Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2016 » Вересень » 3 » Життя Святих » "Любов буде нашим вічним життям..." Едіта ШТАЙН: Шлях від атеїзму до святості
13:25
"Любов буде нашим вічним життям..." Едіта ШТАЙН: Шлях від атеїзму до святості

Свята Едіта Штайн була однією з найвидатніших особистостей європейської філософської і культурної еліти свого часу. Безкомпромісний пошук істини привів її до вершин святості. Вона загинула мученицькою смертю в Освенцимі в 1942 році. 1998 року зарахована до лику католицьких святих і проголошена співпокровителькою Європи.

Едіта Штайн народилася у Вроцлаві (на той час Бреслау) 12 жовтня 1891 року в заможній жидівській родині. Була наймолодшою, одинадцятою, дитиною у сім'ї Зігфріда та Августи Штайн. Батько Едіти помер, коли дівчинці не виповнилося ще й двох років. Після смерті чоловіка Августа Штайн була змушена взяти на себе керівництво фірмою, яка торгувала деревиною. Взагалі мати Едіти була винятковою жінкою, яка об'єднувала всю сім'ю теплом вимогливої любові. Вона була прикладом глибокої віри в Бога, вірності щоденній молитві, найточнішого дотримування постів та релігійних обрядів.

В часи студентства Едіта стала уникати вживання навіть краплі алкоголю, аби, як сама пізніше згадувала, "з власної вини не втратити свободи духу та людської гідності". Вона ніколи не погоджувалася на посередність. З дитинства вчилася панувати над собою, сумлінно виконувати належні до неї обов'язки, наполегливою працею і підкоренням своїх почуттів владі власної волі досягала поставлених завдань, що було непросто для її надто чутливого серця.

Батьки Едіти були віруючими, але не ортодоксальними юдеями. Молилися не по-жидівськи, а німецькою мовою. В суботу їхня фірма працювала, як і в звичайні робочі дні. Едіта і в початковій школі і в ліцеї відзначалася витривалістю, самодисципліною, була надзвичайно здібною, тому в навчанні досягла значних успіхів.

У 15 років дівчинка перестала молитися і відмовилася від віри в Бога. Тоді вона мешкала у своєї сестри Ельзи. Читала в її сімейній бібліотеці не відповідні для свого вразливого віку книжки, мимоволі слухала не завжди корисні для себе розмови дорослих. Сестра Едіти і її чоловік були свідомими атеїстами, у їхньому домі не було й сліду релігійності. "Так що тут я свідомо з власної волі переслала молитися", - зізнавалася пізніше Едіта. Бачачи, як її рідні брати моляться без внутрішнього переконання в існуванні Бога, переживши похорони своїх двох дядьків, які вчинили самогубство, вона поринула в глибоку духовну кризу. Своїм чутливим дівочим серцем Едіта відчула, що тоді на цвинтарі молилися без віри в життя після смерті і без віри в зустріч із померлими. Пізніше вона писала: "Безсмертя душі для юдеїв не є предметом віри. Усі їхні зусилля спрямовані на земне. Навіть набожність віруючих спрямована на освячення цього життя".

Відмовившись від віри в існування Бога, образ Якого склався в її уяві в дитячі роки, Едіта до 21-річного віку вважала себе атеїсткою. Після свого навернення вона окреслила свій тодішній стан як "гріх радикального невірства". Але незважаючи на всі перепони, Едіта шукала і прагнула істини. Туга за істиною була її єдиною молитвою. "Хто шукає істину - шукає Бога, навіть якщо цього й не розуміє", - писала вона в листі до свого друга. Слід пам'ятати, що в цей період сумнівів і вагань, відчаю духу, викликаних атеїзмом, Едіта зберігала внутрішню чесність, дисциплінованість, чистоту серця, вірність моральному обов'язку. "Я завжди жила, як монахиня", - скаже вона пізніше про себе. Звичайно, в певний період молодості вона переживала ніжні почуття до одного юнака. "... Я мала надію, що спізнаю велике кохання і щастя в заміжжі, - писала Едіта в автобіографії. - Не знаючи зовсім основ католицької віри і моралі, я прагнула до католицького ідеалу шлюбу. Серед молодих людей, з якими я зустрічалася, один мені дуже подобався, і я охоче вийшла б за нього заміж". Проте її почуття були наповнені бажанням добра для коханого, а не прагненням домогтися його і володіти ним. Вона зберігала своє дівицтво як найцінніший скарб і не хотіла мати жодних контактів із людьми, які не шанували цноти.

Опрацьовано за матеріалами католицьких видань
Дзвін з Фатіми 3(44), травень-чевень 2009 р.Б. / http://www.saintjosaphat.org



Схожі матеріали:

Категорія: Життя Святих | Переглядів: 997 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: повчальні історії, Життя святих, свідчення, Едіта Штайн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика