Меню сайту

Категорії розділу
Публіцистика [341] Демонологія, містицизм [81]
Молитви-екзорцизми [15] Рідкісні молитви [18]
Екзорцизм [25] Книги [21]
Молитви [191] Секти, культи, окультизм [183]
Підпілля, історія УГКЦ [65] Християнський софт [5]
Часопис "Пізнай Правду" [22] Життя Святих [117]
Творчість [16] Масонерія і антихрист [245]
Відео Online [36] о. Піо "Щоденник Любові" [5]
Християнський націоналізм [104] Безбожники [36]
Папа Бенедикт ХVI [49] Московська психіатрія (МП) [105]
Культура [17] Життя у чистоті [40]
Роздуми про віру [108] Суспільні проблеми [450]
Пророцтва, об'явлення [55] Повчання, настанови [391]
Образки, ікони [5] Пресвята Богородиця [130]
Християнська містика [27] Українознавство [76]
Наука Церкви [424] Профанації [18]
Екологія [7] Цікаво... [68]
Традиціоналізм [63] Криза Церкви. Модернізм [70]
Повчальні історії, притчі [173] Паломництво [10]
о. Габріель Аморт "Нове визнання екзорциста" [26] Подружжя [132]
Християнська етика [39] Апокрифи [2]

Друзі сайту
Унійна Традиція УГКЦ
УГКЦ (Скала-Подільська)
В обороні католицької віри
Джублик в Закарпатті
Персональний сайт Павлюк
Молитва
Промінь Любові
Голодомор-геноцид 1932-33
Аве Марія
Українська благодійницька мережа
Благодійний Фонд «ТИ – АНГЕЛ»
Допомога онкохворим дітям

Форма входу
E-mail/Login:
Пароль:

Головна » 2014 » Грудень » 4 » Подружжя » Як правильно виховати сина без батька?
20:35
Як правильно виховати сина без батька?

Блаженніший Святослав звертає увагу, що в Україні, як і в інших країнах пострадянського простору, на соціальному рівні спостерігається сильна криза сім’ї, спричинена багатьма факторами.

Це, зокрема, політична та соціальна нестабільність, міграційні процеси та війна. У західній частині нашої країни, де населення переважно є католицьким, 60% шлюбів закінчуються розлученням і то в межах п’яти перших років подружнього життя.

Ситуація на Східній Україні, особливо на території військових конфліктів, значно гірша – в деяких випадках це число зростає до 90%. Це все, як розуміємо, несе за собою травми для дітей, а особливо для синів…

Виникає закономірне запитання: як виростити самотній жінці справжнього чоловіка, друга й помічника? Головна особливість виховання хлопчика полягатиме в тім, що йому необхідний приклад чоловічої поведінки в особі старшого за віком чоловіка.

В майбутньому для особистого і сімейного щастя хлопчикові необхідно мати чоловічі риси характеру, навички і якості. Звичайно, дуже добре, коли дитина чоловічої статі живе в повній сім’ї, де вихованням може займатися батько і між батьками панує повне взаєморозуміння.

У ситуації, коли дитина знаходиться в оточенні самих лише жінок: мами без чоловіка, бабусі, виховательки в дитячому садку, вчительок в загальноосвітній і музичній школі і керівниць гуртків та спортивних секцій, мама може переживати, що сину не вистачає чоловічого прикладу.

Багато жінок почуваюся невпевнено, бо існує поширена думка про те, що мати не здатна самостійно виховати сина. Опускати руки і вважати себе невдахою ні в якому разі не можна, оскільки тоді дитині доведеться самостійно долати труднощі життя.

А малюкові, окрім природного мінімуму (їжі й догляду), ще необхідні впевненість і позитивне ставлення до життя, які може дати тільки мама, тому в жодному разі не варто сумніватися у своїх силах.

Психологи підтверджують, що всіх необхідних якостей хлопчик може навчитися і у матері, позаяк чоловічі риси в ньому закладені самою природою від народження: мужність, стійкість і сила. До речі, такі жіночі якості, як турбота, любов і теплота, так само закладаються природою в кожної людини.

У повсякденному житті матері, яким доводитися самостійно виховувати дитину, розвивають в собі жіночі та чоловічі якості, адже вирішальним чинником у вихованні є власний приклад. Далеко не завжди батько, який постійно щезає на роботі, а ввечері не приділяє достатньої уваги своєму синові і не може сказати йому нічого, крім пари безглуздих фраз, може бути хорошим прикладом.

А жінка, у якої вистачає час на роботу і виховання малюка, дуже часто показує силу, завзятість і енергію, є авторитетом для дитини. Виникає питання, що ж все-таки краще: поганий приклад чоловіка, або взагалі ніякого чоловіка?

У будь-якому випадку, більшість хлопчиків люблять і поганих батьків і починають наслідувати їх. Завдання матері тоді стати такою людиною для дитини, на яку можна покластися, адже дитині необхідно відчувати захищеність і підтримку, яких не може дати безвідповідальний чоловік.

Знайти приклад для наслідування хлопчик зможе завжди, і необов’язково це буде чоловік з найближчого оточення. Як кажуть психологи, їм навіть легше відшукати ідеал, ніж дівчаткам, бо ж у соціумі достатньо велика кількість чоловіків, на яких можна орієнтуватися, – спортсмени, вчені та бізнесмени.

А успішних жінок, які займають керівні посади і лідируюче положення навіть в наш час набагато менше. Потрібно матерям-одиначкам підходити до виховання синів з повною відповідальністю: не ставати егоїстичними, ні в якому разі не говорити погано про чоловіків і спокійно реагувати на різкі висловлювання дитини.

Інструкція виховання:

1. Дитина має якомога більше спілкуватися з чоловіками. Для того, щоб син знав, що у нього є тато можна дати прізвище батька дитині.

Так само слід його віддати в спортивну секцію. Там він знайде не тільки друзів, але і чоловічий приклад для наслідування, наприклад тренера.

Можна не боятися за сина, що він піддасться впливу друзів з вулиці. Спорт додасть дитині сили і впевненості в собі, а так само привчить до дисципліни.

2. З раннього віку потрібно привчати хлопчика до самостійності. Необхідно давати йому невеликі доручення вдома.

Наприклад, погодувати кота або попилососити і витерти пил. Не потрібно контролювати в цей момент дії дитини. Інакше він буде думати, що мама завжди йому допоможе, і не зможе через це стати самостійним.

Дитину не потрібно лаяти, коли щось не так вийшло. Краще похвалити, подякувати і розповісти, як потрібно робити наступного разу.

3. Потрібно показати синові, що мама авторитет для нього, але тиснути не слід. Він повинен розуміти, що в родині мама головна. Потрібно показати синові, як пробачити батька за його вчинок і жити далі.

Мама має дарувати дитині любов, тепло і ласку. І не слід з ним постійно сюсюкатися, інакше з нього виросте розпещений хлопчик. Не потрібно культивувати ненависть до батька, якщо мати ще не до кінця сама пробачила всі образи.

4. Щоб виховати чоловіка, потрібно в ранньому дитинстві йому закладати в підсвідомість, що він сильний і мужній хлопчик. Необхідно його хвалити, навіть якщо у нього щось не виходить.

Надавати йому сил і впевненості своєю вірою в нього.

5. Мамі необхідно показати дитині, що жінка – це крихка, ніжна і дбайлива істота від природи. Це дозволить хлопчикові сформувати почуття відповідальності й відчути роль чоловіка в родині.

Необхідно налагодити контакт між сином і батьком і навчити його, як спілкуватися з батьком правильно. Ні в якому разі мама не повинна йому замінювати батька і постійно нагадувати дитині, як їй важко і складно з нею.

Це призведе до психологічного розладу у дитини і сформує почуття провини за мамині проблеми.

6. Виховати дитину – це дуже важке заняття, навіть якщо сім’я повноцінна. А виховання хлопчика, коли мама сама, подвійно важке.

А все ж не варто сприймати це лише як ношу, яку мама несе протягом усього життя. Виховання має приносити радість, тоді і син буде щасливий і виросте справжнім чоловіком. У майбутньому вже він буде піклуватися про свою маму і приносити їй радість, почуття гордості за нього.

7. Що нам каже на це Слово Боже, Божа Премудрість? Як маємо виховувати сина? Виховуй свого сина так, щоб ти не зазнав чи зазнала на собі його зухвальства. “Бідний, але здоровий та сильний − це є краще, ніж багатий з ранами на своєму тілі”. Які золоті слова!

Коли ти виховаєш свою дитину чесною, доброю, слухняною, то ти виховаєш її для себе. Ти мусиш бути впевнений і впевнена: що б не сталось із твоєю дитиною, вона ніколи не завстидає тебе, дасть собі раду у цьому житті.

Але якщо ти придбаєш багатство для своєї дитини, а не даси доброго виховання, твоя дитина те багатство змарнує, знищить, продасть, проп’є, прокурить, і навіть сліду з нього не залишиться.

Добрі тато і мама, які добре виховали своїх дітей, навіть якщо вони самотні, розлучені чи вдови, вдівці, при смерті не будуть сумувати, бо будуть знати, що їхні діти добрі, чемні, слухняні, вірять в Бога, що не будуть іншим чинити зло, будуть творити добро, що їх благословлятиме Господь Бог.

Підготував о. Христофор ГАНИНЕЦЬ, ЧСВВ / http://www.misionar.info



Схожі матеріали:

Категорія: Подружжя | Переглядів: 1587 | Додав: Anatoliі☩UCT☩ | Теги: Батька, без, Син, сім'я, Подружжя, Виховання, дитина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Присвячений Святому Йосифу - Обручнику Пресвятої Богородиці

Відправляємо:


Молитовні прохання
500

Підпишіться на оновлення:





Пошук на сайті



Даний сайт синхронізовано під браузери Mozilla Firefox та Opera
2008-2024©Ukrainian Catholic-Traditionalist
Усі права застережено. Повне або часткове використання матерiалiв www.traducionalist.at.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань — гiперпосилання) на www.traducionalist.at.ua. Увесь матеріал, представлений на сайті www.traducionalist.at.ua, взятий з відкритих джерел. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.
Яндекс.Метрика