бут 2,18).
«Бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому. Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе» (Еф 5,23-25).

7. Відрізняйте пристрасть від ЛЮБОВІ.

Віра приводиться в рух любов’ю.

«Бо сили не має в Христі Ісусі ані обрізання, ані необрізання, але віра, що чинна любов'ю» (Гал 5,6).

Поки ви не впевнені, що любите свого обранця, не засновуйте з ним родини. Причому ви повинні мати саме любов, а не пристрасть чи закоханість. Навіть якби ангел прийшов з неба і намовляв вас вступити у шлюб з людиною, до якої ви не відчуваєте любові, – не приймайте цього.

Все в цій людині вам має подобатись. Якщо в ній щось все-таки вам не подобається, то не поспішайте вступати в шлюб, думаючи: «Нічого, потім усе якось вкладеться!» Це помилка. Не вкладеться. Моліться, щоб Господь розпалив у вашому серці більшу любов до цієї особи. Щоб силою цієї любові, ви змогли прийняті всі риси улюбленої (улюбленого). Якщо перед весіллям ви не зробите цього, то після нього на вас чекають глибокі розчарування.

 «Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає!» (1Кор 13,4-8)

«Любов довготерпить». Перша головна риса любові – терпеливість. Час, витримка, терпеливість, вміння чекати. Якщо не маєш виразного розпізнання стосовно майбутнього супутника життя – дай принаймні витримку. Терпеливість допомагає побачити приховані речі. Терпеливо чекаючи, запитуй собі:

 Чи він (вона) готові до сімейного життя?
 Чим він (вона) готові пожертвувати?
 Яке у нього (неї) духовне життя?
 Чи працьовитий (та)?
 З якої родини походить?
 Чи не знаходиться у конфлікті з батьками?
 Як вихований?
 Які у нього (неї) друзі?
 Які інтелектуальні запити майбутнього супутника?
 Якої національності?
 Чи знайдемо ми спільну мову?

«Любов милосердствує». Любов жаліє, проявляє зрозуміння, а пристрасть закінчується звинуваченнями.

«Не шукає тільки свого». Перевіряйте, чи ваш супутник любить вас, чи він лише закоханий егоїст, який шукає заспокоєння власних пристрастей. Любов спонукає людину більше давати, ніж брати. Пристрасть бажає зворотного: брати для власного задоволення, причому без відволікання. Якщо ви відчуваєте, що готові перебувати з цією особою і віддавати їй цілого самого себе, не вимагаючи нічого взамін, – то це любов.

 «Не поводиться нечемно». Любов підконтрольна розумові, не порушує порядку. Пристрасть сліпа, хоче всього й відразу. Любов розуміє потребу послідовності та порядку, вміє підпорядковуватись і робити розумні кроки.

8. Будь красивою!

Як дівчині привернути до себе увагу хлопця? – Бути красивою! В чому ж суть такої краси? Це геніально описує російський поет Олександр Пушкін:

 «Она была нетороплива
 Нехолодна, неговорлива,
 Без взора наглого для всех,
 Без притязаний на успех,
 Без этих маленьких ужимок,
 Без подражательных затей...
 Все тихо, просто было в ней,
 Она казалось верный снимок
 Du comme il faut ...
 (Шишков, прости:
 Не знаю, как перевести.)
 К ней дамы подвигались ближе;
 Старушки улыбались ей;
 Мужчины кланялися ниже,
 Ловили взор ее очей;
 Девицы проходили тише
 Пред ней по зале, и всех выше
 И нос и плечи поднимал
 Вошедший с нею генерал.
 Никто б не мог ее прекрасной
 Назвать: но с головы до ног
 Никто бы в ней найти не мог
 Того, что модой самовластной
 В высоком лондонском кругу
 Зовется vulgаr…»

Чи помітили ви, якого зросту була Тетяна? Чи були у неї темні очі? Якого кольору було волосся? Знаємо лиш, що ніхто не міг би її назвати прекрасною. Онєгін бачив красунь і гарненьких жінок, але тут вперше побачив красу, і … закохався. Єдиний спосіб бути привабливою – це бути красивою. Але якщо жінка захоче приваблювати, вона не буде вповні красивою.

Хлопець, чоловік повинен захищати красу дівчат, навіть від них самих. Хлопці, не дозволяйте дівчатам у вашій присутності поводитися вульгарно, сквернословити.

Мабуть, найкращим місцем в Біблії, яке описує красу жінки є 1 Пт 3,3-4:

 «А окрасою їм нехай буде не зовнішнє, заплітання волосся та навішання золота або вбирання одеж, але захована людина серця в нетлінні лагідного й мовчазного духа, що дорогоцінне перед Богом».

Отож, бачимо, що віра підказує нам секрет справжньої жіночої краси:   «Захована (гр. кріптос – укритий, рос. сокровенный) людина серця в нетлінні лагідного (гр. праеос – делікатного) й мовчазного (гр. хесихіу – спокійного) духа.

 9. Знайдіть «третього».

«А коли не послухає він, то візьми з собою ще одного чи двох, щоб справа всіляка ствердилась устами двох чи трьох свідків» (Мт 18,16).

Знайди довірену третю особу, якій довіряєш, і запитай її думки щодо свого супутника. Зазвичай батьки більше люблять своїх дітей, ніж себе, і бажають їм добра. Часто наші друзі теж бачать більше ніж самі закохані і здатні вділити добру пораду.

10. Послухайте Церкву.

Віруючій людини Бог дав ще один важливий допоміжний засіб. Цим засобом є Церква. Вчення Церкви про шлюб складалося не одне століття й містить у собі глибоку мудрість. Церква, зокрема, радить відкривати свої найважливіші питання на сповіді у присутності сповідника. Він, слухаючи сповідь, має глибше бачення духовного життя, яким живе ця особа. Він молиться за цю особу, і тому його думка є також важливою.

Користуйтеся цими порадами. А ми з усього серця бажаємо вам знайти супутника життя, якого приготував для вас сам Господь!

credo-ua.org



Схожі матеріали:

Категорія: Подружжя | Переглядів: 2905 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: настанови, для молоді, повчання, Подружжя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика